Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Cei mai vulnerabili copii din județele Bacău și Brașov găsesc ajutor în Centrele Comunitare Integrate create de UNICEF România, cu sprijinul Granturilor Norvegiene 2014-2021

Cei mai vulnerabili copii din județele Bacău și Brașov găsesc ajutor în Centrele Comunitare Integrate create de UNICEF România, cu sprijinul Granturilor Norvegiene 2014-2021

Doar asigurând copiilor defavorizați acces la servicii educaționale, de sănătate și de asistență socială de calitate, aceștia pot depăși barierele excluziunii sociale și pot spera la o viață mai bună. Este premiza de la care pornește inițiativa „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”, derulată de UNICEF în județele Bacău și Brașov. Principalul instrument folosit în acest sens sunt Centrele Comunitare Integrate, locul în care copiii pot beneficia de pachete consistente de astfel de servicii-suport.

De la demararea proiectului, în iunie 2022 și până acum, patru astfel de centre au fost operaționalizate, în orașul Moinești și în comunele Colonești și Corbasca din județul Bacău, respectiv în Municipiul Brașov. Un al cincilea centru va deveni funcțional în curând în Municipiu Bacău.

În aceste centre, echipe comunitare formate din asistent social, asistent medical comunitar și consilier școlar oferă copiilor și persoanelor vulnerabile servicii de bază, în timp ce medici, logopezi, psihologi sau kinetoterapeuți le acordă servicii specializate, în funcție de nevoi. Ținta proiectului este ca de serviciile acestor centre să beneficieze cel puțin 6.400 de copii și persoane vulnerabile, din 16 comunități locale din cele două județe.

În Corbasca, Centrul Comunitar Integrat propune o abordare inovatoare din punct de vedere al incluziunii sociale. Copiii vulnerabili vin la centru pentru sesiuni de terapie psihologică, pentru kinetorerapie, dar și pentru activități educative și recreative, cum ar fi atelierele de igienă dentară, cursurile de educație pentru sănătate sau atelierele de dezvoltare personală.

„În prezent sunt în jur de 120 de copii care vin regulat la terapie. Însă, pe lângă aceștia există și alți copii, dar și părinți, care vin pentru diverse probleme. Uneori și eu solicit prezența părinților, pentru a-i informa cu privire la evoluția copilului lor până în acel moment. Copiii au vârste cuprinse între 6 și 15 ani și prezintă o varietate de tulburări de ordin psihologic, cum ar fi tulburarea de spectru autist, retard psihic ușor și moderat, întârziere de limbaj receptiv și expresiv, sindrom hiperkinetic, tulburări emoționale, tulburări de comportament etc. Ne putem da seama de dificultățile cu care atât copiii, cât și părinții se confruntă”, spune Marina Balcan, psiholog în cadrul centrului.

Importanța Centrului Comunitar Integrat în viața copiilor și a părinților acestora este evidentă.  

 „Recent am primit un feedback pozitiv de la un profesor care lucrează cu unul dintre copiii care au început să vină la centru din luna aprilie. Acesta ne-a spus că se observă o schimbare în ceea ce privește atitudinea și comportamentul copilului, că este mai implicat în activitatea la clasă și mai vesel, confirmă Marina Balcan.

De rezultate încurajatoare și aprecieri pozitive din partea beneficiarilor se bucură și centrele similare din Colonești, Moinești și Brașov.

Nicoleta, o fetiță în vârstă de opt ani din Colonești, cu tetrapareză spastică și întârziere în dezvoltare, are acum acces la ședințe de kinetoterapie, esențiale în recuperare, chiar în Centrul Comunitar Integrat din localitate. „Înainte mergeam cu ea la Bacău”, spune mama Nicoletei, mărturisind că este prima dată când serviciile de kinetoterapie sunt “atât de aproape de casă”.

În luna februarie a acestui an, copiii care frecventează Centrul Comunitar Integrat din Colonești, dar și alți copii beneficiari ai programelor UNICEF, au avut bucuria de a se întâlni cu jucătorul de tenis Horia Tecău, Ambasador Național UNICEF. Sunt copii exact așa cum am fost și eu. Oportunitățile diferă. Așa cum și eu am avut nevoie de o șansă ca să-mi realizez un vis, acești copii au nevoie de oportunități pentru a duce o viață normală și pentru a avea șansa de a-și realiza propriul lor vis”, a mărturisit, în urma vizitei, Horia Tecău.

–––––––––-

Proiectul „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România” beneficiază de o finanțare de 4,2 milioane de euro, din Granturile Norvegiene 2014-2021. Proiectul este implementat de UNICEF România, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Direcția de Sănătate Publică Bacău, Primăria Moinești, Primăria Bacău, Primăria Colonești, Primăria Corbasca, Direcția de Asistență Socială Bacău și Direcția de Asistență Socială Moinești, respectiv cu Primăria Brașov și Direcția de Asistență Socială Brașov. Derulat în perioada iunie 2021 – decembrie 2023, proiectul urmărește să contribuie la incluziunea socială a cel puțin 3.400 de copii și 3.000 de părinți sau tutori, din cele două județe, prin furnizarea de servicii comunitare și de servicii specializate integrate de calitate, precum și prin aplicarea unor norme sociale protective.

Afla mai mult despre proiectul „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”

sursa foto: @UNICEF/Adrian Câtu