Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > 50 de locuințe ale romilor din Cartierul Lumea Nouă din Alba Iulia sunt reparate, igienizate și zugrăvite cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021

50 de locuințe ale romilor din Cartierul Lumea Nouă din Alba Iulia sunt reparate, igienizate și zugrăvite cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021

„Intrăm și noi în rând cu lumea, acum! Că la noi, numai cocioabe au fost… Că atât au putut oamenii să-și facă. Fără ajutor, tot cu astea rămâneam! Acum am măcar o cameră renovată și bucătăria cu gresie și faianță.” (beneficiar, 58 de ani)

Numeroase familii de romi din Cartierul Lumea Nouă din Alba lulia trăieasc în condiții dificile. O inițiativă a autorităților locale este pe cale să aducă schimbări importante în ceea ce privește condițiile de locuit ale romilor și înfățișarea cartierului, în general. În total, 50 de locuințe din cartier sunt reparate, igienizate, zugrăvite, vopsite.

Inițiativa aparține Primăriei Municipiului Alba Iulia și Asociației GAL Alba Iulia Incluzivă și este susținută de organizația SONO AS din Norvegia. Demersul face parte dintr-un proiect mai complex, intitulat “IRIS – Integration of Roma Through Innovative Skills”, care își propune să sprijine incluziunea socială a 456 de persoane de etnie romă care locuiesc în zone defavorizate ale Municipiului Alba Iulia, printr-un set integrat de măsuri din domeniile educației, sănătății și locuirii.

Cele 50 de locuințe au fost selectate în baza unei proceduri care a acordat prioritate gospodăriilor în care locuiește un număr mare de persoane, construite din materiale recuperate și neracordate la utilități, respectiv celor care aparțin unor persoane evacuate sau expropriate în ultimii 5 ani.

Lucrările de renovare presupun reparații, igienizări, zugrăveli, montare de gresie, faianță și parchet, lucrări pe care proprietarii acestor gospodării nu și le permit din punct de vedere financiar.

Dintre cele 50 de locuințe incluse în proiect, 17 au fost deja finalizate și predate beneficiarilor. 124 de persoane se bucură acum de condiții de locuit semnificativ mai bune. În cazul celorlalte 33 de locuințe, lucrările urmează a fi finalizate până la sfârșitul lunii mai 2022.

Îmbunătățirea condițiilor de locuit în cartierul Lumea Nouă, prin renovarea primelor gospodării, a adus un strop de speranță pentru o viață mai bună și mai sănătoasă în comunitatea de romi:

„Am copii mari și nepoți și de o viață de când stăm aici, nu am avut niciodată o baie, toaletă ca lumea. Acum ne-au făcut baia și sunt bucuroasă! Că sunt bătrână, iar eu nu mai eram în stare să o fac.” (beneficiară, 64 de ani)

„Era tot mucegai la noi în casă. Mai ales în camera copiilor. Ne-au făcut acum pereți noi și parchet. Altfel arată. Și aerul s-a schimbat! Și gresie în hol, unde aveam numai linoleu! Vă dați seama ce aer îmbâcsit? Mulțumim frumos!” (beneficiar, 33 de ani)

„Suntem patru familii în curtea asta și toți foloseam WC-ul din curte! Acum ne-au făcut baie cu instalație și așa altfel putem să pregătim copiii pentru școală. Mai ales acum iarna, cât era de greu, să le zici la ăștia mici să meargă seara la WC-ul din curte! E bine că ne mai ajută și pe noi cineva!” (beneficiară, 29 de ani)

Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, prin Programul ”Dezvoltare locală”, proiectul „Iris – Integration of Roma Through Innovative Skills” se desfășoară în perioada mai 2021 – noiembrie 2022 și beneficiază de o finanțare în valoare de 400.000 de euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014 – 2021.

Află mai multe despre proiect accesând: https://irisalbaiulia.ro