Oameni pentru Oameni: Pentru Alexandra școala chiar contează
Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică, ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă, cu adevărat, o șansă.
Astăzi, echipa proiectului “Prin educatie spre vocatie!”, derulat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, ne împărtășește povestea Alexandrei, o tânără din Diosig, județul Bihor, care, în ciuda încercărilor prin care a trecut, a reușit, prin tenacitate și ambiție, să depășească dificultățile și să își continue studiile, fiind astfel cu un pas mai aproape de atingerea țelurilor sale de carieră.
…………………………………………………………………………………………..
Indiferent de vârstă, cu toții experimentăm momente de eșec sau de neputință atunci când suntem încercați de viață – fie ratăm șansa împlinirii unei dorințe, a unui vis, fie nu ne este apreciat efortul susținut în realizarea unei activități și lista poate continua la nesfârșit. Ceea ce ne definește în astfel de momente este modul în care reacționăm sau acționăm în fața obstacolului, oricare ar fi natura acestuia.

Alexandra provine dintr-o familie de etnie romă din mediul rural, o familie cu 5 fete. Situația familială și numărul mare de absențe la școală au făcut ca ea să devină unul dintre primii tineri beneficiari ai proiectului “Prin educatie spre vocatie!”. Elevă în clasa a VIII-a, deși avea deja 17 ani, Alexandra a beneficiat prin proiect de servicii de consiliere și orientare în carieră, de meditații la limba română, limba maghiară și matematică precum și de o masă caldă zilnică, pe toată perioada celui de-al doilea semestru al anului școlar 2020-2021.
Fără studii absolvite, părinții Alexandrei au fost înscriși anterior într-un program de tip ”a doua șansă”, care le-a permis absolvirea a 10 clase. Pe mama Alexandrei am cunoscut-o în cadrul unui proiect de tip ”Școala părinților” derulat în școală, impresionându-mă prin faptul că, în ciuda programului aglomerat din gospodărie, reușea să ajungă de fiecare dată la întâlnirile de consiliere de grup, fiind, în plus, o prezență activă, cu o fire deschisă și optimistă. Am înțeles, astfel, caracterul puternic al Alexandrei ca pe o moștenire genetică.
La vârsta de 13 ani, în viața Alexandrei a apărut iubirea. Poate părea neobișnuit, dar în cazul ei așa s-a întâmplat. După puțin timp, a apărut și fructul acestei iubiri, la doar 14 ani și jumătate Alexandra dând naștere unei fetiței. Deși adesea cuplurile formate din adolescenți foarte tineri nu reușesc să rămână împreună mult timp, și acum, când Alexanda are deja 18 ani, ea și soțul ei (cu 3 ani mai în vârstă) continuă să se iubească și să se sprijine unul pe celălalt.
După naștere, Alexandra a părăsit școala pentru 2 ani și, în ciuda pronosticurilor celor din comunitate, atunci când fetița ei a împlinit un an și jumate, cu sprijinul familiei, s-a întors la școală, în clasa a VII-a, motivată să facă școala de șoferi, pentru a putea obține un loc de muncă bun și stabil.
În cadrul orelor de orientare școlară și profesională, am aflat că Alexandra are scopuri bine definite, dorind să își continue traseul educațional, aspect rar întâlnit la fete aflate în situația ei. În comunitatea de unde provine, au fost ani în care niciuna dintre elevele rome nu a primit permisiune din partea familiei pentru a-și continua studiile, după absolvirea clasei a VIII-a. Nu au contat nici eforturile de convingere făcute de diriginte și de consilierul școlar. În acest context, Alexandra este o norocoasă. Continuând școala, ea a reușit să-și împlinească visul, acum fiind elevă a Școlii ”Traian Vuia” din Oradea, la specializarea turism/lucrător hotelier. Iar acesta poate fi considerat și principalul rezultat al participării ei la activitățile proiectului “Prin educatie spre vocatie!”.
Pentru a-și împlini noul vis, acela de a deveni organizator de evenimente sau manichiuristă cu propria afacere, Alexandra lucrează zilnic, cizelându-și talentul și bucurându-se de aprecierile celor apropiați. Consideră că participarea în cadrul proiectului, la sesiunile individuale de consiliere, la completarea chestionarelor Cognitrom, la evaluarea și interpretarea lor împreună cu psihologul și consilierul școlar, au ajutat-o în procesul de autocunoaștere și la alegerea traseului optim din punct de vedere educațional și profesional. Are acum mai multă încredere în forțele proprii, în puterea ei de a-și urma visele, în ciuda statutului ei de mamă tânără. A ales drumul mai complicat, mai dificil, dar este drumul care crede că îi va aduce succesul dorit.
Puternică, gândind pozitiv și încrezătoare în sine, Alexandra demonstrează faptul că succesul înseamnă să-ți depășești limitele în mod constant, pe tot parcursul vieții. Privit prin prisma modelului pozitiv oferit de propria sa mamă, drumul Alexandrei deschide la rândul său unul cel puțin la fel de bun și pentru fetița ei.
Szabo Aliz, consilier școlar
…………………………………………………………………………….
Proiectul „Prin educație spre vocație!” este derulat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația pentru Promovarea Agriculturii și Economiei Regionale – FAER Reghin și NEWschool AS Norvegia și își propune creșterea gradului de incluziune socială și menținerea în sistemul de educaţie a 645 de elevi în situații de risc, din 13 unități școlare din regiunile Centru si Nord–Vest, prin susținerea de activități de tipul „școală după școală”. Finanțarea proiectului este asigurată din Granturile Norvegiene 2014 – 2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe pagina web dedicata acestuia, https://www.filantropiaortodoxa.ro/proiectul-prin-educatie-spre-vocatie