Cincizeci de comunități dezavantajate din județele Bihor și Timiș au acces la servicii integrate de sprijin, printr-un proiect al Institutului Național de Sănătate Publică, finanțat din Granturile Norvegiene
Prin intermediul a 8 centre comunitare integrate nou-înființate, peste 1.000 de persoane vulnerabile din 50 de comunități rurale din județele Bihor și Timiș au avut acces la servicii sociale, medicale și educaționale de calitate, în ultimul an. Centrele au fost înființate în localitățile Buziaș, Periam, Topolovățul Mare și Făget din județul Timiș, respectiv în Aleșd, Bratca, Șuncuiuș și Lugașu de Jos din județul Bihor.
Membrii echipelor locale care lucrează în aceste centre asigură consultații medicale, recuperare prin kinetoterapie, psihoterapie, monitorizarea bolnavilor cronici și consiliere socială sau psihologică, facilitând obținerea de către membrii vulnerabili ai comunităților vizate a beneficiilor sociale la care au dreptul, potrivit legii. În același timp, prin derularea unor programe de educație remedială și de educație pentru sănătate, specialiștii implicați în proiect au urmărit îmbunătățirea performanțelor școlare ale copiilor din cele 50 de comunități, precum și conștientizarea de către aceștia a importanței igienei în prevenirea îmbolnăvirilor.
“Întreaga activitate desfășurată în cadrul proiectului se dorește a fi un model de bune practici pentru comunități defavorizate din alte zone ale României, în contextul diferențelor notabile urban-rural. Astfel, aceleași afecțiuni banale și ușor de prevenit printr-un sistem medical bine pus la punct în mediul urban sunt dificil de gestionat în mediu rural”, a subliniat doamna dr. Anda Curta, coordonatoarea proiectului, în cadrul unei conferințe de prezentare a rezultatelor intermediare ale acestuia, organizată în data de 8 iunie 2023, la București.
O mare parte a activității specialiștilor implicați în proiect s-a desfășurat în teren, în comunități. În acest fel, membrii echipelor multidisciplinare de evaluare și intervenție au reușit să identifice persoane din zone izolate, aflate în imposibilitate de a se deplasa la centrele comunitare, pentru a primi suport în vederea rezolvării sau ameliorării unor suferințe sau a unor nevoi cu care se confruntau la momentul respectiv. O dată cu identificarea lor, specialiștii proiectului au evaluat riscul socio-medical al acestor persoane, întocmind planuri de intervenție personalizate în raport cu nevoile identificate, pe baza cărora au fost furnizate servicii sociale și medicale adecvate, la domiciliu.
În acest fel, prin intermediul proiectului, peste 1.000 de persoane au beneficiat de evaluarea stării de sănătate prin screening, fiind realizate peste 10.000 de intervenții socio-medicale. Statistic, persoanele evaluate au fost diagnosticate cu afecțiuni dermatologice (34%), litiază renală (80%), hipertensiune arterială (90%), diabet zaharat (65%), pancreatită cronică (30%), colecistită cronică (20%), ciroză hepatică (70%) și litiază veziculară (45%).
Pentru asigurarea implementării unitare și integrate a modelului de furnizare de servicii sociale, medicale și educaționale dezvoltat prin proiect, echipa acestuia a realizat și o platformă online, www.partener-social.ro, care este utilizată inclusiv pentru monitorizarea calității serviciilor furnizate, a beneficiarilor și a gradului lor de satisfacție în raport cu serviciile oferite.
Proiectul “Centre comunitare integrate: program strategic de creștere a accesului populației vulnerabile la servicii socio-medico-educaționale de calitate” se desfășoară în perioada mai 2021 – august 2023 și este implementat de Institutul Național de Sănătate Publică, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Asociația Filantropia Oradea, Fundația Filantropia Timișoara și Asociația Română pentru Promovarea Sănătății. Valoarea grantului alocat proiectului este de 2.363.688 euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.