Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Aducem speranță la Pata Rât

Aducem speranță la Pata Rât

Pentru a marca Ziua Internațională a Romilor, Mecanismul Oficiului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene a publicat, pe www.eeagrants.org, un material despre eforturile de îmbunătățire a situației romilor rezidenți în zona Pata Rât, jud. Cluj-Napoca, material pe care îl publicăm în rândurile de mai jos.

8 aprilie este Ziua Internațională a Romilor. În această zi, sărbătorim bogata cultură și istorie a romilor din întreaga lume. În același timp, această dată ne îndeamnă să ne gândim la inegalitatea și discriminarea cu care se confruntă romii în fiecare zi.

Explicație foto: Anul trecut, am împărtășit poveștile unor inițiative pe care le sprijinim pentru a împuternici comunitățile de romi din toată Europa. Într-una dintre aceste povești, l-am prezentat pe Alex Fechete, care a participat la un proiect care asigură locuințe sociale în zona metropolitană a Orașului Cluj-Napoca, din România. Anul acesta, ne-am gândit că este timpul să vedem ce a mai făcut Alex. Citiți mai departe pentru a afla noutăți despre acesta.

Cum a început: viața în Pata Rât

Pata Rât este o comunitate de aproximativ 1.700 de persoane și 1.200 de minori – majoritatea aparținând comunității de romi – care au fost victime ale evacuării din casele lor din Orașul Cluj-Napoca. Condițiile de locuire din această zonă sunt grele: în 2017, 67% din case erau barăci improvizate, 90% nu aveau baie sau bucătărie, iar 96% erau supraaglomerate.

Alex a locuit în Pata Rât până când proiectul Pata-Cluj i-a permis lui și altor 35 de familii să se mute în locuințe sociale, în 2017. „Locuința este baza tuturor lucrurilor”, spune el despre acea vreme. „Când m-am întors în oraș, totul a revenit la normal pentru mine”.

La începutul acestui an, proiectul original a continuat sub denumirea informală de Pata 2.0., acum cu Alex ca membru al echipei. Ca participant încă de la început, el știe mai bine decât oricine cât de importantă este inițiativa. „Când sunteți romi și locuiți în Pata Rât, rareori aveți șansa să ieșiți. Acesta este un mod de a oferi speranță. Pentru a oferi cuiva șansa unei vieți decente. ”

Cu oamenii, pentru oameni

Ca facilitator comunitar, Alex transpune nevoile comunității în măsuri pe care echipele din proiect să le implementeze. Acest mod de lucru incluziv, prin care membrii comunității au un cuvânt de spus cu privire la modul în care se fac lucrurile și perspectivele lor sunt încorporate în sistem, este ceea ce face proiectul unic. Acesta este motivul succesului său, spune Alex: „Este pentru că implicăm oameni din comunitatea de romi. Lucrăm cu ei, pentru ei. Suntem acolo, suntem prezenți, facem parte din el.”

Deși participarea este esențială pentru proiect, să menții comunitatea implicată poate fi greu. După ani de greutăți și excluziune, există o lipsă de încredere, de înțeles în rândul rezidenților din Pata Rât. „Aceasta a fost o provocare mai ales în primul proiect: oamenii trebuie să vadă schimbarea înainte să creadă. Dar sunt și eu rom și am locuit acolo timp de 7 ani. Când m-am mutat, am văzut cât de triști erau vecinii mei, pentru că nu aplicaseră pentru locuințe. Acum sunt mai multe familii dispuse să încerce”.

Alex rămâne în legătură cu majoritatea familiilor care s-au mutat din Pata Rât. Implicarea lui în proiect permite echipelor să sesizeze din timp posibilele probleme și să ia măsuri acolo unde este necesar. Rezultatele proiectului, prezența continuă a echipelor și impactul vizibil asupra vieții beneficiarilor duc la o mai mare implicare din partea comunității, în fiecare zi puțin mai mult. „Când lucrezi cu comunitatea, trebuie să fii practic, să fii prezent și să îți ții promisiunile.”

Fundația pentru viitor

Abordarea este practică și la îndemână. Municipalitatea cumpără apartamente noi, iar echipele proiectului Pata 2.0 informează comunitatea cu privire la posibilitățile lor de a depune o cerere pentru a se reloca în noile locuințe. „Cu aproximativ 3 luni înainte ca familiile să se mute, îi informăm despre reguli, posibilități și suntem transparenți cu privire la cine are cele mai mari șanse.”

Dar locuința este doar începutul lucrurilor. În plus, proiectul oferă sprijin continuu în domeniul educației, asistenței medicale și a altor servicii comunitare. ”Totul este conectat”, spune Alex. „Nu există școli aproape de Pata Rât. Ne asigurăm că există oameni care iau copiii, îi duc la școală și îi aduc acasă în siguranță. Avem aici (n.r. Pata Rât) un profesor care poate ajuta cu temele. Dacă cineva renunță, vom încerca să-l readucem. Aceasta este prima generație care merge la școală și care oferă o nouă perspectivă pentru romi.”

Alături de noii pași întreprinși de municipalitate pentru creșterea numărului locuințelor sociale, această receptivitate crescândă îl face pe Alex să fie optimist cu privire la evoluția situației romilor. „Anul acesta sperăm să putem avea 30 sau mai multe case. Este o schimbare uriașă pentru sute de oameni și copii. Nu aveau viitor și acum au”.

Despre proiect:

De la Pata-Cluj la Pata 2.0

Numele complet pentru Pata 2.0 este: „Intervenții integrate replicabile pentru locuințe incluzive și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj.” Proiectul oferă o abordare practică pentru a reduce inegalitățile de locuinre, sociale și economice și pentru a combate riscul excluziunii sociale în rândul familiilor sărace din Zona Metropolitană Cluj. Pata 2.0 este o continuare a proiectului Pata-Cluj, care s-a derulat în perioada 2014-2017.

Alte activități de până acum:

  • s-au distribuit 3.350 de pachete de alimente gratuite, în luna aprilie 2020, în urma instituirii măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19
  • îndrumare, mentorat și alte activități, pentru mai mult de 70 de elevi
  • înființarea unui centru social, cu 430 de beneficiari adulți înscriși
  • înregistrarea a cca. 30 de copii pe listele unor medici de familie
  • 12 mame au participat la grupuri de sprijin pentru îngrijirea copiilor
  • au avut loc 4 consultări comunitare și 282 de interviuri structurate, acoperind aproximativ 90% din gospodăriile din zonă

Găsiți mai multe informații despre proiect pe site-ul web al acestuia sau puteți citi mai multe despre proiect pe site-ul nostru.

Ești curios să afli mai multe despre ceea ce facem pentru incluziunea romilor?

Îmbunătățirea situației romilor din Europa este o prioritate a Granturilor SEE și Norvegiene. În total, un minim indicativ de 50 de milioane de euro este alocat incluziunii romilor, prin programe în sectoarele sănătății, dezvoltării locale, copiilor și tinerilor la risc, justiției și afacerilor interne, culturii, cercetării și societății civile. O atenție specială este acordată țărilor cu populație mare de romi – Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, România și Slovacia.