Copyright 2019 FRDS

Back

INIȚIATIVE BILATERALE PREDEFINITE PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA

„Nimeni nu este inutil în această lume dacă alină povara ce atârnă pe umerii semenilor săi.”

Charles Dickens

Ca răspuns la criza refugiaților ajunși în statele vecine în urma invadării Ucrainei de către Rusia, Comitetul Comun pentru Fondul Bilateral a aprobat suplimentarea Fondului Bilateral alocat Programului Dezvoltare locală cu suma de 330.000 de euro, pentru finanțarea a două inițiative bilaterale predefinite care vin în întâmpinarea nevoilor urgente de sprijinire a refugiaților ucraineni.

Inițiativele au fost propuse de două organizații neguvernamentale din România, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC și Federația Filantropia, au fost aprobate de Comitet în sesiunea din luna martie 2022 și vor fi implementate până la sfârșitul lunii februarie 2023.

Contractul de finanțare a inițiativei bilaterale predefinite propuse de Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, denumită „PROTECT, SUPORT, EMPOWER HUMAN TRAFFICKING VICTIMS IN ROMANIA – PSEV” a fost semnat în data de 20.05.2022.

Contractul de finanțare a inițiativei bilaterale predefinite propuse de Federația Filantropia, denumită ”Intervenții integrate de urgență pentru refugiații din Ucraina, în județele Iași și Suceava”, a fost semnat în data de 18.08.2022.

PROTECT, SUPORT, EMPOWER HUMAN TRAFFICKING VICTIMS IN ROMANIA – PSEV

Promotor: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC

Valoarea finanțării: 160.000 de euro

Perioada de implementare: mai 2022 – februarie 2023

Contact: assoc@assoc.ro

 

Inițiativa își propune acordarea de sprijin pentru peste 3.700 de refugiați din Ucraina, majoritatea fiind femei singure, copii și vârstnici, categorii de persoane aflate în risc ridicat de a deveni victime ale traficului de persoane. Inițiativa include formarea unei echipe din care fac parte ofițeri specializați în traficul de persoane, psihologi, asistenți sociali, translatori, echipă care va supraveghea activitatea de la Vama Sighetu-Marmației în vederea diminuării riscului de trafic de persoane în rândul refugiaților. În completarea activităților, echipa va susține seminarii pe teme specifice traficului de persoane, precum „Recunoașterea profilului unui potențial traficant”, „Recunoașterea profilului unei potențiale victime” și va derula campanii de prevenție și conștientizare a pericolului generat de rețelele de trafic de persoane.

 

O altă măsură importantă de prevenție împotriva traficului de persoane este înființarea unui call center, numit SANTINELA ASSOC, serviciu la care refugiații din Ucraina pot apela formând numărul scurt 021 9998, număr de telefon deja activ. În plus, înițiativa propune crearea unui website în cadrul căruia va exista un „buton de urgențe” care poate fi folosit atunci când se dorește informarea operatorilor SANTINELA ASSOC, cu privire la orice informație sau problemă pe care o au, indiferent dacă este vorba despre un refugiat sau despre o persoană care a sesizat un potențial caz de abuz. Operatorii vor transmite imediat informația către echipa de experți, aceasta urmând să preia cazul și să ofere orice fel asistență va fi nevoie.

Intervenții integrate de urgență pentru refugiații din Ucraina, în județele Iași și Suceava

Promotor: Federația Filantropia

Valoarea finanțării: 169.916 de euro

Perioada de implementare: august 2022 – februarie 2023

Contact: office@federatia-filantropia.ro

 

Inițiativa își propune acordarea de sprijin pentru 2.225 de refugiați din Ucraina, adulți și copii, care au fost forțați să își părăsească locuințele din cauza conflictului armat.

 

Amplasarea unui food truck (furgonetă alimentară) în Vama Siret, județul Suceava, va permite persoanelor care tranzitează acest punct de frontieră să aibă acces la o masă caldă, alături de apă și ceai, pentru bebeluși urmând a fi pus la dispoziție inclusiv lapte praf.

 

Al doilea tip de măsură vizează sprijinirea din punct de vedere social și psihologic a refugiaților care intră în țara noastră prin Vama Siret și Vama Sculeni (jud. Iași) și caută sprijin în aceste zone, fiind urmărite acomodarea acestora într-o țară străină și depășirea traumelor conflictului armat. În acest scop, inițiatorii  vor organiza excursii, cu o durată de trei zile (două nopți) cu tematică culturală în regiunea Moldovei la care vor participa copiii persoanelor strămutate și însoțitorii acestora (părinți, bunici etc.). Aceste activități îi vor pune în contact pe refugiați cu cetățeni români ceea ce îi va ajuta să se integreze mai ușor în comunitate.