La Tășnad, autoritățile locale sprijină incluziunea romilor pe piața muncii
Autoritățile locale din Tășnad, județul Satu Mare, sprijină procesul de incluziune socială a celor mai vulnerabili membri ai comunității prin facilitarea accesului acestora pe piața muncii și promovarea șanselor egale la angajare. Măsurile fac parte dintr-un program social complex, prin care își propun să vină în întâmpinarea dificultăților membrilor comunității de romi din Tășnad (Cartierele Sărăuad și Cervechi), orașului Ardud și din 8 sate din județul Satu Mare: Stâna (comuna Socond), Pelișor (comuna Lazuri), Hrip (comuna Păulești), Irina (comuna Andrid), Cidreag (comuna Porumbești), Atea (comuna Dorolț), Santău (comuna Santău), Turulung (comuna Turulung).
Finanțată de Granturile SEE prin Programul Dezvoltare locală, inițiativa pune accent pe furnizarea unui pachet integrat de servicii educaționale, de sănătate, ocupare și abilitare a persoanelor rome, pentru îmbunătățirea vieții a peste 1.300 de persoane de etnie romă.
Primele demersuri întreprinse în cadrul proiectului au fost dedicate schimbării mentalităților cu privire la accesul persoanelor de etnie romă pe piața muncii. În acest sens a fost organizată o campanie de conștientizare cu privire la promovarea principiului egalității de șanse pe piața muncii a romilor din județul Satu Mare. Campania a sprijinit peste 600 de persoane din comunitățile vizate de proiect, fiindu-le furnizate informații cu privire la avantajele angajării formale pe piața muncii, importanța obținerii și menținerii unui loc de muncă stabil. Fenomenul discriminării și formele pe care acesta le poate lua pe piața muncii au fost prezentate și exemplificate pentru a sprijini populația de etnie roma să recunoască și să știe cum pot fi sancționate situațiile de încălcare a accesului egal pe piața muncii.
În plus, în cadrul unor ateliere de dezvoltare personală, 219 persoane au fost consiliate în vederea ocupării unui loc de muncă, ședințele vizând autocunoașterea, promovarea atitudinii pozitive și a încrederii de sine și importanța gestionarii deciziilor importante legate de locul de muncă. Consilierul de ocupare a urmărit explorarea calităților personale, aspirațiilor și a intereselor profesionale identificate în strânsă legătură cu experienţa personală şi profesională și managementul stresului pentru participarea la interviul de angajare. Au fost discutate aspecte practice referitoare la dificultățile cu care se confruntă persoanele vulnerabile pe piața muncii, beneficiarii fiind învățați cum să își realizeze un Curicullum Vitae și cum să se prezinte la un interviu etc.
În următoarea perioadă, eforturile proiectului vor fi concentrate pe sprijinirea în angajare a cel puțin 100 de persoane de etnie romă. De asemenea, inițiatorii urmăresc creșterea capacității celor 10 comunități sătmărene vizate de intervenție, de a gestiona problemele cu care se confruntă romii, prin formarea de 15 mediatori sanitari și 15 facilitatori comunitari.
,,Membrii comunității rome au nevoie de mult sprijin moral și educațional pentru a se putea integra în societate, începând de la ocupare până la construirea unui trai de calitate pe termen lung. Apreciez faptul că în cadrul proiectului se organizează două cursuri de formare pentru romi”, a subliniat importanța proiectului, Görcsi Attila, Mediator rom în cadrul Primăriei orașului Ardud, județul Satu Mare.
Proiectul ” Incluziunea socială și abilitarea romilor din județul Satu Mare” beneficiază de o finanțare de 891.928 de Euro, oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE, fiind implementat în perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2024 , de Orașul Tășnad, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Satu Mare și Societatea Română de Cruce Roșie, Filiala Satu Mare. Proiectul și-a propus să contribuie la incluziunea socială a 1.300 persoanelor vulnerabile, din care 1.250 sunt persoane de etnie romă, prin măsuri integrate de asistență socială, sănătate, educație și de anti-discriminare.