
Proiecte de incluziune a romilor, demarate în județele Alba, Gorj și Tulcea
Peste 900 de persoane de etnie romă aparținând grupurilor dezavantajate vor beneficia de servicii integrate de incluziune și abilitare, prin intermediul a două proiecte finanțate în cadrul Programului Dezvoltare locală, lansate oficial în luna februarie 2021. Inițiatorii acestor proiecte sunt Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Asociaţia Pakiv România.
Centre comunitare în 3 comunități sărace din Gorj și Tulcea
Proiectul „CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor”, derulat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice (IPP), Asociația ActiveWatch, Primăria Comunei Polovragi (județul Gorj), Primăria Comunei Hamcearca și Primăria Comunei Ciucurova (județul Tulcea), și-a propus să vină în sprijinul romilor din trei comunități sărace de pe raza celor trei comune, prin facilitarea accesului acestora la servicii integrate: educaționale, medicale, de mediere și de ocupare, în cadrul a trei centre comunitare ce vor fi înființate prin proiect.
În cadrul evenimentului de lansare organizat în luna februarie, Marius Rădulescu, manager de proiect, a evidențiat valoarea adăugată adusă proiectului de organizațiile și autoritățile locale partenere: “Inovația acestui proiect constă în sinergia dintre expertiza și resursele fiecărui partener, contribuind astfel la creșterea incluziunii sociale și abilitării romilor și promovarea unei dezvoltări echilibrate și coeziunii sociale, la nivel local și național. Pe lângă activitățile direct legate de centrele comunitare, de care vor beneficia cel puțin 900 de persoane, vom derula activități de împuternicire a romilor, pentru a participa activ la procesul de luare a deciziilor și activități care promovează dialogul intercultural și combaterea discriminării”.
Prezentă la evenimentul de lansare a proiectului, Mihaela Peter, directorul executiv al Fondului Român de Dezvoltare Socială a subliniat experiența promotorului de proiect în derularea de proiecte cu finanțare SEE și importanța parteneriatului dintre organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale „Acest proiect este recomandat de parteneriatul pe care a reușit să îl creeze. Pe lângă temele pe care își propune să le abordeze, consider că parteneriatul acesta aduce valoare adăugată, pentru că este un parteneriat istoric, are un trecut si un viitor. Pe de o parte, este un parteneriat care s-a exersat în timp, un parteneriat care are experiență în fondurile SEE. Pe de altă parte, este un parteneriat de tip nou, în care ONG-urile adună laolaltă autorități locale, care își asumă sustenabilitatea. Acest proiect are un potențial mare de a deveni un exemplu de bună practică”.
Măsuri de incluziune socială pentru persoane private de libertate
Proiectul Creșterea Șanselor de Incluziune Socială a Romilor Privați de Libertate din Penitenciarul Aiud, derulat de Asociația Pakiv România, și-a propus să sprijine demersurile de integrare socială a 635 de persoane private de libertate (dintre care 430 de etnie romă), prin furnizarea, în cadrul Penitenciarului Aiud, a unui set de măsuri personalizate și integrate.
Deținuții vor beneficia de servicii sociale și educaționale, de sondare a intereselor ocupaționale, de dezvoltare de abilități, de formare a competențelor profesionale, și, nu în ultimul rând, de servicii pentru sănătate. Complementar, personalul penitenciarului va fi instruit în ceea ce privește lucrul cu persoane de etnie romă și pe teme de anti-discriminare și vor fi derulate 4 campanii de conștientizare asupra fenomenului discriminării de orice fel, în penitenciare.
“Proiectul este corelat cu iniţiativele similare dezvoltate de către parteneriate relevante în domeniu și urmărește creşterea calităţii serviciilor integrate pentru persoanele de etnie romă şi combaterea discriminării”, a subliniat Gruia Ioan Bumbu, preşedintele Asociaţiei Pakiv România, în cadrul evenimentului de lansare, organizat în luna februarie.
sursa foto: Roma Lives Matter