Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > OAMENI PENTRU OAMENI: Cu răbdare și multă iubire primite zi de zi, Maria a învățat să scrie și să citească și privește cu încredere spre viitor

OAMENI PENTRU OAMENI: Cu răbdare și multă iubire primite zi de zi, Maria a învățat să scrie și să citească și privește cu încredere spre viitor

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică, ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă, cu adevărat, o șansă.

Astăzi, echipa Fundației YANA – You Are Not Alone ne împărtășește povestea emoționantă a Mariei, o fetiță de doar 9 ani, care frecventează Centrul de zi Sfântul Ioan Calabria din comuna Răcăciuni, județul Bacău, acolo unde Fundația YANA derulează mai multe activități în cadrul proiectului ”Formăm Viitorul!”.

––––––––––––––––––––––––-

Privind-o pe Maria, vedem o fetiță obișnuită care scrie, citește și socializează cu alți copii de vârsta ei. Însă cei care o cunosc din primele zile în care a venit la Centrul de zi Sfântul Ioan Calabria din Răcăciuni știu că, atunci, situația era cu totul alta.

În vârstă de 9 ani, Maria provine dintr-o familie cu opt copii, care locuiește într-o casă cu doar două camere, condițiile de trai fiind precare. Tatăl, care în urma unui accident rutier a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, se află în imposibilitate de a-și întreține familia.

Fetița nu s-a aflat în cel mai bun context pentru asigurarea dezvoltării potrivite vârstei ei, din punct de vedere emoțional și educational. Cu toate acestea, experiența, răbdarea și iubirea manifestate de către membrii echipei care lucrează cu micuții în centrul de zi au făcut ca Maria să realizeze progrese remarcabile, într-un timp scurt.

Fetița a terminat anul acesta clasa I. Deși performanța nu pare una notabilă, specialiștii din cadrul Centrului consideră că modul în care aceasta a evoluat, de la primii pași făcuți în centru și până la terminarea anului școlar, reprezintă una dintre poveștile care recompensează munca lor de zi de zi, în speranța că cei mici își vor dezvolta abilitățile cele mai potrivite pentru a avea un prezent mai bun și un viitor de succes. Lipsa abilităților de comunicare, întârzierile în rezolvarea sarcinilor școlare, în comparație cu alți copii de vârsta ei, dificultatea de a găsi motivația necesară pentru îmbunătățirea scrisului și cititului, îi făceau să se întrebe „Unde greșim?”. Însă cu perseverență, răbdare și cu multă, multă iubire primite zi de zi, Maria a învățat să scrie, să citească și, cel mai important, a aflat ce înseamnă iubirea necondiționată. 

Maria este un copil obișnuit în ochii unei persoane care vizitează pentru prima dată centrul de zi. Pentru specialiștii care lucrează cu ea, fetița reprezintă însă bucuria și succesul a multor ore de muncă.

––––––––––––––––––––––––

Proiectul „Formăm Viitorul!” se desfășoară în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2023, este derulat de Fundația YANA, în parteneriat cu Asociația FAVOR și Fundația Sf. Ioan Calabria Răcăciuni, și se adresează unui număr de 945 de copii și tineri din comunele Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Filipeni și Mărgineni (Bacău) și din Municipiul Roman (Neamț), aflați în risc de abandon școlar. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 1.365.854 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală” derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. 

Te invităm să descoperi mai multe despre proiectul “Formăm Viitorul!”, accesând pagina web a proiectului.