Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Luna mai, o lună plină de realizări în cadrul proiectului ”Formăm viitorul!”

Luna mai, o lună plină de realizări în cadrul proiectului ”Formăm viitorul!”

Zeci de copii și tineri, părinți, asistenți sociali, psihologi, cadre didactice, reprezentanți ai primăriilor, cadre medicale, polițiști locali și preoți din județele Bacău și Neamț au participat, în luna mai, la o multitudine de activități organizate în cadrul proiectului “Formăm viitorul!”, activități dedicate copiilor și tinerilor cu risc de abandon școlar.

Pentru copiii și tinerii beneficiari ai proiectului, luna mai a însemnat participarea la numeroase activități extracurriculare (de educație privind protecția mediului, de îngrijire personală și de promovare a unui stil de viață sănătos, activități sportive și de introducere în utilizarea computerului), destinate dezvoltării abilităților și aptitudinilor personale și sociale. Concomitent, aceștia au primit sprijin în pregătirea temelor pentru școală, iar copiii și tinerii cu dizabilități au fost implicați în activități terapeutice specifice.

În cadrul activității „Curtea mea”, desfășurată de Fundația Yana la Centrul Aurora din satul Luncani (Comuna Mărgineni, Bacău), copiii din clasele V-VIII au fost încurajați să-și exprime opiniile în domeniul protecției mediului, transpunând în practică cele învățate, prin plantarea de flori în curtea centrului. Activitatea s-a finalizat prin elaborarea unui plan de îngrijire a spațiului verde. La rândul lor, copiii din Casa Yana (Comuna Nicolae Bălcescu, Bacău) au fost învățați să-și facă ghivece personalizate, în care au plantat semințe ”misterioase” (neprimind informații referitoare la ceea ce au plantat), urmând ca aceștia să urmărească evoluția lor și să îngrijească plantele care vor răsări.

Fundația Sf. Ioan Calabria Răcăciuni a folosit arta ca instrument de educație civică în domeniul mediului, organizând pentru copiii din Centrul de zi Roman un atelier de pictură pe obiecte reciclate, deschizând lumea imaginației și, de ce nu, poate calea unor viitori artiști de succes.

În cadrul activității “Satul meu frumos” (derulată de Asociația Favor), copiii Centrului Curcubeu din satul Mărăști (Comuna Filipeni, Bacău) au descoperit importanța semințelor, aflând despre etapele de dezvoltare ale unei plante și despre modul în care aceasta trebuie îngrijită, fiind surprinși cu o “temă pentru acasă” în care li s-a cerut să planteze semințe simbolice – dragoste, bunătate, empatie – și să urmărească în timp dezvoltarea acestora.

Activitățile derulate de echipa Casei Heidi din satul Valea Seacă (Comuna Nicolae Bălcescu, Bacău) s-au axat pe reducerea efectelor generate de restricțiile impuse de situația pandemică, care au îngreunat interacțiunea copiilor cu colegii, prietenii, profesorii și chiar cu unii membri ai familiei. Au fost folosite în acest sens exerciții de autocunoaștere, ca instrument de reflecție care le-a permis copiilor să își exprime liber emoțiile. În același timp, în cadrul acțiunii ”O nouă zi la Casa Heidi”, copiii au învățat despre beneficiile pe care corpul lor le primește de la natură și despre modul în care acesta trebuie îngrijit, în timp ce adolescentele au primit informații teoretice și au învățat cum să folosească corect machiajul. Dialogul purtat în acest context și-a propus, în același timp, dezvoltarea unei judecăți critice, sănătoase în privința relațiilor.

Pentru copiii cu dizabilități (cu dificultăți de vorbire cursivă) au fost organizate activități terapeutice care au presupus transpunerea unor povestiri clasice în construcții motrice 3D – în cazul de față, animale. Acestea au devenit personajele poveștilor create de copii, dialogul cu terapeuții dezvoltîndu-le copiilor abilitățile de comunicare.

Toți copiii care au participat la activitățile zilnice din cadrul celor șapte centre de zi (unde se desfășoară activități în cadrul proiectului) au primit o masă caldă și un desert, pentru unii acestea reprezentând singura masă din ziua respectivă.

În paralel, părinții copiilor și tinerilor precum și alți membri ai comunităților locale (primari, consilieri locali, directori de școli, preoți, cadre medicale, reprezentanți ai altor organizații sau agenți economici) au participat la dezbateri pe teme legate de consecințele consumului de alcool și alte substanțe nocive, raportarea la nevoile copiilor și stiluri de educație parentală, modalități de autocunoaștere sau valoarea economisirii banilor în economia familiei.

Proiectul „Formăm viitorul” se desfășoară în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2023, este derulat de Fundația YANA, în parteneriat cu Asociația FAVOR și Fundația Sf. Ioan Calabria Răcăciuni, și se adresează unui număr de 945 de copii și tineri din comunele Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Filipeni și Mărgineni (Bacău) și din Municipiul Roman (Neamț), aflați în risc de abandon școlar. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 1.365.854 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală” derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. 

Te invităm să descoperi mai multe despre proiectul “Formăm viitorul!” accesând pagina web a proiectului.