Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Autoritățile locale din județul Cluj și-au propus să preia bune practici norvegiene în ceea ce privește locuirea și incluziunea socială și să le promoveze la nivel național

Autoritățile locale din județul Cluj și-au propus să preia bune practici norvegiene în ceea ce privește locuirea și incluziunea socială și să le promoveze la nivel național

Aleși locali și reprezentanți ai administrației publice locale din județul Cluj, respectiv ai Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au participat, în perioada 3-7 mai 2022, la o vizită de studiu în Bergen, al doilea cel mai mare oraș din Norvegia. Evenimentul a fost organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADIZMC), în cadrul proiectului „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj”, cu sprijinul Primăriei Bergen, partener de proiect.

Vizita de studiu și-a propus să faciliteze împărtășirea de bune practici în domeniul locuirii, incluziunii sociale și egalității de șanse, între autorități locale din România și Norvegia.

„După o primă vizită de lucru pe care am făcut-o în toamnă (2021 – n.r.), cu echipa executivă a proiectului, am continuat, acum, cu o delegație centrată pe administrație. Scopul a fost de a deprinde acele bune practici legate de locuire care se aplică deja la Bergen și care pot fi replicate la nivelul județului Cluj”, a sintetizat scopul vizitei domnul Adrian Răulea, director de programe în cadrul ADIZMC.

După modelul partenerilor norvegieni, în care colaborarea local-regional-națională la nivel de locuire este definitorie, din delegația română au făcut parte, alături de reprezentanți ai ADIZMC, și aleși ai unor localități care aparțin acestei zone metropolitane, precum primarii localităților Gilău, Tureni și Baciu, viceprimarii Orașului Apahida și Municipiului Cluj-Napoca, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj și vicepreședintele Consiliului Economico-Social, directorul direcției tehnice din Primăria Municipiului Cluj-Napoca, respectiv trei reprezentanți ai Universității „Babeș-Bolyai”, partener de proiect.

Delegația română a avut întâlniri cu reprezentanți ai Departamentului de Locuire Socială și Departamentului pentru Cultură, Diversitate și Egalitate de Gen din cadrul Consiliului Local Bergen, cu reprezentanți ai Băncii de Stat pentru Locuire din Norvegia și ai administrației regionale, cu care au discutat despre schemele de sprijinire a populației în ceea ce privește locuirea și despre cooperarea în acest domeniu între diferitele niveluri de guvernare. Deplasarea a inclus și vizitarea Centrului Comunitar Ny-Krohnborg, un model de bună practică în ceea ce privește incluziunea copiilor din medii diferite.

„A fost din nou o plăcere să primim la Bergen un grup dedicat și interesat. Observăm că colaborarea noastră și proiectele noastre locale din Bergen, cum ar fi centrul Ny-Krohnborg, atrag atenția și pot servi drept model pentru proiecte similare din Cluj-Napoca. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm în continuare, în lunile următoare, și suntem pregătiți pentru următoarea noastră vizită de lucru în frumosul oraș Cluj-Napoca”, a declarat, la finalul vizitei, Trond Stigen, coordonator al departamentului de locuire socială al Primăriei Bergen.

La rândul lor, reprezentanții Municipalității Bergen au vizitat Cluj-Napoca în luna septembrie a anului trecut, atunci când o echipă de specialiști în locuire și incluziune socială din Norvegia a asigurat instruirea unui număr de 20 de specialiști implicați în proiect în ceea ce privește intervenția în situații de criză. Următoarea vizită a partenerilor norvegieni în România este planificată la începutul lunii iunie a acestui an, ocazie cu care vor susține o sesiune de instruire pe tematica combaterii traficului de persoane.

–––––––––––

Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), prin Programul “Dezvoltare locală”, proiectul „Intervenții integrate replicabile pentru locuințe incluzive și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj” este derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Universitatea Babeș Bolyai și Primăria Bergen din Norvegia. Proiectul se desfășoară în perioada decembrie 2019 – decembrie 2022 și beneficiază de o finanțare în valoare de 4.271.498 de euro, oferită de  Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Informații actualizate despre proiect sunt disponibile pe pagina web dedicată acestuia: https://desegregare.ro/.