Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Ziua europeană împotriva traficului de persoane, marcată la Sighetu-Marmației printr-un seminar adresat actorilor locali implicați în oferirea de suport refugiaților din Ucraina

Ziua europeană împotriva traficului de persoane, marcată la Sighetu-Marmației printr-un seminar adresat actorilor locali implicați în oferirea de suport refugiaților din Ucraina

Pericolul ca refugiații ucraineni care tranzitează România să devină victime ale traficului de persoane este, în special în localitățile din apropierea frontierei cu Ucraina, unul cât se poate de real. Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la importanța luptei împotriva acestui tip de criminalitate, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC a organizat în 18 octombrie 2022, la Sighetu-Marmației în județul Maramureș, un seminar informativ cu tema “Recunoașterea profilului unei potențiale victime a traficului de persoane”.  

Evenimentul face parte dintr-o inițiativă mai amplă pe care ASOCC o derulează cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021 și care se adresată în special persoanelor care tranzitează Vama Sighetu-Marmației.

Găzduit de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu-Marmației, evenimentul a reunit 32 de reprezentanți ai principalilor actori locali și regionali implicați în prevenirea și combaterea infracțiunilor asociate acestui tip de criminalitate: autorități publice cu responsabilități în asistența socială și protecția copilului, poliție, culte, organizații neguvernamentale și mass-media.

Seminarul s-a bucurat de prezența unui invitat special, domnul Aurelien Dierckens, ofițer de țară pentru România în cadrul Oficiului Mecanismului Financiar (OMF). Acesta a mulțumit inițiatorilor pentru eforturile pe care le fac pentru protejarea cetățenilor ucrainieni ajunși în România: “Sunt bucuros să fiu aici, în această zi importantă, “Ziua Europeană împotriva traficului de persoane”. Salut organizarea și desfășurarea seminarului și mă bucur că Islanda, Lichetenstein și Norvegia, prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, au găsit o modalitate rapidă de finanțare pentru un astfel de proiect, cu o importanță majoră în contextul geopolitic actual”.

Evenimentul a urmărit conștientizarea specialiștilor implicați în oferirea de suport refugiaților din Ucrain acu privire la riscurile pe care le prezintă fenomenul traficului de persoane, la drepturile victimelor și ale potențialelor victime ale acestui fenomen, dar și promovarea unor mecanisme de suport care au fost puse în mișcare în România, în întâmpinarea nevoilor refugiaților ucraineni. Întâlnirea a oferit, de asemenea, participanților prilejul de a purta un dialog deschis pe marginea celor mai potrivite instrumente care pot fi utilizate în combaterea traficului de persoane, în contextul fluxului de refugiați din Ucraina, și de a identifica soluții concrete pentru o abordare mai eficientă a fenomenului, în județul Maramureș și nu numai.

În acest context, organizatorii au prezentat instrumentele utilizate de ASOCC pentru sprijinirea celor mai vulnerabile categorii de refugiați: bătrânii, femeile și copiii. Potențialele victime au la dispoziție un call center, numit SANTINELA ASSOC, serviciu la care refugiații din Ucraina pot apela formând numărul scurt 021.9998. În sprijinul lor a fost constituită o echipă formată din ofițeri specializați în traficul de persoane, psihologi, asistenți sociali, translatori, care supraveghează activitatea de la Vama Sighetu-Marmației.

“Inițiativa bilaterală a fost gândită pentru a proteja și a asigura asistență specializată persoanelor strămutate de cetățenie ucraineană aflate pe teritoriul țării noastre, în protecție temporară a statului român și nu numai, în special persoanelor vulnerabile din rândul acestora – femei, copii, bătrâni, persoane cu dizabilități -, în sensul de a nu deveni posibile victime sau chiar victime ale traficului de persoane, pentru că acest pericol mondial este din ce în ce mai accentuat. Deoarece prevenția este scopul principal, vom continua să susținem seminare și în alte puncte de trecere a frontierei de pe teritoriul Românei”, a subliniat domnul Marcel Puiu, managerul inițiativei bilaterale.

Finanțată de Fondul Român de Dezvoltare Socială din Fondul Bilateral alocat Programului Dezvoltare locală, inițiativa bilaterală “PROTECT, SUPORT, EMPOWER HUMAN TRAFFICKING VICTIMS IN ROMANIA – PSEV” se desfășoară în perioada mai  2022 – februarie 2023 și beneficiază de o finanțare în valoare de 160.000 de euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021. Inițiativa bilaterală și-a propus să contribuie la prevenirea traficului de persoane și să acționeze în situațiile în care există victime sau posibile victime în rândul persoanelor de origine ucraineană strămutate în România.

Pentru a afla mai multe detalii, vă invităm să accesați pagina web a inițiativei bilaterale.