Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Jurnaliști, în vizită la proiecte finanțate de Fondul Român de Dezvoltare Socială în județele Călărași și Giurgiu

Jurnaliști, în vizită la proiecte finanțate de Fondul Român de Dezvoltare Socială în județele Călărași și Giurgiu

Marți, 14 decembrie 2021, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) a organizat, pentru un grup de jurnaliști din București, Călărași și Giurgiu, o vizită în teren, la două proiectele finanțate prin Programul Dezvoltare locală: “Fii parte din comunitate! Servicii integrate adresate comunității locale de romi din Curcani și Românești”, derulat de Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului, în județul Călărași, și “O școală pentru fiecare”, implementat de Salvați Copiii România, în Municipiul Giurgiu.

Vizita a fost reflectată pozitiv de publicațiile prezente: Agerpres, Fonduri-structurale.ro, Televiziunea Călărași, Atitudinea din Călărași, Giurgiuveanul și Jurnalul Giurgiuvean. Redăm mai jos materialul realizat de agenția de presă Agerpres, în urma vizitei.

”Un număr de 60 de copii din învăţământul primar şi gimnazial de la Şcoala Mircea cel Bătrân din municipiul Giurgiu vor participa pe parcursul a doi ani la programe de Grădiniţă Estivală şi de tip Şcoală după şcoală, în cadrul unui proiect derulat de organizaţia Salvaţi Copiii România.

Proiectul face parte din Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei şi creşterea incluziunii romilor, finanţat din Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021.

‘Noi, la Salvaţi Copiii, am înţeles că educaţia este principala condiţie pentru reuşita oricăror proiecte care vor să transforme vieţile copiilor în bine, pentru că misiunea noastră este să producem schimbări şi beneficii imediate şi de lungă durată în viaţa copiilor şi viziunea noastră este o lume în care drepturile fiecărui copil la educaţie, la viaţă, la dezvoltare şi la participare să fie respectate. Am înţeles că educaţia este condiţia absolut necesară, fără de care nu se poate să derulăm cu succes astfel de proiecte în care ne concentrăm asupra educaţiei pentru copiii din comunităţile vulnerabile şi dezvoltăm astfel o serie de centre educaţionale în şcoli, centre care oferă servicii complexe acestor copii’, a declarat promotorul de proiect, Leonard Andreescu.

Proiectul îşi doreşte să prezinte publicului larg modul în care fondurile puse la dispoziţia României de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia pot schimba în bine viaţa unor oameni aflaţi în nevoie. Acesta se va desfăşura până în noiembrie 2023, cu ajutorul organizaţiei Salvaţi Copiii din România şi are ca scop creşterea gradului de incluziune a copiilor aflaţi în situaţii de risc, contribuţia la prevenirea abandonului şcolar şi la menţinerea elevilor în sistemul educaţional, pentru că acest lucru reprezintă şansa unui viitor mai bun pentru aceştia.

Părinţii şi bunicii copiilor participanţi la proiect au spus că deja au constatat la copiii sau nepoţii lor înscrişi în acest program, copii care erau mai reţinuţi în comunicare, că acum manifestă mai multă deschidere şi sunt mai comunicativi în a-şi exprima dorinţele, în a-şi duce la îndeplinire temele şi chiar a-şi creiona parcursul profesional de urmat în viaţă după doar două luni de la începutul acestui proiect.

Elevii înscrişi în proiect mai participă încă patru ore pe săptămână, în afara orelor de curs, la cursuri de formare şi dezvoltare personală în care îşi descoperă şi îşi dezvoltă aptitudinile şcolare alături de îndrumători, cadre didactice şi psihologi.

Camelia Bigan,

Corespondent Giurgiu, Agerpres