Consultații medicale gratuite, la domiciliu, pentru persoanele vârstnice și bolnavii cronici de etnie romă din Comănești
Creșterea accesului persoanelor aparținând grupurilor dezavantajate la servicii medicale de calitate reprezintă o prioritate constantă a ultimilor ani, la nivel național. În județul Bacău, filiala locală a Crucii Roșii a atras o finanțare de 588.467 de euro din Granturile SEE 2014-2021, prin Programul Dezvoltare locală, pentru a derula un amplu program de îmbunătățire a stării generale de sănătate și de incluziune socială a unui număr de 1.400 de romi din Comănești și Blăgești.
Cartierul Șupan din orașul Comănești a fost prima comunitate vizitată de echipele constituite de Crucea Roșie în acest sens. Formate din medic, asistent medical și ambulanțier, acestea au oferit consultații medicale gratuite, la domiciliu, beneficiarilor proiectului. În perioada aprilie – mai 2022, numeroase persoane vârstnice și bolnavi cronici de etnie romă au fost astfel evaluați din punct de vedere medical, echipa Crucii Roșii efectuând tratamentele prescrise de medicii specialiști sau de medicul de familie și oferind recomandări medicale.
“Vizita Crucii Roșii a fost ca o gură de oxigen. Suntem oameni bătrâni și de multe ori nu reușim să ajungem la policlinică sau la spital. Tocmai de aceea, ne ajută mult ca un doctor să vină la noi acasă, să ne consulte și să ne spună ce avem de făcut ca să ne simțim mai bine” declară una dintre beneficiarele proiectului.
La rândul său, Dan-Marcel Babliuc, directorul Crucii Roșii Filiala Bacău și coordonatorul proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” a subliniat importanța acestor intervenții pentru cei mai vulnerabili dintre locuitorii celor două comunități: ”Ne bucurăm că avem posibilitatea să susţinem, prin proiectul finanțat de Granturile SEE, persoane vulnerabile de etnie romă. Din păcate, sunt foarte mulți vârstnici singuri, foarte săraci, cu multe afecțiuni medicale, care au nevoie de ajutorul nostru. Avem o echipă competentă și foarte sufletistă, care face eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale acestor oameni”.
Până la finalul proiectului, 250 de persoane de etnie romă vor beneficia de consultații gratuite la domiciliu și vor primi pachete cu alimente de bază și produse de igienă și curățenie.
În completarea activităților dedicate îmbunătățirii stării de sănătate, echipa Filialei Bacău a Crucii Roșii a susținut cursuri de prim ajutor și de educație pentru sănătate în două unități de învățământ din comuna Blăgești și în Școala nr. 4 din cartierul Șupan al orașului Comănești. Elevii au învățat cu această ocazie cum să acorde prim ajutor prin resuscitare, cum se realizează o intervenție în caz de hemoragie și fracturi, cum trebuie procedat și mai ales cum nu trebuie procedat în caz de accident, noțiuni de igienă, precum și modalități de prevenire a bolilor transmisibile pe cale aeriană. În total, 865 de elevi, din care 440 de etnie romă, vor fi instruți prin proiect în acordarea de măsuri de prim ajutor.
–––
Derulat de Crucea Roșie Filiala Bacău, în parteneriat cu Primăria comunei Blăgești, Primăria orașului Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală, proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” se desfășoară în perioada februarie 2022 – septembrie 2023. Obiectivul principal al proiectului este acela de a contribui la creşterea incluziunii sociale şi la abilitarea romilor din satele Poiana Negustorului și Buda – Cătun Șipote din comuna Blăgești, respectiv din cartierul Șupan al orașului Comănești, prin furnizarea de servicii medicale și de educație pentru sănătate, concomitent cu organizarea de acțiuni conjugate pentru încurajarea participării active a romilor la procesul de luare a deciziilor şi la promovarea combaterii discriminării.
Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web dedicată acestuia: http://www.crucea-rosie.ro/echitate-pentru-sanatate-echitate-pentru-o-viata-mai-buna/