
Activitățile sportive și hrana caldă zilnică mențin în școală peste 1.500 de copii la risc de abandon școlar
Școala, loc atrăgător pentru copiii nerăbdători să o frecventeze! este un deziderat pe cale de a fi atins de către cele 16 școli, din 8 județe ale României, incluse în proiectul ”Integrare sustenabilă socială și educațională prin activități sportive”, derulat de Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București (UNEFS).
Mărturie stau declarațiile făcute de cei implicați în proiect, deopotrivă copii și profesori, în cadrul unui eveniment online organizat de UNEFS în luna octombrie 2021:
“Proiectul ne motivează, prin activitățile sale și prin masa caldă primită în fiecare pe zi, să venim la școală” (elev în clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Constantin Stăncescu”, Comuna Răsuceni, județul Giurgiu)
“Înainte, la ora de educație fizică și sport nu aveam echipamente sportive cum sunt mingea de fotbal, fileul, mingea de volei. Și aduceam de acasă, fiecare. Prin acest proiect, putem juca fotbal și volei în voie. Când va veni vremea urâtă nu vom fi triști că nu vom putea face sport. Vom folosi sala de sport, și ea dotată cu trambulină, capră, spaliere de cățărat” (elevă, Școala Gimnazială ”Cezar Botez”, Comuna Cozmești, județul Vaslui).
„Îmi place acest proiect pentru că îmi place să joc fotbal și pentru că primim mâncare caldă. Este un beneficiu pentru noi” (elev, Școala Gimnazială ,,Cezar Botez”, comuna Cozmești, județul Vaslui)
“Mi-au plăcut foarte mult activitățile de gimnastică și atletism la care am participat. Apreciez și activitățile fizice desfășurate online” (elevă, Școala Gimnazială nr. 162, București)
„Am participat la competițiile sportive de anul trecut, unde am primit o minge și alte premii. De asemenea, am luat parte la activitățile online, prin care învățăm să facem diferite activități sportive acasă, ca de exemplu menținerea unei posturi sănătoase a spatelui. Primim o masă caldă pe zi, diversificată, în fiecare zi altceva. Toți elevii ar trebui să primească o masă caldă, în fiecare zi” (elevă, Școala Gimanzială nr. 84, București).
„Am participat la tabăra din Parâng, unde am învățat diverse lucruri. Am învățat să montam și să demontăm un cort, cum să improvizăm, am mers la cules de mure și de afine. Am cunoscut oameni foarte buni, la fel a fost și mancarea, foarte bună, aerul foarte curat, mi-a placut și traseul” (elevă în clasa a VII-a, Școala Gimnazială Bărbulești, Comuna Bărbulești, județul Ialomița)
„În vară am participat, alături de alți copii, la tabăra din Eforie Nord. Pe lângă vremea frumoasă, am găsit aici profesori bine pregătiți cu care am avut o comunicare liberă, sinceră și deschisă. Activitățile au fost foarte interesante. Mă bucur că am avut ocazia să particip la această tabără” (elev, Școala Gimnazială ”Vasile Voiculescu”, Comuna Parscov , județul Buzău)

“Suntem foarte bucuroși că facem parte din acest proiect. Mie îmi place să spun că este genul de mega proiect care se întâmplă o data la 10 ani. Are obiective mărețe și Școala nr. 162 se potrivește mănușă acestor obiective. În urma unor studii efectuate la nivelul școlii, cam 40% dintre copii proveneau din familii dezorganizate, monoparentale, cu situație materială precară, cu părinți aflați la muncă în străinatate, cu 2-3 elevi cu cerințe educaționale speciale la fiecare clasă (…). Foarte interesant proiectul și pe termen lung suntem siguri că își va atinge obiectivul, acela de a integra social și educațional copiii. Pentru a veni cu plăcere la școală, copiii au nevoie de o școala atrăgătoare, cu profesori empatici și deschiși, cu activități interesante, cu mobilier nou. Și proiectul contribuie un pic la toate aceste cerințe” (director, profesor de educație fizică și sport, Școala Gimnaizală nr. 162 din București)
„Povestea noastră să știți că nu este diferită de cea a celorlalte școli. Suntem bucuroși (…) pentru faptul că am reușit ca și școala și copiii noștri să beneficieze de această oportunitate. La început a fost o provacare, însă am zis ”DA, vrem să fim și noi prezenți”. Avem copii aflați în situații deosebite, fie că sunt familii monoparentale sau în alte situații dificile, însă acești copii nu au nicio vină. Una dintre misiunile școlii noastre este să asigurăm egalitatea de șanse pentru toți copiii. Egalitate de șansă, pentru că printre copiii aceștia defavorizați sunt copii valoroși, care nu au curajul să se manifeste, sunt copii valoroși care doar prin aceste activități ale proiectului au putut să își exprime punctul lor de vedere, să lase la o parte inhibițiile și să se manifeste exacat așa cum sunt ei. Este un mare plus, pentru că am crescut stima de sine, am creat o imagine pozitivă a lor, o stare de bine pe care am trăit-o și noi profesorii” (director, profesor de educație fizică și sport, Școala Gimanizală ”Vasile Voiculescu”, Comuna Parscov, județul Buzău)
Proiectul „Integrarea socială şi educaţională durabilă prin activităţi sportive” se desfășoară în perioada mai 2019 – mai 2023, este implementat de Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București (UNEFS), în parteneriat cu Școala Norvegiană de Științe ale Sportului (NSSS), și își propune să crească numărul de elevi care acced în învățământul secundar superior (clasele IX-XII), prin promovarea unui tip de educație incluzivă bazat pe activități sportive. Valoarea grantului alocat proiectului este de 4.373.581 de euro, acesta fiind oferit de Norvegia, prin intermediul Norvegiene 2014-2021.