
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a lansat proiectul ”Prin educație, spre vocație!”
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a organizat joi, 14 ianuarie 2020, conferinţa de lansare a proiectului ”Prin educație, spre vocație!”. Adresat elevilor la risc de abandon școlar, proiectul își propune să contribuie la creșterea gradului de incluziune socială și a performanțelor școalare ale elevilor din 13 școli din judeţele Alba, Mureş şi Bihor, prin implementarea unui model de servicii educaţionale alternative, complementare sistemului formal de învățământ.
Proiectul beneficiază de o finanțare de 968.286 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).
Beneficiind de sprijinul partenerului norvegian NEWschool AS Norway, proiectul va avea acces la instrumente de educație incluzivă utilizate în sistemul educațional norvegian, unul dintre rezultatele asteptate ale proiectului fiind un manual de educație incluzivă, ce va cuprinde o parte teoretică și una aplicativă, cu exerciții și activități nonformale pentru elevi și pentru părinți. Manualul urmează a fi utilizat în toate școlile incluse în proiect.
Evenimentul de lansare a proiectului s-a desfășurat online și s-a bucurat de participarea unor reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Alba, Operatorului Programului Dezvoltare locală – Fondul Român de Dezvoltare Socială, ai partenerilor de proiect – Fundația HEKS/EPER România, Fundația pentru Promovarea Agriculturii și Economiei Regionale (FAER) Reghin și NEWschool AS Norvegia, ai unităților de învățământ beneficiare și ai echipei de implementare a proiectului.
Titlul proiectului, „Prin educație spre vocație!”, exprimă gândul cu care a fost scris, a mărturisit părintele Ignat Nicolae Călin, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în intervenția sa din cadrul conferinței. ”Adică a descoperi vocaţia şi a-i pregăti pe copii pentru a-şi pune în valoare vocaţia. La temelia realizării acestui obiectiv sta însă o altă vocaţie minunată, aceea de învăţător, de profesor sau pedagog. Prin activităţile propuse dorim să oferim şi profesorilor implicaţi posibilitatea de a creşte personal şi profesional, de a afla cum pot fi gestionate emoţiile şi importanţa lor în actul educativ”.
Află aici mai multe despre proiectul Prin educație spre vocație!