De la statutul de beneficiar, la cel de voluntar
Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. Începând de azi, lunar, vom încerca să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă, cu adevărat, o șansă. Ne-ar plăcea ca astfel de povești să inspire și alți oameni ca ei.
Astăzi, echipa Fundației Alături de Voi România (ADV) ne vorbește despre Daniel, un tânăr de 18 ani pentru care „acasă” înseamnă Centrul de Servicii Sociale Bogdana, din comuna Bogdăneşti, județul Iași, acolo unde ADV derulează mai multe activități în cadrul proiectului ”Investim în educația incluzivă!”.
Daniel, unul dintre tinerii cunoscuți pe parcursul derulării activităților de consiliere și orientare în carieră derulate la Centrul de Servicii Sociale Bogdana, are 18 ani și locuiește, ca mulți alți copii și tineri, în centru. Daniel ne-a atras atenția în primul rând prin vârsta mai mare decât cea a colegilor săi, majoritatea elevi de clasa a VIII-a. Ca membri ai echipei de proiect, am fost impresionați de dorința lui de a rămâne permanent în contact cu noi. I-am apreciat implicarea în acțiunile desfășurate și seriozitatea cu care a tratat fiecare temă propusă în contextul activităților de dezvoltare personală și a celor de petrecere a timpului liber pe care le-am organizat. Vacanța de vară, trecerea la un nou ciclu de învățământ și munca sporadică în domeniul construcțiilor credeam că vor duce la scăderea interesului lui Daniel pentru activitățile proiectului, dar nu a fost așa.
Organizarea și desfășurarea celor patru tabere de zi, în a doua jumătate a lunii iulie, pentru copiii din comunitățile Miroslava, Cornești, Horlești și Uricani din județul Iași a presupus un volum mare de muncă, care nu ar fi avut același succes fără aportul voluntarilor noștri.
În cea de-a treia tabără, cea de la Horlești, acțiune care a adunat 140 de participanți, spre plăcuta noastră surpriză, ne-am reîntâlnit cu Daniel, dornic să se implice, să fie de folos oriunde era nevoie de ajutor. Chiar dacă în mod oficial nu a făcut parte din echipa de voluntari, implicarea lui în activitățile de suport aferente organizării taberei (împărțirea gustărilor, aprovizionarea cu apă, însoțirea grupurilor de copii alături de alți voluntari etc.) a fost eficientă și de calitate. Deschiderea pe care a arătat-o Daniel pentru munca de volutariat a fost probată o dată în plus și de faptul că, în ultima zi a taberei, ziua festivă, el a ales să se trezească foarte devreme, pentru a ajunge primul la sala de sport și a lucra la decorarea spațiului, cu prilejul evenimentului festiv.
Implicarea lui Daniel în organizarea taberelor a continuat și în cazul celei de a patra tabere, dedicată copiilor aflați în risc de abandon școalar din localitatea Uricani. Lucrând cot la cot cu ceilalți voluntari, Daniel a făcut parte din colectivul care a reușit să ofere copiilor din comunitate o experiență de neuitat. Suntem siguri că bucuria și recunoștința manifestată de copii față de activitățile inedite la care au luat parte au reprezentat un motiv de satisfacție și pentru Daniel, munca sa fiind astfel răsplătită și apreciată.
Așa s-a transformat Daniel, din beneficiar al serviciilor noastre, în voluntar cu drepturi depline.
Proiectul ”Investim în educația incluzivă” beneficiază de o finanțare în valoare de 1.147.488 de euro din partea Granturile Norvegiene 2014-2021, fiind implementat de Fundația Alături de Voi România, în parteneriat cu Fundatia Star of Hope Romania, Asociația Română de Literație și Asociația GAL Stejarii Argintii. Proiectul și-a propus, prin intermediul unui program de servicii integrate (educaționale, psiho-socio-pedagogice, ocupaționale, de educație non-formală și de timp liber) să crească participarea școlară și socială a 650 de copii și tineri cu vârste între 3 și 18 ani, aflați în situație de risc de abandon școlar sau cu cerințe educaționale speciale, din 3 comunități rurale din județul Iași – Miroslava, Cornești și Horlești – și din Municipiul Botoșani.
Vizitează website-ul proiectului pentru a afla mai multe informații!