Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Reducerea abandonului școlar în rândul copiilor din centrele de zi din județul Arad, o prioritate pentru autorități

Reducerea abandonului școlar în rândul copiilor din centrele de zi din județul Arad, o prioritate pentru autorități

Sprijin în rezolvarea temelor școlare, jocuri și exerciții creative și de dezvoltare a abilităților de viață, dezbateri pe teme diverse sau sesiuni de consiliere și informare sunt doar câteva dintre oportunitățile pe care 3 centre de zi din localitățile Ineu, Pâncota și Hășmaș din județul Arad le oferă, într-o manieră inovatoare și integrată, copiilor aflați în situații vulnerabile și părinților acestora, în majoritatea lor de etnie romă. Activitățile sunt organizate în cadrul proiectului VIP-PLUS „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile”, finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială prin Programul Dezvoltare locală. Prin acest demers, autoritățile locale din județele Arad, Buzău, Ialomița și Mureș și-au propus să reducă abandonul școlar în rândul copiilor și tinerilor defavorizați, beneficiari ai 9 centre de zi, atât prin creșterea accesului la servicii de suport, cât și prin îmbunătățirea calității acestor servicii.

În județul Arad, 62 de copii – dar și membri ai familiilor acestora – beneficiază de serviciile celor 3 centre de zi incluse în proiect, activitățile organizate în cadrul proiectului fiind coordonate de echipe mobile ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad.

La Centrul de zi pentru prevenirea separării copilului de familia sa,din comuna Hășmaș, pentru cei 19 copii beneficiari (dintre care 18 de etnie romă) au fost organizate în această perioadă o serie de  activități țintite pe prevenirea abandonului școlar, conștientizarea importanței frecventării școlii, dezvoltare personală și consolidarea încrederii în forțele proprii și a stimei de sine, în cadrul activităților de socializare și de educație nonformală copiii fiind invitați să răspundă unor provocări precum „Cine sunt eu?”, „Calitățile mele și defectele de care vreau să scap”, „Scrisoare de <la revedere> către frica ta – trimite frica în vacanță”, sau „Joc de cunoaștere – cum mă văd prietenii mei?”.

La Centrul de îngrijire de zi a copilului, din orașul Ineu, copiii au participat la  activități remediale, de recuperare a materiilor școlare importante, dar și la activități creative, dedicate zilei de 1 iunie. Au fost organizate, de asemenea, activități interactive prin care s-a urmărit conștientizarea de către copii a fenomenului de hărțuire (bullying), a gravității acestuia din perspectiva repercusiunilor sale în planul psihic – și uneori și în cel fizic – al victimelor. Exercițiile și dezbaterile la care au participat i-au ajutat pe copii să înțeleagă efectele cuvintelor pe care le folosec în relație cu alți copii (colegi, vecini etc.). O altă activitate, desfășurată sub genericul „educație pentru sănătate”, și-a propus conștientizarea de către copii, prin intermediului jocurilor, a importanței igienei personale, a locuinței și a școlii în care învață.

La Centrul de îngrijire de zi din orașul Pâncota, copiii au luat parte la activități remediale abordate prin joc și logică. Alături de rezolvarea temelor primite la școală, personalul centrului a implicat copiii și într-o dezbatere cu privire la combaterea hărțuirii și discriminării. La dezbatere au participat și alți elevi ai școlii generale din localitate, care nu beneficiază de serviciile centrului de zi. În cadrul întâlnirii au fost proiectate filme educative pe tema combaterii victimizării copiilor, în general, și a celor de etnie romă, în particular. Iar de Ziua Internațională a Copilului, au fost organizate activități distractive în parcul central al orașului, acolo unde au fost invitate și două îndrăgite personaje din filmele animate, Mickey şi Minnie Mouse, care au asigurat copiilor câteva ore de bună dispoziţie. Desene pe asfalt, jocuri, concursuri, baloane colorate au susținut atmosfera specifică copilăriei, deopotrivă pentru cei mici, dar și pentru cei mari (părinți și însoțitori).

Proiectul VIP-PLUS „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile” are o perioadă de desfășurare de 24 de luni, este derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ialomița, în parteneriat cu DGASPC Arad, DGASPC Buzău, DGASPC Mureș și Asociatia Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale (CRIPS) și se adresează unui număr de 527 de copii și tineri din cele 4 județe, beneficiari ai 9 centre de zi. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 954.209 euro, oferită de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. 

Te invităm să descoperi mai multe despre proiectul VIP-PLUS accesând pagina web a proiectului.