Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > OAMENI PENTRU OAMENI: Alături de Cristina, pe drumul către o viață fără frică

OAMENI PENTRU OAMENI: Alături de Cristina, pe drumul către o viață fără frică

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică, ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă, cu adevărat, o șansă.

Astăzi, echipa proiectului “Gloria – asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen”, derulat de Institutul de Medicină Legală Iași, ne împărtășește povestea Cristinei, o femeie de 47 de ani, victimă a violenței domestice, care beneficiază de serviciile de suport oferite de Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, furnizate prin intermediul proiectului. Din păcate, povestea Cristinei este similară cu cele ale multor alte femei din România, care tânjesc la o viață care să nu fie dominată de frică.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Cristina are 47 de ani și locuiește într-o comună de lângă Iași. Când a deschis ușa biroului din incinta Institutului de Medicină Legală Iași care asigură recepția cazurilor de violență domestică, Cristina nu voia să vorbească cu nimeni. A ajuns aici ca urmare a unei agresiuni din partea soțului, care a făcut-o să petreacă următoarele două săptămâni în spital, în stare gravă.

Expertizele medico-legale la care a fost supusă Cristina, pentru obținerea certificatului medico-legal, descriu numeroasele traumatismele suferite. Însă Cristina nu mai vrea să își aducă aminte de ele. Ar vrea să dea totul uitării și să se întoarcă la acele vremuri când nu îi era frică.

ILUSTRATIE DE ANDRA GOCIMAN

În ciuda celor întâmplate, Cristina crede că soțul ei o iubește, totuși. Sentimentele ei devin însă contradictorii atunci când realizează că a fost atât de aproape de moarte. Este recunoscătoare celor de la Centru pentru că, cu sprijinul Poliției, au salvat-o de încă un episod agresiv. Însă Cristina nu știe ce îi rezervă viitorul. În fapt, nimeni nu știe. Va intra în programul de suport pentru victimele violenței domestice. Și va sta de vorbă cu un avocat, cu un psiholog, cu un asistent social. Dar acum ar vrea să tacă. Să nu o întrebe nimeni nimic. Să nu o pună să ia decizii. Să o lase doar să respire, în liniște, pe hol. Să nu mai intre nicăieri. Să nu mai plece nicăieri.

În intervenția realizată pentru cazurile de violență domestică, progresul se înregistrează cu pași mici, în urma multor ore petrecute de echipa proiectului Gloria cu femeile și copiii beneficiari, în cadrul ședințelor de consiliere socială, psihologică, juridică, ocupațională. Progresul este întrerupt, din păcate, de cele mai multe ori, de decizia victimelor de a renunța la servicii. Această decizie are la bază gândul femeilor care au trăit ani de zile alături de violență, că ”asta e soarta lor”, că ”asta e crucea lor”, că episoadele de violență nu se vor mai repeta, dacă tolerează comportamentul partenerilor lor și privesc această relație de dezechilibru al puterii și deciziile agresorilor de a le face rău ca fiind un fapt normal.  

De aceea, asistarea victimelor violenței nu are un parcurs lin, ci este presărată de suișuri și coborâșuri. Dar generează mari satisfacții în rândul specialiștilor, atunci când aceștia văd că pot – prin serviciile oferite – să schimbe destine și să dea un nou sens unor vieți, sau măcar să restabilească pacea necesară întoarcerii la o viață fără frică.

Articol realizat de Petronela Șerban, coordonator servicii și Laura Albu, președinta executivă a Centrului de Mediere și Securitate Comunitară

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Proiectul “GLORIA – asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen” se desfășoară în perioada martie 2021 – mai 2023 și este implementat de Institutul de Medicină Legală Iași, în parteneriat cu Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Corona, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și Fundația Hedda din Norvegia. Proiectul se adresează unui număr de 550 de persoane, adulți și copii, victime ale violenței, din mediul rural și mic urban din județele Iași, Vaslui, Bacău şi Neamț, acoperind nevoile de suport ale unui număr de 250 de comunități locale, în care serviciile de acest tip lipsesc sau sunt insuficiente. Valoarea grantului alocat proiectului este de 1.226.252 de euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând  https://www.facebook.com/ProiectGLORIA