PROIECTE FINANȚATE ÎN CADRUL APELULUI DREPTURILE OMULUI – IMPLEMENTARE LA NIVEL NAȚIONAL
„Trăim cu toții sub același cer, dar nu avem același orizont”
Konrad Adenauer
AdaptJust- Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități
Promotor: FUNDAŢIA „CENTRUL DE RESURSE JURIDICE”
Parteneri: Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Valoarea finanțării: 6,450,203 lei (Granturile SEE)
Perioada de implementare: noiembrie 2021 – octombrie 2023
Contact: CRJ
Persoanele cu dizabilități se confruntă cu un acces mai redus la sistemul de justiție decât cele fără dizabilități atunci când au nevoie să sesizeze o nedreptate sau o încălcare a drepturilor. Eliminarea barierelor legislative și tehnice devin o acțiune necesară pentru ca acestea să poată avea acces la mecanisme de plângere și de sesizare adecvate în fața autorităților din justiție. Cadrul legal actual nu permite realizarea adaptărilor procedurale inerente administrării actului de justiție, ori asigurarea accesului la asistență și reprezentare juridică gratuită sau accesibilă. Totodată, personalul din sistemul de justiție nu este format în sensul înțelegerii nevoilor persoanelor cu dizabilități, ce devin o categorie vulnerabilă în demersurile de justiție.
Proiectul își propune să faciliteze accesul la justiție pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și probleme de sănătate mintală, contribuind la punerea în aplicare a hotărârilor și jurisprudenței CtEDO și a recomandărilor specifice țării înaintate de alte organisme ale Consiliului Europei în acest sens.
Schimbarea mentalității angajaților din instituțiile responsabile cu bunăstarea persoanelor instituționalizate cu dizabilități intelectuale și psihosociale este cea mai mare provocarea proiectului. În acest sens, au fost organizate sesiuni de formare multidisciplinară pentru magistrați, avocați, psihologi, psihiatri și asistenți sociali, începând cu luna mai 2022, în 12 orașe din 24 de județe și în București. La aceste traininguri au participat până acum 300 de persoane, iar alți 150 de profesioniști pregătiți vor urma în 2023.
Pe de altă parte, proiectul caută profesioniști care să poată identifica, în activitatea lor zilnică, încălcările drepturilor omului ale persoanelor cu dizabilități mintale. Prin programul de formare „Mecanisme de pilotare pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate”, desfășurat în martie 2022, 20 de psihologi, psihiatri, au fost instruiți în acest sens avocați, asistenți sociali și autoreprezentanți cu dizabilități. În timpul instruirii, participanții s-au pus în rolul de membri ai o echipă de monitorizare, beneficiari ai centrelor rezidențiale și angajații acestora, experimentând diversele situații care pot apărea în timpul vizitelor de monitorizare. La sfârșit, au întocmit un raport în care au enumerat concluziile vizitei. După training, toți cei 20 de cursanți au fost contractați pentru monitorizare ad-hoc și litigii.
„Proiectul este important pentru că formează specialiști în domeniul juridic, psihiatrie și asistență socială în respectarea și aplicarea drepturilor persoanelor cu deficiențe intelectuale și/sau dizabilități psihosociale instituționalizate sau cu risc de a fi instituționalizate”, a subliniat importanța proiectului Georgiana Pascu, coordonatorul proiectului.
Următoarea provocare a proiectului este să se asigure că se fac pași esențiali către finalizarea Planului național de acțiune pentru prevenirea relelor tratamente în spitale și centre rezidențiale psihiatrice, un instrument extrem de important în lupta pentru drepturile persoanelor din instituțiile de sănătate mintală. Un prim pas făcut în acest sens a fost participarea reprezentanților PP, în decembrie 2022, la o dezbatere organizată în Parlament, cu sprijinul Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat si a Guvernului Romaniei. Evenimentul a reunit 45 de participanți, inclusiv 10 manageri ai celor mai mari spitale de psihiatrie. La sfârșitul întâlnirii toate părțile interesate au ajuns la un consens pentru a avea un comitet de lucru care să pregătească Planul național de acțiune, care va fi înaintat de Guvernul României către Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante din cadrul Consiliului Europei.
