Program de sprijin pentru seniorii din Marghita: “Uneori simplul contact și o vorbă bună din partea noastră sunt tot atâtea motive ca vârstnicii să se simtă sprijiniți și mai puțin singuri”
Cu venituri modeste, vulnerabile, bolnave și dependente de ajutor, persoanele în vârstă din România deplâng totuși îndeosebi sentimentul de însingurare, de izolare de restul societății. Din ce în ce mai conștiente de situația grea a vârstnicilor, autoritățile locale s-au preocupat în ultimii ani mai mult de soarta lor, venindu-le în ajutor cu o serie de servicii de suport, care să le îmbunătățească viața de zi cu zi.
Alături de copiii și tinerii aflați în situații de risc, vârstnicii din Marghita, județul Bihor, au devenit astfel și ei parte a unui proiect social complex, pentru care autoritățile locale au reușit să obțină finanțare din Granturile Norvegiene 2014-2021. Prin intermediul lui, seniorii din comunitatea Cheț primesc servicii de îngrijire la domiciliu, o masă caldă și participă la activități recreative și de socializare adaptate vârstei și preocupărilor lor.
“Beneficiarii acestor servicii sunt foarte mulțumiți, având în vedere că de multe ori sunt singuri, nu au pe cine se baza și nu au posibilități materiale, se găsesc în situații de dependență și în risc de excluziune socială. Întâlnirile regulate cu membrii echipei de proiect sunt așteptate mereu, acestea oferind un nou ritm și dinamism vieții beneficiarilor. Beneficiind de atenție specială și grijă intensivă prin serviciile acordate în cadrul proiectului, vârstnicii își exprimă frecvent bucuria și recunoștința”, afirmă reprezentanții proiectului.
Echipa care se adresează nevoilor vârstnicilor include un îngrijitor la domiciliu, un asistent social, un asistent medical, un medic și mai mulți facilitatori. Aceștia își adaptează în permanență intervenția nevoilor exprimate de seniori, nevoi din cele mai diverse:
“Identificăm mereu noi nevoi și noi probleme, ca, de exemplu, prescrierea unor medicamente, preluarea unor rețete medicale, transport la medicul de familie, la care încercăm să găsim soluții și să ne adaptăm, prin profesioniștii din cadrul proiectului. Uneori, simplul contact și o vorbă bună din partea echipei sunt tot atâtea motive ca vârstnicii să se simtă sprijiniți și mai puțin singuri”, spun reprezentanții promotorului de proiect.
Până la sfârșitul proiectului, 80 de vârstnici din Cheț vor fi incluși în programul de suport inițiat de autorități și finanțat prin Programul Dezvoltare locală al Fondului Român de Dezvoltare Socială.
–––––––––
Proiectul „Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor” se desfășoară în perioada septembrie 2021 – februarie 2023 și este implementat de Municipiul Marghita, în parteneriat cu Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene din Norvegia. Cu o finanțare în valoare de 794.261 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, proiectul și-a propus să crească accesul grupurilor sociale vulnerabile din localitățile Cheț și Finiș, din județul Bihor, la servicii sociale de calitate, prin facilitatea participării copiilor la programe de tip ”școala după școală”, oferirea de servicii de ocupare tinerilor, de servicii sociale vârstnicilor din Cheț și de servicii socio-medicale tuturor beneficiarilor proiectului.
Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia, https://marghita.ro/uncategorized/dezvoltare-locala-pentru-comunitati-dezavantajate-din-judetul-bihor-comunitati-unite-in-bihor/