Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Reprezentanți ai 10 comune din România, în vizită la autorități locale din Norvegia: “M-a impresionat că orice cetățean poate veni la primărie să exprime o nevoie, care apoi este soluționată”

Reprezentanți ai 10 comune din România, în vizită la autorități locale din Norvegia: “M-a impresionat că orice cetățean poate veni la primărie să exprime o nevoie, care apoi este soluționată”

Aleși locali și funcționari publici români din mediul rural au participat, în perioada 10-14 octombrie 2021, la o vizită de stidiu în Norvegia, la invitația domnului Robin Martin Kåss, primarul Municipalității Porsgrunn. Evenimentul a fost organizat de Asociația Comunelor din România (ACoR), în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, cu sprijinul Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale (KS), partener de proiect.

Delegația română a fost formată din 4 reprezentanți ai ACoR (din județele Iași, Neamț și Teleorman) și 10 reprezentanți ai unor comune membre ale ACoR: Albeștii de Arges și Valea Iașiului (județul Arges), Cornereva (județul Caraș-Severin), Tarcău (județul Neamț), Suhaia (județul Teleorman), Mănăștiur (județul Timiș), Daneș (județul Mureș), Vălișoara (județul Hunedoara), Aroneanu (județul Iași) și Văgiulești (județul Gorj).

Pe parcursul celor 4 zile de activități, reprezentanții celor 10 comune au avut oportunitatea să cunoască îndeaproape modul în care funcționează administrația publică locală din Norvegia, modelele etice ce definesc relația dintre funcționari și cetățeni, dar și să ia contact direct cu numeroase exemple de bune practici în ceea ce privește furnizarea de servicii publice de calitate comunității, la cele mai înalte standarde de transparență și bună guvernare în gestionarea banilor publici.

Porsgrunn este una dintre cele mai dezvoltate zone din punct de vedere industrial din Norvegia. Cu o suprafață de 164 km2 și peste 36.000 de locuitori, Porsgrunn este cel mai mare port din Norvegia și produce 90% din energia regenerabilă a țării. Primarul este ajutat în activitatea sa de 41 de consilieri locali, organizați în diferite compartimente (buget-finanțe, Sfatul bătrânilor, Sfatul tinerilor, Sfatul Poliției, Comisia pentru emigranti etc.) și de cei 2.000 de angajați ai primăriei, bine organizați pentru a le oferi servicii de calitate cetățenilor.

Municipalitatea funcționează foarte bine și datorită încrederii pe care cetățenii o au în administrația publică locală. Există transparență și încredere, pentru că toate documentele privitoare la activitatea primăriei sunt disponibile tuturor celor care vor să le consulte. În fiecare administrație publică există un Regulament de avertizare și oricine poate fi avertizor de integritate. Pot fi reclamate eventuale pericole privind viața și sănătatea angajaților, aspecte ce țin de corupție, abuzul în funcție, condiții nedemne de muncă etc.

Modul în care este organizată și funcționează efectiv o primărie din Norvegia a creat o impresie puternică în rândul participanților din România, dornici să împărtășească și să pună în practică, acasă, un astfel de model de lucru:

“La Porsgrunn am găsit o administrație publică locală foarte bine organizată. Școlile, grădinițele, centrele de educare pentru adulți, protecția copilului, azilele de bătrâni și bolnavi etc., toate sunt în subordinea primăriei. Am fost impresionată de grija deosebită pentru om. Municipalitatea funcționează foarte bine și datorită încrederii pe care cetățenii o au în ea.” (Valeria Dascălu, președinte executiv al Filialei Județene Neamț a ACoR)

„Pe plan profesional, am avut plăcerea să aflu cum e organizată o primărie din Norvegia. Normal că în mintea mea făceam comparații. Mă întrebam tot timpul cum aș putea să aplic ce mi se prezintă. M-a impresionat că orice cetățean poate veni la primărie și să exprime o nevoie, care apoi se încadrează într-o anumită categorie și ulterior soluționată, inclusiv cu ajutorul unor voluntari. Și mi-a rămas în minte ce a spus avocatul KS, că adevărul trebuie spus întotdeauna, indiferent de consecințe. Pe plan personal am fost impresionată de respectul lor pentru mediu, pentru cei din jur și pentru propria persoană. Intenționez să  povestesc domnului primar și colegilor mei ce am văzut și împreună sper că vom găsi soluții să venim mai eficient în sprijinul cetățenilor. Pe mine m-a schimbat această experiență. Pe ambele planuri” (Anca-Georgeta Petcu, inspector superior, Comuna Daneș, județul Mureș)

„Lectorii au reușit să ne facă să înțelegem cum funcționează o primărie, în întregul ei, dar au accentuat că totul e la vedere, că nu există loc pentru aranjamente și alte chestii care la noi sunt omniprezente. Asistența socială este cu adevărat una consistentă și cât se poate de reală! Au grijă de toți, mai ales de aceia care au nevoie. Grija pentru mediu e sădită încă din primii ani de viață. Copiii care se jucau cu profesoara lor pe faleza din fața primăriei m-au făcut să visez. Voi povesti, în felul meu original, tuturor celor care mă întreabă, cum e Norvegia și oamenii ei. M-am simțit bine alături de toți colegii mei și țin să le mulțumesc acum atât lor, cât și ACoR pentru acest proiect, din care am învățat că totul e posibil și că de la vis la realitate distanța poate fi una foarte mică” (Sorinel Calea, inspector superior, Comuna Valea Iașului, județul Argeș)

Proiectul „Îmbunătăţirea accesului şi calităţii serviciilor pentru cetăţeni” se desfășoată în perioada octombrie 2019 – septembrie 2022 și este implementat de Asociația Comunelor din România (AcoR), în parteneriat cu Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale (KS) și cu Asociația Municipiilor din România (AMR). Proiectul se adresează unui număr de 3.300 de reprezentanți ai administrațiilor locale (primari, viceprimari, consilieri locali, funcționari publici, șefi de departamente), din cadrul a 103 municipii și 1.000 de comune și urmărește consolidarea capacității administrației locale, o mai mare transparență decizională și asimilarea unor informații esențiale cu privire la legislația din domeniile incompatibilității și conflictului de interese. Valoarea grantului alocat proiectului este de 3.277.088 de euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.