Pentru a sprijini toate aceste inițiative de proiect, o campanie de conștientizare pe rețelele sociale cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități mintale rezidenți în centre de sănătate mintală deținute de stat, a avut un ecou profund în societatea românească. Mesajul promovat prin campanie a ajuns la peste 70.000 de persoane, pe parcursul campaniei inițiatorii primind feedback de la multe persoane cu dizabilități, care locuiesc în prezent în centre rezidențiale, cum ar fi „Vreau să părăsesc centrul, nu vreau pentru a fi ținut împotriva voinței mele în sistemul de asistență socială, fac apel la autorități să mă ajute. Aș prefera să fiu fără adăpost decât într-un centru rezidențial” sau „Nu mă simt bine. Nu-mi place aceasta. Vreau să aplic pentru a ieși. Am fost adus aici. A fost vară. Nu știam că vin aici. Am găsit de lucru și vreau tratament, dar nu aici.”
Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudentei CEDO privind orientarea sexuală și identitatea de gen
Promotor: Asociația Accept
Parteneri: Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Valoarea finanțării: 4.641.734 lei (Granturile SEE)
Perioada de implementare: decembrie 2021 – noiembrie 2023
Contact: www.acceptromania.ro
Proiectul își propune să contribuie la accelerarea soluționării cazurilor care implică infracțiuni motivate de ură îndreptate împotriva persoanelor LGBTI și monitorizarea numărului de dosare care se încheie cu condamnarea persoanelor vinovate.
Pași importanți pentru asigurarea accesului egal la sistemul de justiție pentru persoanele aparținând minorităților sexuale au fost realizate în cadrul proiectului, prin organizarea a două programe de formare a formatorilor (ToT) pe tema investigării crimelor motivate de ură împotriva persoanelor LGBTI. La ToT au participat 8 participanți români – psihologi, experți în drepturile omului și procurori.
Până în decembrie 2022, peste 180 de polițiști români ofițerii și procurorii au fost, de asemenea, instruiți cu privire la investigarea infracțiunilor motivate de ură, asigurându-se astfel că drepturile a persoanelor LGBTI sunt respectate. Sesiunile vor continua în 2023, deoarece proiectul vizează cel puțin formarea
440 de magistrați și polițiști.
Proiectul ajunge și direct la persoanele LGBTI, victime ale încălcării drepturilor, printr-un program de asistență cuprinzătoare. Peste 100 de persoane au beneficiat deja de servicii de consiliere juridică, consiliere psihologică, îndrumări de tranziție pentru persoanele trans și asistență prin mobilizarea comunitară.
Pe de altă parte, proiectul face pași importanți către implementarea deciziilor CtEDO privind orientarea sexuală și identitatea de gen în România, prin organizarea de întâlniri ale Grupului de Lucru privind punerea în aplicare a deciziilor CtEDO. Grupul a fost creat în cadrul proiectului și reunește reprezentanţi ai instituţiilor cu rol important în implementarea acestor decizii, precum: Instituția Avocatului Poporului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Direcția de Administrare a Bazelor de Date din subordinea Ministerului Afacerilor Interne,
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Consiliul Naţional pentru Combatere Discriminare.
Ca următori pași, inițiatorii plănuiesc să lanseze un sistem online de raportare a încălcărilor drepturilor suferite de persoanele LGBTI și să publice un manual pentru investigarea infracțiunilor motivate de ură. De asemenea, proiectul va derula o campanie publică, care va informa peste 500.000 de persoane despre situația persoanelor LGBTI în România.
Pas cu pas cresc demn!
