Organizația Salvați Copiii a lansat noi programe de pregătire remedială în judeţele Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Giurgiu și Vaslui şi în Municipiul Bucureşti, finanțate prin Granturile Norvegiene
870 de copii aflați în situații de risc din cele 5 județe şi din Municipiul Bucureşti vor participa în următorii trei ani la programe de educație remedială, oferite printr-un proiect finanțat de FRDS din Granturile Norvegiene 2014-2021. Este vorba despre proiectul “O şcoală pentru fiecare”, derulat de Organizația Salvați Copiii România și lansat oficial în data de 18 martie 2021, printr-un eveniment online.
Plasând în centrul activităților sale susținerea unor programe de educație remedială de tip „grădinița estivală” și „școala după școală”, completate de programe de educație parentală și de pregătire pentru profesioniști din domeniul educației, proiectul acoperă o nevoie urgentă a copiilor, resimțită acut în această perioadă, la nivelul întregului sistem educațional din România. În acest context, evenimentul de lansare a proiectului s-a bucurat de prezența a importante personalități publice, prilejuind și o dezbatere pe tema necesității organizării unor programe intensive de educație remedială, în contextul accesului deficitar al elevilor la educația online, pe fondul pandemiei generate de COVID-19.
Prezent la eveniment, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a subliniat importanța prezenței fizice a elevilor la activitățile de pregătire remedială: „Trebuie să recunoaștem, sunt probleme generate de predarea online. A generat pierderi. Au fost pierderi legate de deficiențele legate de acces la internet și echipamente. Au fost deficiențe legate de pregătirea cadrelor didactice pentru predarea online”.
La rândul său, Alexandru Rafila,reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și-a exprimat convingerea că prezența fizică la școală a elevilor nu va crește numărul infectărilor, dacă acest proces se va desfășura după reguli clare: “Ceea ce pune în balanță menținerea școlilor deschise nu e doar pandemia, ci și sănătatea mintală a copiilor. Din punct de vedere al pandemiei, școala bine organizată, cu reguli foarte clare, nu reprezintă în niciun fel un risc”.
În context, Florica Cherecheș, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopțiia anunțat că va cere tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copiilor din țară o evaluare a nevoilor de educație remedială, pentru ca programul să fie extins la toți acei copii care au nevoie.
„Există o luminiță la capătul tunelului. De acum trebuie să ne uităm și la generațiile mai tinere. Vă încurajez să continuați munca pe care o faceți foarte bine, adică să salvați copiii”, a îndemnat, la rândul său, Thorstein Wangen, consilier în cadrul Ambasadei Regatului Norvegiei în România, care a apreciat eforturile organizației Salvați Copiii în acest sens și obiectivele propuse în cadrul proiectului.
Concluzia dezbaterii a fost aceea că pentru prevenirea abandonului şcolar al celor mai vulnerabili copii este nevoie de eforturi suplimentare, pentru a asigura un număr mai mare de ore de pregătire remedială și pentru o adresabilitate mai bună către copiii cu situaţii extrem de dificile, inclusiv prin demersuri de conştientizare şi consiliere a părinţilor şi sprijin social oferit familiei.
sursa foto: Salvati Copiii Romania