Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > OAMENI PENTRU OAMENI:  Deși viața le-a fost presărată cu provocări, doi frați au reușit să devină modele pentru alți tineri din comunitatea lor

OAMENI PENTRU OAMENI:  Deși viața le-a fost presărată cu provocări, doi frați au reușit să devină modele pentru alți tineri din comunitatea lor

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă cu adevărat o șansă.

Astăzi împărtășim cititorilor noștri povestea a doi frați care, deși provin dintr-o familie monoparentală numeroasă, prin curaj și determinare, au reușit să inspire alți tineri și să devină modele pentru cei din jurul lor. Susținerea au primit-o din partea organizației SOS Satele Copiilor, în cadrul proiectului ”Dezvoltarea unui model de intervenție pentru copiii aflați în situații vulnerabile din județul Sibiu”, un proiect care și-a propus să contribuie la îmbunătățirea situației copiilor și tinerilor aflați în situații dificile, din orașele Agnita și Avrig și din comunele Ațel, Brăteiu, Slimnic și Valea Viilor din județul Sibiu.

Cristian (18 ani)  și Mihai (12 ani) sunt doi frați dintr-o familie monoparentală numeroasă, cu 8 copii, dintr-o  localitate din județul Sibiu. Tatăl copiilor era un om violent şi dificil, iar mama lor a luat decizia de a divorţa pentru siguranţa ei şi a copiilor, când Cristian avea 10 ani, chiar dacă asta a însemnat să îşi asume singura creşterea lor. În prezent procesul de divorţ este încheiat şi este în desfăşurare procesul pentru încredinţarea custodiei depline a copiilor către mama.

Ambii sunt copii inteligenți și pasionați de sport. Mihai este în clasa a V-a și are rezultate școlare foarte bune, fiind printre primii din clasa lui. Cristian a absolvit clasa a XI-a la o şcoală profesională şi va continua cu înscrierea la liceu, în orașul Sibiu.

Cristian depune un efort considerabil să absolve cu succes liceul, fiind nevoit în același timp să meargă la muncă, ocazional, alături de cei doi frați mai mari, pentru a-i sprijini financiar pe mamă și pe ceilalți frați mai mici. Datorită activităţilor de dezvoltare personală adresate tinerilor peste 14 ani, Cristian a fost foarte motivat să participe în mai multe activităţi de voluntariat, iar anul acesta a fost chiar coordonator al voluntarilor SOS Satele Copiilor din localitatea sa. De asemenea acesta reprezintă tinerii beneficiari SOS din comunităţile vulnerabile din județul Sibiu, şi îşi doreşte ca în viitor să devină formator de tineret.

La rândul lui, Mihai învaţă foarte multe de la fratele său mai mare şi este nerăbdător să participe şi el la activităţile de dezvoltare personală adresate tinerilor, odată cu împlinirea vârstei de 14 ani.  Deja a participat la câteva activităţi de dezvoltare personală şi socio-educative specifice vârstei lui.

Sprijinul oferit de SOS a asigurat copiilor şi familiei nevoile de bază precum hrană, îmbrăcaminte, rechizite, produse de igienă şi acces la activităţi educative şi sociale (excursii şi activităţi de grup), în vederea unei dezvoltări echilibrate. În urma asigurării nevoilor de bază ale familiei, familia a reuşit să folosească veniturile fraţilor mai mari pentru a pune bazele unei micro-ferme care le va asigura în viitorul apropiat un venit suplimentar stabil.

Cristian şi Mihai reprezintă modele de urmat pentru ceilalţi fraţi şi surori, care devin din ce în ce mai implicaţi în propria educaţie şi dezvoltare. Ba chiar mai mult, cei doi fraţi mai mari se gândesc serios să reia studiile liceale pe care nu au apucat să le finalizeze, fiind nevoiţi să meargă la muncă pentru susţinerea familiei.

Un material realizat cu sprijinul echipei SOS Satele Copiilor.

––––––––––

Proiectul “Dezvoltarea unui model de intervenție pentru copiii aflați în situații vulnerabile din județul Sibiu” beneficiază de un grant în valoare de 520.862 de euro, oferit de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.