Promotor: ASOCIATIA DEZVOLTARE SI PSIHOTERAPIE PRIN ACTIUNE
Parteneri: Moreno Huset AS din Norvegia, Inspectoratul Județean de Poliție Dolj și Centrul de Detenție Minori Craiova
Valoarea finanțării: 9,149,408 lei (Granturile SEE)
Perioada de implementare: ianuarie 2022 – decembrie 2023
Contact: https://crescdemn.ro/
Proiectul își propune să asigure respectarea drepturilor copiilor din județul Dolj care trec prin evenimente violente, oferindu-le sprijin pentru a depăși traumele. Abuzul, violența domestică, bullying-ul, criminalitatea sunt fenomene care afectează viața copiilor peste tot lume. În România, la fiecare oră, doi copii sunt victime ale violenței, iar numărul cazurilor de abuz raportate crește anual. Devine astfel o necesitate ca profesioniștii români din sistemul judiciar și cel de protecție al copilului să fie mai bine pregătiți în lucrul cu această categorie.
În perioada aprilie-iunie 2022, 10 psihologi români au participat la un training pentru formatori (ToT) în tehnici de lucru şi comunicare cu copiii şi tinerii cu oportunităţi limitate şi vulnerabilitatea emoțională, conform unui mod de lucru folosit în Norvegia. Trainerii români precum și reprezentanții organizației norvegiene Moreno Husset AS (partener de proiect) au familiarizat participanții cu tehnici unice de lucru cu minorii care au suferit traume. Prezentarea a inclus elemente de psihodramă (jocul de rol, solilocviul, scaun gol, atomul socio-psihologic), metoda ESPERE și elemente de teatru playback, utile instrumente pentru personalul implicat în audierea victimelor.
„A fost o experiență foarte interesantă să lucrăm împreună cu specialiști din arii de expertiză atât de diferite, punând în comun cunoștinte pentru a dezvolta noi structuri pentru viitor, în vederea ajutării într-un nou mod a copiilor cu dificultăți emoționale”, subliniază importanța formării, unul dintre instructori.
„În activitatea mea zilnică, întâlnesc trauma cu fețele ei diferite. Uneori se arată așa cum este, dominatoare, înfricoșătoare, cu colții scoși, iar confruntarea este față în față, cu toate armele pe care le dețin. Alteori se camuflează, se ascunde, se insinuează părând timidă și fragilă, însă efectele sale și forța cu care acționează sunt la fel de greu de gestionat. Pentru a duce aceste lupte am nevoie de arme puternice, eficiente și diferite, am nevoie ca eu sa fiu puternică și stabilă, să am alături oameni care să fi dus astfel de lupte și cu experiența lor să îmi îmbogățesc arsenalul de tehnici. Asta am obținut participând la această formare: autenticitate, informații, instrumente, forța pe care ți-o oferă un grup implicat, înțelept, informat, empatic si puternic”, declară unul dintre participanții la instruire.
În continuare, psihologii instruiți vor pregăti 70 de profesioniști din sistemul judiciar și de protecție a copilului în tehnici de relaționare cu copiii în situații de vulnerabilitate, astfel încât drepturile copiilor implicați în anchete judiciare să fie respectate și protejate. În plus,un centru de consiliere pentru victime va fi înființat, iar spații adecvate pentru anchetele judiciare destinate minorilor vor fi amenajate în cadrul Inspectoratului de Poliție a județului Dolj și în Centrul de Detenție Minori Craiova.
În urma acestui ToT, psihologii formați au pregătit la rândul lor 70 de profesioniști din justiție și sistemele de protecție a copilului în tehnici de tratare a copiilor aflați în situații vulnerabile, astfel încât drepturile copiilor implicați în anchetele judiciare sunt respectate și protejate. În plus, va fi înființat un centru de consiliere pentru victime, fiind totodată amenajate spații adecvate pentru cercetări judiciare destinate minorilor în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj şi în Arestul pentru Minori Craiova.
