Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > OAMENI PENTRU OAMENI. Povestea unui om al străzii care are acum locuință și pensie

OAMENI PENTRU OAMENI. Povestea unui om al străzii care are acum locuință și pensie

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. Îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă, cu adevărat, o reușită.

În București, Asociația Misiunea Creștină Armata Salvării din România derulează, prin intermediul Granturilor Norvegiene, un amplu program de intervenție în sprijinul persoanelor fără adăpost care trăiesc pe stradă. Echipa Mobilă Armata Salvării (EMAS) ne împărtășește astăzi povestea unui bătrân fără locuință, nevoit să cerșească pentru a supraviețui în București, care, datorită ajutorului primit, are acum un acoperiș deasupra capului și o sursă constantă de venit.

––––––––––-

“L-am cunoscut pe D.C. pe stradă, în timp ce, alături de colegii de la Echipa Mobilă Armata Salvării, identificam persoane fără adăpost. La momentul evaluării inițiale, acesta cerșea în zona pieței M., fuma și consuma alcool. Din observațiile mele, D.C. întruchipa tipologia Persoanei Adulte Fără Adăpost care își petrece o mare parte a timpului pe stradă, în piețe și în zone din cartiere paupere, aproape de locul unde a lucrat. De altfel, D.C. menține legătura cu foști colegi de-ai săi de la Uzina Republica, acolo unde a lucrat vreme de 25 de ani. Acum, la 69 de ani, trăiește pe stradă, iar când nu doarme sub cerul liber, înnoptează la unii foști colegi de servici. Acelorași colegi li se datorează și aspectul curat și îngrijit al lui D.C, fiindu-i îngăduit, câteodată, să se spele în locuințele lor.

Cum a ajuns D.C. să cerșească pe străzi? Echilibrul său s-a rupt atunci când partenera sa de viață, cu care a conviețuit timp de 20 ani, a murit. Relațiile cu familia extinsă a partenerei sale au fost mai mereu tensionate, neînțelegerile acutizându-se în luna martie 2021 odată cu decesul acesteia. Atunci, rudele au făcut presiuni că el să părăsească spațiul în care locuia, și, neavând pe nimeni la care să apeleze, s-a trezit în stradă.

D.C. nu a beneficiat până acum de vreun serviciu dedicat persoanelor fără locuință, public sau privat, fiind dezinteresat de serviciile oferite de adăposturile de noapte, cantină sau duș social. La momentul preluării de către noi, D.C. nu era asigurat medical și avea o stare de sănătate precară, fiind hipertensiv, necesitând investigații medicale.

Noi, profesioniștii din asistență socială, considerăm că deseori cei în nevoie au în propriile buzunare „diamantele” propriilor reușite. Suntem atenți nu numai la evaluarea nevoilor lor, dar mai ales la evaluarea resurselor familiale, personale, profesionale, sociale ale acestor persoane pentru că pe ele ne construim strategia de intervenție. După efectuarea de analize și consultații medicale, intervenția s-a concentrate pe identificarea unui spațiu permanent pentru locuit, a unor venituri constante din care să poată trăi și responsabilizarea sa pentru evitarea reîntoarcerii în stradă.

Ședințele de consiliere individuală l-au ajutat pe D.C. să își conștientizeze nevoile, acesta dorindu-și o locuință adecvată, hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, control medical complet, siguranță, odihnă și nu în ultimul rând, să simtă că nu este singur și că aparține unui grup.

Principalele resurse ale lui D.C. identificate de noi au fost vechimea în muncă care îi poate garanta o pensie și casa părintească aflată într-o comună din județul Călărași. După recuperarea actelor privind vechimea în muncă, am reușit să depunem documentele necesare obținerii pensiei la Cana Națională de Pensii. Ne mândrim, acum, cu faptul că D.C. va primi în curând pensia.

Mai departe,pentru a putea obține titlul de proprietate pentru casa părintească, am contactat autoritățile locale de la care am aflat că locuința este momentan de nelocuit, nu a fost înstrăinată și se poate apela la ajutor de urgență pentru reconstrucția casei.

Deși avea o prognoză inițială de reintegrare socială destul de mică, considerăm un succes cazul lui D. C.. S-a reintegrat în comunitatea satului, locuind pentru moment într-o anexă a casei părintești, a obținut tichete valorice pentru hrană și așteaptă lunar pensia în valoare de 1.400 lei.

Material realizat de Valentina Ionela Paun, asistent social.

……………….

Proiectul “SMART – Servicii Multifuncționale Antisărăcie pentru Reintegrare și Transformare” se desfășoară în perioada decembrie 2019 – decembrie 2022 și este implementat de Asociația Misiunea Creștină Armata Salvării din România, în parteneriat cu Salvation Army Norway. Proiectul asigură reducerea sărăciei și excluziunea socială în rândul a 1.600 de persoane aflate în situații dificile, din București, Ploiești și Iași, prin crearea unui model comunitar multiregional de intervenție pentru furnizarea de activități antidiscriminatorii, servicii educaționale, medicale și sociale. Valoarea grantului alocat proiectului este de 1.371.000 euro, fiind asigurat de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Mai multe informații despre proiect puteți afla accesând websiteul acestuia.