Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Institutul de Medicină Legală Iași, puternic implicat în sprijinirea victimelor violenței domestice și de gen din județele Moldovei

Institutul de Medicină Legală Iași, puternic implicat în sprijinirea victimelor violenței domestice și de gen din județele Moldovei

În România, la nivelul anului 2021 au fost raportate oficial cca. 45.000 de cazuri de violență domestică. În condițiile în care adesea victimele aleg să treacă sub tăcere episoadele violente cu care se confruntă, cu siguranță situația este mai gravă. Creșterea numărului de persoane care se confruntă cu acest tip de violență, generată de contextul pandemic, reclamă totodată necesitatea creșterii accesului victimelor la servicii de protecție împotriva agresorilor.

O contribuție importantă în lupta împotriva acestui fenomen în județele Moldovei o are în această perioadă proiectul “GLORIA – asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen“, derulat de Institutul de Medicină Legală Iași. Proiectul își propune să asigure servicii  de asistență socială, medicală, educațională, ocupațională și de locuire pentru 550 de victime, adulți și copii, din 250 de comunități locale din județele Iași, Vaslui, Bacău și Neamț.

Un prim pas important în acest sens a fost făcut o dată cu înființarea Centrului de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și prin operaționalizarea unei echipe mobile care să pună la dispoziția victimelor un mijloc de transport care să le asigure mobilitatea necesară în aceste cazuri. În cadrul Centrului, victimele beneficiază, în primă fază, de servicii de evaluare psihologică și socială, de servicii complementare celor medicale – de diagnostic medico-legal în caz de traumatism fizic sau violență sexuală și viol. În continuare, în funcție de rezultatele evaluării, victima (și copilul sau copiii acesteia, acolo unde este cazul) este inclusă într-un program de consiliere psihologică, familială, socială, parentală și educațională și de asistență și consiliere juridică.

Până în prezent, 112 victime ale violenței domestice și de gen au beneficiat de serviciile Centrului. Pentru 14 dintre acestea s-au deschis acțiuni juridice, 12 victime fiind reprezentate în instanță în vederea obținerii unui ordin de protecție. Sesiunile individuale de consiliere psihologică în vederea depășirii traumelor suferite au fost dublate de măsuri de asistență și suport material, în situații de criză.

„Violența este o formă de control. Sentimentul singurătății și faptul că trebuie să treacă singure prin acest lucru este dominant. Victimele sunt izolate, este o constantă a violenței domestice. Sunt izolate de prieteni, de restul familiei, sunt făcute să creadă că singura persoana care le poate ajuta este agresorul. Foarte multe dintre femei nici măcar nu știu că ar putea să ceară ajutorul cuiva și în general nu au încredere în noi. Centrul se află în interiorul Institutului de Medicină Legală Iași, astfel încât poate oferi servicii de recepție și consiliere victimelor, chiar imediat după evaluarea agresiunii”, a precizat doamna Laura Albu, președinta Centrului de Mediere și Securitate Comunitară, în cadrul unui eveniment organizat în data de 14 ianuarie 2022, la Iași, eveniment care și-a propus să prezinte rezultatelor intermediare înregistrate de proiect.

La eveniment au fost prezenți în sală, alături de promotorul de proiect și de organizațiile neguvernamentale partenere –  Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și Fundația Corona – reprezentanți ai unora dintre cei mai importanți factori interesați din județil Iași: Consiliul Județean, Prefectura, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Inspectoratul Județean de Poliție, Direcția Generalaă de Asistență Socială și Protecțiea Copilului, Direcția de Asistență Socială, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Colegiul Medicilor, Universitatea ”AL. I. Cuza”, organizațiile neguvernamentale FONSS, Salvați Copiii, Alternative Sociale, World Vision și Hecuba, dar și Radio Iași.

Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială prin Programul “Dezvoltare locală”, proiectul “GLORIA – asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen” se desfășoară în perioada martie 2021 – mai 2023 și beneficiază de o finanțare în valoare de 1.226.252 de euro, oferită de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Aflați mai multe informații despre proiect accesând pagina de Facebook dedicată acestuia, https://www.facebook.com/ProiectGLORIA