Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Apărarea drepturilor omului se învață! 23 de psihologi, avocați și asistenți sociali, instruiți pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități la sistemul de justiție

Apărarea drepturilor omului se învață! 23 de psihologi, avocați și asistenți sociali, instruiți pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități la sistemul de justiție

Persoanele cu dizabilități se confruntă cu un acces mai redus la sistemul de justiție decât cele fără dizabilități atunci când au nevoie să sesizeze o nedreptate sau o încălcare a drepturilor. Eliminarea barierelor legislative și tehnice devine o acțiune necesară pentru ca acestea să poată avea acces la mecanisme de plângere și sesizare adecvate în fața autorităților din justiție. Confom datelor statistice, în România există aproximativ 17.500 de persoane cu dizabilități instituționalizate în centre rezidențiale sau spitale de profil, iar 56.6% dintre acestea au o dizabilitate mintală.

Inițiativa „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități”, derulată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), și-a propus să contribuie la creșterea gradului de accesibilitate a autorităților din justiție pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale instituționalizate, prin îmbunătățirea implementării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și a deciziilor Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei (CoE) privind drepturile acestor persoane.

Un prim pas în direcția dezvoltării și pilotării de mecanisme de protecție a persoanelor cu dizabilități insituționalizate a fost făcut, în perioada 25 și 27 martie 2022, la Poiana Brașov, prin organizarea cursului de formare „Pilotarea mecanismelor de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate”. Adresat unui număr de 23 de participanți, psihologi, avocați, asistenți sociali, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de profil, auto-reprezentanților, persoane cu dizabilități și sociologi, instruirea a vizat furnizarea de informații cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități instituționalizate, la practicile de instituționalizare și de monitorizare a drepturilor acestora. De asemenea, datorită exercițiilor aplicate sub forma jocului de rol, participanții s-au transpus în rolul membrilor unei echipe de monitorizare, beneficiari ai centrelor rezidențiale și angajați ai acestora, experimentând diversele situații care pot apărea în practica de monitorizare, realizând la final un raport care a cuprins informațiile colectate în vizita lor.

Impresiile participanților la finalul celor 3 zile de instruire au relevat impactul și importanța cursului:

„Simt că am trăit într-o bulă și e cumva și o vinovăție.”

„Este clar că vă pasă. Suntem într-o lungă așteptare de câțiva ani de astfel de oameni.”

„Ce am auzit în astea 2-3 zile e dovada că lucrurile se pot schimba.”

„M-a impresionat și îmi doresc să mă implic și asta e avocatura pe care doresc să o practic.”

„Prin acest proiect văd împlinit unul din visurile mele și anume implicarea utilizatorilor în procese care îi privesc în mod direct.”

Mai departe, inițiativa va promova accesul la justiție și îmbunătățirea gradului de implementare a prevederilor internaționale în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități printr-o campanie de advocacy, formarea specialiștilor în domeniul sănătății mintale și prin consilierea și reprezentarea persoanelor cu dizabilități în fața autorităților competente.

Implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, proiectul „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități” se derulează în perioada noiembrie 2021 – octombrie 2023, beneficiind de un grant în valoare de 1.324.994 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).

Mai multe informații despre proiect: www.crj.ro/adaptjust/