IMPACT JUST – Îmbunătățirea Mecanismelor și Politicilor Actuale privind Conditiile și Tratamentul persoanelor private de libertate
Promotor: Asociația Om Bun
Parteneri: Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași
Valoarea finanțării: 827.855 Euro (Granturile SEE)
Perioada de implementare: ianuarie 2022 – ianuarie 2024
Contact: https://impactjust.ro/
Social media: Impact Just PN5005
Proiectul și-a propus să contribuie la consolidarea capacității instituționale a sistemului judiciar, la îmbunătățirea proceselor instituționale și la eficientizarea implementării standardelor Consiliului Europei cu privire la Drepturile Omului la nivelul Penitenciarului Iaşi, cu efect multiplicator la nivelului instituțiilor de tip penitenciar din România. Pe parcursul a doi ani de zile, proiectul își propune să vegheze la respectarea drepturilor deținuților din Penitenciarul Iași, inclusiv a dreptului lor la muncă.
În primele 7 luni ale anului 2022, 120 de persoane private de libertate au primit consiliere şi au beneficiat de mediere, pentru a-și putea găsi un loc de muncă, după ispășirea pedepsei. Inițiatorii au în vedere, în primul rând, îmbunătățirea procedurii de punere în aplicare a dreptului la muncă, prin informarea deținuților asupra oportunităților de angajare și prin facilitarea integrării acestora pe piața muncii. În acest sens, persoanele private de libertate din Penitenciarul Iași sunt inițiate în procesul autoevaluării profesionale și în cel al căutării unui loc de muncă. Experții proiectului le furnizează informații despre modalitatea de întocmire a unui Curriculum Vitae și a unei scrisori de intenție, despre elementele care trebuie urmărite într-un contract individual de muncă, dar și despre modul în care pot afla despre locurile de muncă vacante de la nivel județean, național și european.
“Fiecare întâlnire cu persoanele private de libertate din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași ne arată cât de important este să fie informați și consiliați pe piața muncii. Tot mai dornici de schimbarea statului social, aceștia au arătat interes în ce privește informarea despre piața muncii și dorința de a se specializa într-un domeniu, cum ar fi instalator, tâmplar, ajutor de bucătar sau frizer. Au fost și cazuri în care deținuții au solicitat consultanță pentru începerea unei activități independente, cum ar fi activitatea agricolă sau înființarea unei afaceri. De exemplu, unul dintre ei spune că, atunci când va ieși din penitenciar și când situația juridică îi va permite, vrea să își înființeze propria firmă”, au explicat reprezentanții promotorului de proiect.
Pregătirea deținuților pentru o nouă viață după eliberare presupune în același timp și calificarea lor profesională. 52 de persoane private de libertate din penitenciar sunt incluse, în acest sens, incluse într-un program de calificare derulat pe parcursul anului 2023, în urma căruia acestea vor deveni instalatori, tâmplari, ajutori de bucătar sau frizeri cu acte în regulă. Aceia dintre ei care, după obținerea diplomei, vor mai rămâne încarcerați o perioadă, până la ispășirea pedepsei, au șansa de a practica noua meserie chiar în penitenciar, fie la atelierul de tâmplărie, fie la blocul alimentar, ca ajutor de bucătar, fie ca instalatori sau frizeri, prestând servicii de acest tip în incinta penitenciarului.
VioGen – RoJust – acțiune strategică în scopul implementării efective a standardelor Consiliului Europei privind drepturile omului
Promotor: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES)
Parteneri: Asociația Transcena, Asociația Anais, Centrul FILIA și Asociația GRADO
Valoarea finanțării: 3.621.824 (Granturile SEE)
Perioada de implementare: decembrie 2021 – decembrie 2023
Contact: https://viogen.anes.gov.ro; https://anes.gov.ro/viogen-rojust/
Proiectul “VioGen – RoJust” este o acțiune strategică în scopul implementării efective a deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, a standardelor Consiliului Europei privind drepturile omului și vizează măsuri mai bune de protecție împotriva violenței domestice, asigurarea unei intervenții adecvate, dar și îmbunătățirea cadrului legislativ privind protecția și nediscriminarea victimelor.
