Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Centrele comunitare din Polovragi, Hamcearca și Ciucurova sprijină membrii comunităților de romi în obținerea actelor de identitate și în legalizarea situației locative

Centrele comunitare din Polovragi, Hamcearca și Ciucurova sprijină membrii comunităților de romi în obținerea actelor de identitate și în legalizarea situației locative

Pentru persoanele care nu au fost înregistrate la naștere și cărora nu le-a fost alocat un cod numeric personal, ca și pentru acelea care nu au, și-au pierdut sau cărora le-a fost furat certificatul de naștere sau cartea de identitate ori nu pot demonstra cu acte locative domiciliul lor, accesul la drepturi de bază în relația cu statul este practic imposibil. Vorbim aici îndeosebi de accesul la servicii de asistență socială, la educație, asistență medicală sau servicii de ocupare.

În Polovragi (Gorj), Hamcearca și Ciucurova (Tulcea), trei localități cu importante comunități de romi aflați în situații vulnerabile, printr-un parteneriat încheiat de organizații neguvernamentale cu autoritățile publice locale, respectiv cu finanțare obținută din Granturile SEE 2014-2021, a fost înființat câte un centru comunitar, care se preocupă inclusiv de soluționarea situației locative și a celei generate de lipsa actelor de identitate în rândul membrilor comunității.

“Această măsură este în sarcina consilierilor juridici care activează în proiect. Aceștia sunt sprijiniți de echipa de asistență medicală comunitară, formată din mediatori sanitari și asistenți medicali comunitari, care derulează activități de outreach comunitar și care identifică persoanele care au probleme cu privire la actele de identitate (lipsa actelor de identitate, acte de identitate deteriorate sau expirate) și la lipsa actelor cu privire la spațiile în care locuiesc”, precizează reprezentanții Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, inițiatorii proiectului.

Dacă, conform reprezentanților proiectului, procedura legală de obținere a actelor de identitate este destul de flexibilă, pentru legalizarea situației spațiului locativ aceasta este mult mai complexă și de durată.

“Ca urmare a catagrafierii persoanelor cu nevoi de facilitare a clarificării statutului locativ, s-a constatat că multe persoane locuiesc în case moștenite de la părinți, fără să dețină niciun act care să dovedească proprietatea. O parte nu au resurse financiare să demareze procedurile legale de succesiune – în cazul caselor moștenite de la părinți care au decedat și care dețineau acte de proprietate. Alte cazuri întâlnite sunt cele legate de delimitarea hotarelor terenurilor aflate în proprietate sau concesiune, sau cele legate de case ridicate fără autorizație de construcție, pe terenuri ocupate abuziv (domeniul public, în zone inundabile, în zona de pășune, în zona ocolului silvic, pe terenuri private aflate în litigiu cu moștenitori etc.) și care nu au șanse de trecere în legalitate”.

În ciuda sprijinului oferit de autoritățile locale, adesea astfel de cazuri nu pot fi soluționate pe plan local, fiind necesară intervenția instanțelor de judecată.

Până acum, prin intermediul celor trei centre, peste 120 de persoane au dobândit ori și-au reînnoit actele de identitate sau au fost sprijinite în pregătirea documentelor necesare obținerii lor, alte 22 fiind ajutate să își pregătească actele necesare legalizării situației locative.

Proiectul „CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor”, derulat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice (IPP) și cu primăriile comunelor Polovragi (județul Gorj), Hamcearca și Ciucurova (județul Tulcea), se derulează în perioada decembrie 2020 – decembrie 2022 și beneficiază de o finanțare de 793.557 euro, oferită de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Află mai multe informații accesând pagina web a proiectului