Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > România pentru fiecare copil, o nouă inițiativă UNICEF în beneficiul copiilor vulnerabili din România

România pentru fiecare copil, o nouă inițiativă UNICEF în beneficiul copiilor vulnerabili din România

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, marcată în fiecare an pe data de 20 noiembrie, Reprezentanța UNICEF în România a lansat vineri, 19 noiembrie 2021, printr-un eveniment găzduit de Senatul României, proiectul “Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul celor mai vulnerabili copii din România” (România pentru fiecare copil), finanțat de FRDS în cadrul Programului Dezvoltare locală.

Proiectul își propune să contribuie la incluziunea socială a 3.400 de copii și adolescenți vulnerabili, din 16 comunități locale din județul Bacău și din Municipiul Brașov, prin intermediul a cinci Centre Comunitare Integrate (CCI) nou-înființate și operaționalizate, care vor găzdui servicii specializate medicale, sociale, de consiliere psihologică, kineto-terapie sau logopedie. Bugetul total al proiectului este de peste 5,1 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro sunt oferite de Norvegia, prin intermediul Granturilor Norvegiene 2014 – 2021.

„Prin inițiativa <România pentru fiecare copil>, vrem să declanșăm o acțiune pentru crearea comunităților prietene ale copiilor în România, comunități în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copilului sunt parte integrantă din politicile publice, astfel încât fiecare copil se bucură de copilărie și își atinge potențialul maxim. Ne dorim ca sistemele să colaboreze mai bine, sub umbrela Centrelor Comunitare Integrate, unde copiii au acces gratuit la servicii specializate adaptate lor și să ne asigurăm că fiecare copil are acces la o educație incluzivă de calitate”, a declarat, în cadrul evenimentului de lansare, domnul Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

 “Proiectul pe care îl lansăm oficial astăzi face parte din componenta de reducere a sărăciei, o componentă foarte importantă pentru donatori. Ea a fost în mod special tratată în Memorandumul de Finanțare încheiat între Norvegia și Guvernul României, constituind o continuare din Mecanismul Norvegian anterior de finanțare. FRDS are acum ocazia să colaboreze și să ofere suport și finanțare unei agenții interguvernamentale, ceea ce a reprezentat din anumite puncte de vedere o provocare și pentru noi. Dincolo de aceasta, și pentru că am depășit momentul provocărilor, ne exprimăm convingerea ca proiectul UNICEF va constitui un succes local, național, poate chiar internațional, la care suntem deciși să contribuim cu experiența, profesionalismul și dăruirea caracteristice echipei noastre”, a subliniat doamna Mihaela Peter, director executiv al Fondului Român de Dezvoltare Socială, operator al Programului Dezvoltare locală.

Evenimentul de lansare s-a bucurat de prezența reprezentanților Ambasadei Regatului Norvegiei în România, a partenerilor de proiect – Consiliul Județean Bacău și Primăria Municipiului Brașov – și a reprezentanților presei.

Proiectul “Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul celor mai vulnerabili copii din România” (România pentru fiecare copil) se desfășoară în perioada iunie 2021 – decembrie 2023 și este derulat de UNICEF în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Direcția de Sănătate Publică Bacău, Primăria Moinești, Primăria Bacău, Primăria Colonești, Primăria Corbasca și Primăria Brașov, Direcția de Asistență Socială Bacău, Direcția de Asistență Socială Brașov și Direcția de Asistență Socială Moinești.

Află mai multe despre proiect