Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Deținuții din Penitenciarul Aiud, pregătiți pentru întoarcerea în comunitate

Deținuții din Penitenciarul Aiud, pregătiți pentru întoarcerea în comunitate

Peste 150 de persoane private de libertate din Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud au fost incluse de Asociația Pakiv România într-un program complex de suport, menit să reducă riscul de recidivă și să crească șansele acestora de reintegrare în familie și în comunitate, după eliberare. Programul este parte a proiectului “Creșterea Șanselor de Incluziune Socială a Romilor Privați de Libertate din Penitenciarul Aiud”, finanțat de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală. Prin implicarea membrilor familiei și a prietenilor deținuților, în calitate de persoane de suport, proiectul își propune să ofere sprijin unui număr total de 635 de persoane, dintre care 430 de etnie romă.

Activitățile de suport (socio-educaționale, pro-ocupare și de sănătate) planificate în cadrul proiectului se află în acest moment în plină desfășurare, în primele 6 luni de la demararea lui 165 de persoane private de libertate fiind deja incluse în program. Dintre acestea, 137 sunt de etnie romă.

După o primă etapă, firească, de evaluare, în urma căreia a fost stabilit un program personalizat de suport pentru fiecare beneficiar, în funcție de nevoile sale specifice, deținuții sunt incluși, etapizat, în activități de dezvoltare personală (ateliere de creativitate, proiecte cultural-artistice și de voluntariat) și în programe de consiliere și terapie individuală și de grup, respectiv de consiliere parentală, în cazul deținuților-părinți.

La un alt nivel, proiectul își propune să aibă un impact real în direcția reducerii discriminării, de orice fel, în penitenciar. Patru campanii de conștientizare asupra fenomenului discriminării, dar și programe de formare adresate personalului penitenciarului, în ceea ce privește lucrul cu persoane de etnie romă și pe teme de anti-discriminare, au fost incluse în proiect, în acest sens.

De unde vine preocuparea promotorului proiectului, o organizație specializată pe programe de incluziune a romilor, pentru situația persoanelor private de libertate? ”Asociația Pakiv România s-a implicat în rezolvarea problematicilor sociale privind grupurile dezavantajate, derulând proiecte de suport pentru acestea de peste 10 ani. Iniţial, centrarea a fost doar pe romi, ulterior organizația extinzându-şi interesul şi în alte domenii prioritare ale vieţii sociale: şomaj, incluziune socială şi profesională, egalitate de şanse, combaterea discriminării în rândul persoanelor cu dizabilităţi, a minorităţilor etnice şi a altor grupuri vulnerabile, abandon şcolar etc.”, a explicat domnul Gruia Bumbu, președintele asociației și coordonatorul proiectului.

Proiectul Creșterea Șanselor de Incluziune Socială a Romilor Privați de Libertate din Penitenciarul Aiud beneficiază de o finanțare de 465.459 de euro, fiind implementat de Asociația Pakiv România, în parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud. Proiectul și-a propus ca, pe parcursul a 24 de luni, să sprijine demersurile de integrare socială a unor persoane private de libertate din Penitenciarul Aiud, majoritatea de etnie romă, prin măsuri personalizate și integrate.

Află mai multe despre proiect