Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Programul „Dezvoltare locala”, la start: 82,3 milioane de euro pentru dezvoltare locala, reducerea saraciei, cresterea incluziunii romilor

Programul „Dezvoltare locala”, la start: 82,3 milioane de euro pentru dezvoltare locala, reducerea saraciei, cresterea incluziunii romilor

Programul „Dezvoltare locala si reducerea saraciei, cresterea incluziunii romilor” (Dezvoltare locala), finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin intermediul Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021, a fost lansat joi, 13 septembrie, intr-un cadru oficial, la Hotel Marshal Garden din Bucuresti. Evenimentul de lansare s-a bucurat de un interes crescut in randul potentialilor beneficiari, 115 reprezentanti ai unor autoritati publice centrale si locale, ai societatii civile, dar si participanti din Norvegia si de la Consiliul Europei onorand invitatia de a lua parte la acest moment inaugural.

In cuvantul adresat participantilor, d-na Mihaela Toader, secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a descris Programul ”Dezvoltare locala” drept unul extrem de important in cadrul mecanismelor financiare SEE si Norvegian. Vorbim despre sume considerabile alocate unor arii de mare importanta pentru Romania, de la dezvoltare locala la incluziune sociala, sprijinirea tinerilor aflati in situatii de risc si intarirea parteneriatelor cu statele donatoare. Toate sunt egal importante si toate necesita atentie sporita atat din partea autoritatilor, cat si din partea celor care implementeaza proiectele, a spus Mihaela Toader.

La randul sau, d-na Lise Kleven Grevstad, Ambasadorul Regatului Norvegiei in Romania, a tinut sa sublinieze importanta educatiei si a investitiilor in incluziunea sociala pentru traiectoria unui stat, in acest sens oferind chiar exemplul Norvegiei. Una dintre cele mai eficiente modalitati de a promova incluziunea sociala este educatia. De aceea, educatia este una din investitiile fundamentale ale acestui program. Accesul la educatie a fost crucial in procesul de dezvoltare al tarii mele, a spus d-na Lise Kleven Grevstad.

Este cel mai complex si extins program din punct de vedere financiar din intreg portofoliul de programe finantate de tarile din Spatiul Economic European, cu un buget de 82,3 milioane de euro. Pe langa obiectivele generale ale Granturilor, Programul propune un numar de obiective specifice, cum ar fi cresterea accesului la servicii pentru populatia de etnie roma, dezvoltarea de instrumente anti-discriminare, sprijinirea copiilor si a tinerilor in situatii de risc, consolidarea capacitatii sistemului educational de a oferi educatie incluziva si de a spori calitatea serviciilor, dar si implementarea de recomandari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, a subliniat, la randul sau, d-na Mihaela Peter, Director executiv al Fondului Roman pentru Dezvoltare Sociala, organizatia responsabila cu managementul Programului.

Programul este implementat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, in parteneriat cu Consiliul Europei si cu Asociatia Norvegiana a Autoritatilor Locale si Regionale.

Conferinta de lansare a Programului a fost un prilej de a promova in randul participantilor oportunitatile de finantare oferite de Program, in urmatorii doi ani fiind planificata lansarea a 7 apelurile de propuneri de proiecte, in arii precum dezvoltarea locala, reducerea saraciei, incluziunea romilor, copii si tineri la risc, buna guvernare, drepturile omului. Au fost prezentate, de asemenea, in cadrul conferintei si cele 4 proiecte predefinite care urmeaza a fi finantate prin intermediul Programului, proiecte de implementarea carora sunt responsabile Asociatia Comunelor din Romania (ACoR), Secretariatul General al Guvernului Romaniei (SGG), Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport (UNEFS) si Consiliului Europei (CoE).

In acelasi timp, a fost subliniata si importanta acordata prin Program consolidarii relatiilor bilaterale dintre Romania si statele donatoare. Astfel, Programul va finanta initiative bilaterale menite sa contribuie la dezvoltarea unor relatii sustenabile de cooperare, parteneriat si schimb de experienta intre entitati din Romania si entitati din Islanda, Liechtenstein si Norvegia care activeaza in ariile Programului.

Detalii despre Programul ”Dezvoltare locala” sunt disponibile pe www.frds.ro si pe pagina de Facebook a Programului.

Despre FRDS

Fondul Roman de Dezvoltare Sociala a fost infiintat in anul 1998, ca organism de interes public aflat sub autoritatea Guvernului Romaniei, prin intermediul caruia sunt finantate proiecte care tintescreducerea saraciei, incluziunea sociala si dezvoltarea locala. In cei 18 ani de activitate, FRDS a finantat peste 1.530 de proiecte de dezvoltare sociala, in valoare totala de cca. 130 de milioane de euro. Fondurile administrate de FRDS au provenit in principal de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), carora li s-au adaugat contributia Guvernului Romaniei si cea a beneficiarilor directi. Incepand cu anul 2013, FRDS a devenit Operator de Program pentru Programul RO10 Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale”, finantat prin Granturile SEE 2009-2014, iar din anul 2017 este Operator de Program pentru Programul ”Dezvoltare locala si reducerea saraciei, cresterea incluziunii romilor”, finantat prin Granturile SEE si Norvegiene 2014-2021.

Despre Granturile SEE si Norvegiene

Granturile SEE si Norvegiene 2014 – 2021 sunt fonduri nerambursabile acordate de Islanda, Liechtenstein si Norvegia pentru reducerea disparitatilor economice si sociale si pentru consolidarea cooperarii celor trei state donatoare cu 15 tari beneficiare din Uniunea Europeana.

Fundamentul Granturilor SEE si Norvegiene este Acordul privind Spatiul Economic European (SEE), prin care Norvegia, Islanda si Liechtenstein coopereaza indeaproape cu UE pentru a construi o Europa mai puternica si mai incluziva. In temeiul acestui acord, Norvegia si partenerii sai din SEE / AELS fac parte din piata interna europeana. Norvegia contribuie la aceasta prin Granturile SEE si Norvegiene. 2,8 miliarde de euro vor fi disponibile in cadrul schemei de granturi pentru perioada 2014-2021 si vor fi distribuite catre cele 15 tari beneficiare. Norvegia ofera aproximativ 98% din aceasta finantare, restul fiind acordat de Islanda si Liechtenstein.

Prin intermediul Granturilor SEE si Norvegiene, Romania beneficiaza de la 502,5 milioane de euro pentru perioada de programare 2014 – 2021, pentru a finanta proiecte in domenii precum incluziunea sociala, sanatatea publica, dezvoltarea afacerilor, consolidarea sectorului ONG, cercetarea si educatia, energia regenerabila, mediul, patrimoniul si schimburi culturale, justitie etc. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE si Norvegiene, vizitati www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.