Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Deținuții din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, sprijiniți în obținerea unui loc de muncă, după eliberare

Deținuții din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, sprijiniți în obținerea unui loc de muncă, după eliberare

În ultimele 7 luni, 120 de persoane private de libertate din Penitenciarul Iași au primit consiliere şi au beneficiat de mediere, pentru a-și putea găsi un loc de muncă, după ispășirea pedepsei. Demersul aparține Asociației Om Bun din Iași, care a primit în acest sens o finanțare din Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală. Pe parcursul a doi ani de zile, proiectul își propune să vegheze la respectarea drepturilor deținuților din Penitenciarul Iași, inclusiv a dreptului lor la muncă.

Inițiatorii au în vedere, în primul rând, îmbunătățirea procedurii de punere în aplicare a dreptului la muncă, prin informarea deținuților asupra oportunităților de angajare și prin facilitarea integrării acestora pe piața muncii. În acest sens, persoanele private de libertate din Penitenciarul Iași sunt inițiate în procesul autoevaluării profesionale și în cel al căutării unui loc de muncă. Experții proiectului le furnizează informații despre modalitatea de întocmire a unui Curriculum Vitae și a unei scrisori de intenție, despre elementele care trebuie urmărite într-un contract individual de muncă, dar și despre modul în care pot afla despre locurile de muncă vacante de la nivel județean, național și european.

Fiecare întâlnire cu persoanele private de libertate din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași ne arată cât de important este să fie informați și consiliați pe piața muncii. Tot mai dornici de schimbarea statului social, aceștia au arătat interes în ce privește informarea despre piața muncii și dorința de a se specializa într-un domeniu, cum ar fi instalator, tâmplar, ajutor de bucătar sau frizer. Au fost și cazuri în care deținuții au solicitat consultanță pentru începerea unei activități independente, cum ar fi activitatea agricolă sau înființarea unei afaceri. De exemplu, unul dintre ei spune că, atunci când va ieși din penitenciar și când situația juridică îi va permite, vrea să își înființeze propria firmă”, au explicat reprezentanții promotorului de proiect.

Pregătirea deținuților pentru o nouă viață după eliberare presupune în același timp și calificarea lor profesională. 52 de persoane private de libertate din penitenciar au fost, în acest sens, incluse într-un program de calificare, în urma căruia acestea vor deveni instalatori, tâmplari, ajutori de bucătar sau frizeri cu acte în regulă. Aceia dintre ei care, după obținerea diplomei, vor mai rămâne încarcerați o perioadă, până la ispășirea pedepsei, au șansa de a practica noua meserie chiar în penitenciar, fie la atelierul de tâmplărie, fie la blocul alimentar, ca ajutor de bucătar, fie ca instalatori sau frizeri, prestând servicii de acest tip în incinta penitenciarului.

Proiectul ”Îmbunătățirea mecanismelor și politicilor privind condițiile și tratamentul persoanelor private de libertate (IMPACT JUST)” beneficiază de o finanțare de 827.855 de euro, fiind implementat de Asociația Om Bun, în parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. Proiectul și-a propus să contribuie la consolidarea capacității instituționale a sistemului judiciar, la îmbunătățirea proceselor instituționale și la eficientizarea implementării standardelor Consiliului Europei cu privire la Drepturile Omului la nivelul Penitenciarului Iaşi, cu efect multiplicator la nivelului instituțiilor de tip penitenciar din România.

Află aici mai multe despre proiectul Asociației Om Bun.