Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Fonduri SEE în valoare de 400.000 de euro, pentru dezvoltarea zonelor urbane marginalizate din Alba Iulia

Fonduri SEE în valoare de 400.000 de euro, pentru dezvoltarea zonelor urbane marginalizate din Alba Iulia

Primăria Municipiului Alba Iulia, împreună cu Asociația Grupul de Acțiune Locală (GAL) Alba Iulia Incluzivă și organizația norvegiană Barnas Musikkteater au lansat oficial, marți, 11 mai 2021, proiectul „IRIS – Integration of Roma Through Innovative Skills”, adresat comunităților marginalizate de romi din Alba Iulia. 

În intervenția pe care a avut-o în cadrul evenimentului de lansare, Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia, a punctat rolul pe care finanțarea acordată de FRDS prin intermediul Programului Dezvoltare locală îl va juca în reducerea decalajelor sociale în rândul comunitățile marginalizate de romi din oraș: „Vrem sau nu să recunoaștem, în România există decalaje sociale și discrepanțe majore în comunități, mai ales în cele marginalizate, cum e “Lumea Nouă” din Alba Iulia. Partea bună e că noi nu ne consolăm cu constatarea unei stări de fapt, ci facem ceva concret pentru a schimba lucrurile. Proiectul IRIS e doar un exemplu, iar GAL Alba Iulia Incluzivă, un instrument puternic care poate schimbă atât paradigma, cât și viețile concetățenilor noștri mai puțin norocoși. Altfel spus, la Alba Iulia nu lăsăm pe nimeni în urmă și facem tot ce depinde de noi să ajutăm pe toata lumea, romi sau români, deopotrivă”.

Proiectul „Iris-Integration of Roma Through Innovative Skills” beneficiază de o finanțare de 400.000 de euro din Granturile SEE 2014 – 2021 și își propune să reducă marginalizarea socială în rândul persoanelor vulnerabile din Alba Iulia, prin furnizarea de servicii integrate adaptate nevoilor lor imediate. Prin intermediul proiectului, 456 de persoane de etnie romă cu domiciliul în Municipiul Alba Iulia vor beneficia de servicii integrate de educație, sănătate și îmbunătățire a condițiilor de locuit, iar 74 de specialiști și voluntari implicați în furnizare de servicii persoanelor de etnie romă vor fi instruiți în ocupațiile de animator socio-educativ și de facilitator de dezvoltare comunitară. De asemenea, pe parcursul a 16 luni se va derula o campanie de conștientizare a unui număr de 500 persoane din grupul țintă, cu privire la importanța menținerii unei stări optime de sănătate, campanie prin intermediul căreia se vor oferi inclusiv pachete de analiză de bază pentru 126 de adulți și copii. La rândul său, partenerul norvegian va desfășura activități educaționale și artistice în care vor fi implicați 60 de copii, iar pentru 60 de specialiști va furniza un curs de formare, pentru dobândirea de competențe necesare în vederea susținerii de activități muzicale cu copiii (schimb de bune practici).