Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Servicii sociale integrate pentru trei comunități de romi din județele Tulcea şi Gorj

Servicii sociale integrate pentru trei comunități de romi din județele Tulcea şi Gorj

Membrii comunităților locale din Polovragi (Gorj), Hamcearca și Ciucurova (Tulcea) care se confruntă cu dificultăți economice și sociale au acces, începând cu luna iunie 2021, la servicii educaționale, sociale și medicale furnizate în cadrul a trei noi centre comunitare. Acestea au fost înființate prin proiectul “CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor”, derulat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), prin Programul Dezvoltare locală.

Deschiderea oficială a celor trei centre a fost marcată prin evenimente publice care au adus laolaltă reprezentanți ai autorităților locale și centrale, membri ai comunităților locale și viitori beneficiari ai proiectului.

Prezentă la evenimentul de lansare a centrului comunitar din Hamcearca, doamna Carmen Caloianu, subprefect al județului Tulcea, a subliniat importanța obiectivului nou înființat pentru educația și sănătatea comunității locale: „Un punct forte este că s-a pornit în acest proiect cu două domenii foarte importante: educația și serviciile medicale. Sunt convinsă că cei din comunitate vor apela cu încredere la serviciile oferite de mediatorii școlari și mediatorii sanitari din centrul comunitar”.

La deschiderea oficială a centrului comunitar din Polovragi, Gorj, domnul Gheorghe Epure, primarul comunei, a ținut să evidențieze importanța colaborării autorităților locale cu societatea civilă și cu comunitatea: „Aici, parteneri suntem cu toții – cetățeni, angajați de la Primărie și organizațiile neguvernamentale care promovează acest proiect”.

În cadrul celor 3 centre, membrii comunităților locale vor beneficia de asistență în vederea stimulării performanțelor școlare și prevenirii părăsirii timpurii a școlii, de servicii medicale primare, de monitorizarea și înscrierea femeilor gravide și a nou-născuților pe listele medicilor de familie, de activități de informare, consiliere și mediere pe piața muncii, dar și de asistență juridică pentru obținerea actelor de identitate și pentru clarificarea situației locative.

Proiectul „CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor”, derulat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice (IPP), Asociația ActiveWatch, Primăria Comunei Polovragi (județul Gorj), Primăria Comunei Hamcearca și Primăria Comunei Ciucurova (județul Tulcea), și-a propus să vină în sprijinul a cel puțin 900 de membri ai comunităților de romi, prin facilitarea accesului acestora la servicii integrate: educaționale, medicale, de mediere și de ocupare. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 793.557 euro, oferită de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Află mai multe informații accesând pagina web a proiectului