Proiectul își propune să aibă impact la nivel național și să genereze măsuri inovatoare replicabile la nivel național, prin care să fie promovate modificări esențiale în scopul asigurării aplicării și implementării efective a standardelor Consiliului Europei privind drepturile omului.
Prin activitățile sale specifice, proiectul va genera efecte pozitive pe termen lung, care să poată contribui în mod sistematic la creșterea gradului de înțelegere a profilului victimei violenței domestice și de gen, a nevoilor sale, și a modalităților de abordare a acestora,în scopul evitării oricăror forme de discriminare și creșterii încrederii în actul de justiție, ca un corolar al respectării drepturilor femeii ca parte esențială a drepturilor fundamentale ale omului.
Mai multe programe de formare profesională a 200 de magistrați (judecători și procurori), 820 de avocați și a 828 de angajați ai instituțiilor de ordine publică (jandarmi, polițiști( în ceea ce privește implementarea documentelor internaționale cu privire la drepturile omului ratificate de către România sunt incluse în proiect.
De asemenea, vor fi create mecanisme de protecție a drepturilor persoanelor vulnerabile, în special ale victimelor violenței domestice și de gen, dar vor fi dezvoltate și măsuri pentru combaterea discriminării pe criteriu de sex. În acest sens, proiectul include realizarea unei platforme online, ca resursă de informare a opiniei publice, cu segment dedicat profesioniștilor din domeniu (judecători, procurori, avocați, polițiști), cu componentă dedicată sesizării unor abuzuri din sistemul judiciar (poliție, parchete, instanțe de judecată) și asigurării consilierii/îndrumării persoanelor vulnerabile cu privire la apărarea drepturilor lor și modalitățile de sesizare a autorităților competente;
Mesajele unor campanii naționale de informare și conștientizare cu privire la respectarea drepturilor omului vor ajunge aât la publicul larg, cât și la profesioniștii din domeniul judiciar și din domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice și a violenței de gen. Mesajele transmise vor face referire la respectarea drepturilor victimelor, evitarea situațiilor în care victima poate fi din nou agresată și nediscriminare.
Lansată de Asociația Transcena în septembrie 2022, campaniile de informare „Când înțeleg, pot să aleg – nu continuăm violența de gen” se adresează elevilor de liceu, propunân du-și să îi facă atenți la comportamentele discriminatorii și la violența de gen.
Mesajele campaniei au ajuns la elevi de liceu cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, prin intermediul unor sesiuni de dezbatere organizate față în față și online, în 80 de licee din județele Giurgiu, Botoșani, Călărași, Maramureș, Brașov, Constanța, Bacău, Prahova și din Municipiul București.
Temele campaniei au fost extrase din propunerile unui grup de 130 de tineri care au răspuns la un chestionar on-line. Printre altele, tinerii au fost întrebați și ce mesaj legat de violența de gen vor să le transmită adulților. „Ascultați tinerii! Nu suntem copii. Suntem așteptați să alegem cariera noastră pe viață, deci avem capacitatea mentală ca să gândim și să decidem cum vrem să fie lumea” a fost unul dintre răspunsurile date de tineri.
Spațiul virtual central al campaniei este o platformă web nou-creată, accesibilă la adresa: https://viogen.transcena.ro/. Tinerii pot găsi aici resurse privitoare la legislația națională și internațională în domeniu și studii și cercetări despre discriminare și violență de gen, articole despre cum să recunoști discriminarea și violența de gen, ce căi există ca să te opui sau să rezolvi o situație, informații despre istoria luptei pentru drepturile femeilor și despre felul în care s-au dezvoltat de-a lungul timpului relațiile de cuplu, cum au modificat ele istoria și cum au construit societatea.
Contul de YouTube al Asociației Transcena conține șase clipuri video realizate pe temele tratate de campanie, filme cu scenarii realizate de elevi de la licee din Giurgiu și București și jucate de o parte dintre ei.
Proiectul include și elaborarea unui Studiu privind jurisprudența CEDO relevantă pentru profesioniștii din domeniul judiciar și exemplele de bună practică.