Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Femme sau Homme Tisch – grupuri de suport în care se vorbește deschis despre provocările vieții de părinte

Femme sau Homme Tisch – grupuri de suport în care se vorbește deschis despre provocările vieții de părinte

Fiecare zi poate aduce noi provocări pentru un părinte. Pentru a-i ajuta să le facă față, Fundația YANA a pus față în față părinți ai copiilor incluși în proiectul „Formăm Viitorul!”, în cadrul unor grupuri de suport organizate pe modelul Femme/ Homme Tisch, preluat din experiența unor organizații similare din Liechtenstein.

Grupurile de suport Femme și Homme Tisch presupun organizarea de întâlniri ale unor grupuri mici de părinți, în care fiecare participant, indiferent de condiția socială, etnia sau religia acestuia, împărtășește din experiența sa și discută împreună cu ceilalți pe marginea unor subiecte legate de sănătate, educație sau familie. Întâlnirile oferă participanților prilejul de a face schimb de cunoștințe, idei și modalități proprii de a face față provocărilor vieții de părinte, de a învăța unii de la alții și de a înțelege că și ceilalți se confruntă cu aceleași probleme. Întâlnirile pot fi mixte, doar pentru femei sau doar pentru bărbați.

Cadrul atent pregătit și numărul mic de participanți la întâlniri încurajează fiecare părinte să ia cuvântul, să-și dea voie să se expună, dar și să devină vulnerabil în fața propriilor trăiri. Iar tema primită ”pentru acasă” devine un punct de plecare în căutarea propriilor resurse și de descoperire, încet-încet, a propriei ”puteri”.

Pentru a pune în prictică acest demers în cadrul proiectului, un specialist din echipa Fundației YANA a fost format de către un expert al organizației Eltern Kind Forum din Liechtenstein. La rândul lui, acesta a împărtășit cele învățate specialiștilor din toate cele trei organizații implicate în proiect.

Primele întâlniri ale grupurilor de suport organizate în cadrul proiectului au surprins părți mai puțin explorate din sufletul părinților, acele locuri mai puțin vizitate – poate și din cauză că părinții tind să-și neglijeze propriile nevoi, în favoarea nevoilor copiilor.

„Surse de putere în viața de zi cu zi!”, tema unei astfel de întâlniri, a stârnit râsete, mirare, dar și lacrimi în ochii părinților participanți, atunci când, reflectând la imaginile propuse, aceștia au conștientizat potențialul pe care îl pot avea o bucată de ciocolată, un ceai savurat în tihnă, o masă cu toată familia – care devine hrană și pentru suflet, sau liniștea unui apus de soare, ajutorul primit atunci când trebăluiești prin casă, momentele bune petrecute cu partenerul de cuplu și tot ceea ce se poate asocia cu starea de bine.

Reacțiile părinților la această provocare au fost pe măsură:

„Am avut plăcuta surpriză să cunosc și alte mame care se confruntă cu aceleași nevoi, probleme și să găsim împreună soluții, din propriile experiențe. M-am simțit aproape de ceilalți, înțeleasă și sprijinită.” (Tatiana)

„În cadrul acestei întâlniri am fost profund marcată de jocul imaginilor cu mesaj ascuns, în urma căruia m-am descoperit pe mine și am înțeles că pot mai mult. În urma discuțiilor libere am luat unele decizii pe care să le urmez pe termen lung, acestea fiindu-mi de ajutor în viața personală și de familie.” (Lidia)

”Nu a fost greu să vorbesc. Aici fiecare e la fel de important și mă bucur că am putut să facem schimb de idei despre cum să ne descurcăm mai bine în unele situații, căci, până la urmă, fiecare vrem ce e mai bine pentru familiile noastre, dar uneori e greu să facem față atâtor probleme. Ar fi nevoie de mai multe întâlniri ca asta.” (Cristina)

––––––––––––––––

Proiectul „Formăm Viitorul!” se desfășoară în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2023, este derulat de Fundația YANA, în parteneriat cu Asociația FAVOR și Fundația Sf. Ioan Calabria Răcăciuni, și se adresează unui număr de 945 de copii și tineri din comunele Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Filipeni și Mărgineni (Bacău) și din Municipiul Roman (Neamț), aflați în risc de abandon școlar. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 1.365.854 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală” derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. 

Te invităm să descoperi mai multe despre proiectul “Formăm Viitorul!”, accesând pagina web a acestuia