Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Activități incluzive pentru copiii din Săsciori: “Câștigăm împreună, pierdem împreună!”

Activități incluzive pentru copiii din Săsciori: “Câștigăm împreună, pierdem împreună!”

Mai multe activități inedite, organizate în perioada martie-aprilie 2022, au permis elevilor implicați în proiectul “Un mesaj pentru viitor”, derulat de Comuna Săsciori, județul Alba, să experimenteze momente extraordinare. Cei mai mici membri ai comunităților de romi din satele Loman și Răchita au avut șansa să trăiască bucuria victoriei într-o competiție sportivă oficială, să meargă la grădina zoologică din Sibiu și să viziteze obiective turistice importante din județ, experiențe din care au învățat lucruri noi și interesante într-o manieră informală și creativă și care le-au consolidat sentimentul de solidaritate.

Cupa Satelor U-13, eveniment organizat de Federația Română de Fotbal (FRF) în scopul promovării fotbalului în mediul rural, este o competiție sportivă națională dedicată copiilor născuți în anul 2009 și mai tineri. În primă fază, comuna Săsciori, împreună cu alte 10 comune din județul Alba, a avut de disputat două meciuri în etapa grupelor. Printre micii fotbaliști care au jucat pentru Săsciori s-au numărat și 8 beneficiari ai proiectului, elevi la școlilor din Loman și Răchița.

“După tragerea la sorți am jucat 2 meciuri în sistem piramidal învingând selecționatele comunelor Pianu și Daia Română, calificându-ne mai departe în faza regională a competiției. A urmat meciul cu selecționata comunei Valea Lungă, unde am fost învinși la loviturile de departajare. Am dorit să sprijinim integrarea copiilor de etnie romă în colectivitate și în același timp să îi învățăm să lupte într-o competiție, alături de alți copii români, având un scop comun: câștigăm împreună, pierdem împreună! Mulțumim Granturilor SEE și Fondului Român de Dezvoltare Socială (FRDS) pentru că, prin proiectul sprijinit de aceștia, am reușit să procurăm echipamente sportive pentru copii”, precizează reprezentanții proiectului.

O altă serie de activități socio-recreative a reușit să impulsioneze copiii aflați în risc de abandon școlar și o situație materială dificilă să își dorească să frecventeze școala. Astfel, 45 de copii care învață în ciclul primar în școlile din Loman și Răchita au vizitat Grădina Zoologică din Sibiu, au descoperit tradițiile românești, pictând ouă de Paște în compania elevilor de la Școala Gimnazială “Ion Agâbiceanu” din Alba-Iulia și au mers într-o excursie în județul Alba, vizitând obiective turistice interesante precum “Dealul cu melci”, “Cascada Pișoaia”, “Casa memorială a lui Avram Iancu”, “Peștera lui Ionele”, “Ghețarul de la Scărișoara”.

“Activitățile au fost organizate în urma diseminării celor învățate la cursul “Educație incluzivă și competențe pentru o cultură democratică”, curs organizat la Oslo, Norvegia, de către FRDS și Centrul European Wergeland în cadrul Programului Dezvoltare locală, sesiune la care a participat un cadru didactic care predă la școala din comună. Sperăm ca, prin realizarea unor activități în care sunt implicați toți copiii, valorificând și descoperind abilitățile fiecărui copil, să creștem prezența la școală și să realizăm o incluziune firească a tuturor copiilor, indiferent de situație materială, etnie sau religie, motivându-i și încurajându-i să se îndrepte către școală cu dorința de a învață, de a demonstra ca fiecare este valoros”.

Inițiativa derulată de autoritățile locale din Săsciori a înregistrat, după primul an de implementare, o serie de progrese care vizează creșterea gradului de incluziune socială a copiilor și adulților romi din satele Loman și Răchita: 40 de copii beneficiază de servicii educaționale de tip after-school, se derulează reabilitarea centrului educațional pentru copii din Loman, 22 de persoane au obținut certificatul de calificare în meseria „pavator” și s-au făcut demersuri pntru organizarea unui nou curs de calificare în meseria „agent de curățenie clădiri și mijloace de transport” și au fost organizate activități de abilitare (facilitarea obținerii documentelor de identitate și reabilitare de locuințe), de îmbunătățire a stării de sănătate și pentru combaterea discriminării și a prejudecăților.

Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială prin Programul “Dezvoltare locală”, proiectul „Un mesaj pentru viitor” este derulat de Primăria comunei Săsciori, în parteneriat cu Asociația Non Profit Răchita, Asociația Împreună pentru Răchita și Asociația pentru Promovarea potențialului rural Procivitas Alba. Proiectul se desfășoară în perioada decembrie 2020 – decembrie 2023 și beneficiază de o finanțare în valoare de 478.762 de euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Informații actualizate despre proiect sunt disponibile pe pagina web dedicată proiectului https://www.unmesajpentruviitor.ro.