Cu ajutorul bunelor practici norvegiene, specialiștii români învață să sprijine adecvat minorii implicați în anchete judiciare
Abuzul, violența domestică, bullying-ul, infracționalitatea sunt fenomene care afectează viața copiilor din întreaga lume. În România, la fiecare oră, doi copii sunt victime ale violenței, iar numărul cazurilor de abuz raportate crește anual. În acest context, pentru evitarea experiențelor neplăcute ale minorilor pe parcursul procedurilor judiciare, este necesară îmbunătățirea competențelor profesioniștilor din sistemul judiciar și cel de de protecție a copilului în lucrul cu această categorie vulnerabilă.
Proiectul “Pas cu pas cresc demn!”, derulat de Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune (DePsi), își propune să asigure respectarea drepturilor copiilor din județul Dolj care trec prin evenimente de violență, oferindu-le sprijin pentru depășirea traumelor trăite.
În perioada aprilie – iunie 2022, 10 psihologi români au participat, la Craiova, la un curs de formare de formatori în tehnici de lucru și comunicare cu copii și tineri cu oportunități reduse și vulnerabilitate emoțională, după modelul de lucru utilizat în Norvegia, stat care acordă importanță ridicată bunăstării copilului.
Instruirea, facilitată de trainerii Eduardo Verdu, Leandra Perrotta-Geard și Zena Geard-Perotta, reprezentanți ai organizației norvegiene Moreno Husset AS, partener de proiect, a familiarizat participanții cu tehnici inedite de lucru cu minorii care au suferit traume. Prezentarea a inclus elemente de psihodramă (jocul de rol, solilocviul, scaunul gol, atomul socio-psihologic), metoda ESPERE și elemente de teatru playback, instrumente utile pentru personalul implicat audierea victimelor.
„A fost o experiență foarte interesantă să lucrăm împreună cu specialiști din arii de expertiză atât de diferite, punând în comun cunoștinte pentru a dezvolta noi structuri pentru viitor, în vederea ajutării într-un nou mod a copiilor cu dificultăți emoționale”, subliniază importanța formării, Eduardo Verdu.
„În activitatea mea zilnică, întâlnesc trauma cu fețele ei diferite. Uneori se arată așa cum este, dominatoare, înfricoșătoare, cu colții scoși, iar confruntarea este față în față, cu toate armele pe care le dețin. Alteori se camuflează, se ascunde, se insinuează părând timidă și fragilă, însă efectele sale și forța cu care acționează sunt la fel de greu de gestionat. Pentru a duce aceste lupte am nevoie de arme puternice, eficiente și diferite, am nevoie ca eu sa fiu puternică și stabilă, să am alături oameni care să fi dus astfel de lupte și cu experiența lor să îmi îmbogățesc arsenalul de tehnici. Asta am obținut participând la această formare: autenticitate, informații, instrumente, forța pe care ți-o oferă un grup implicat, înțelept, informat, empatic si puternic”, declară unul dintre participanții la instruire.
În continuare, psihologii instruiți vor pregăti 70 de profesioniști din sistemul judiciar și de protecție a copilului în tehnici de relaționare cu copiii în situații de vulnerabilitate, astfel încât drepturile copiilor implicați în anchete judiciare să fie respectate și protejate. În plus,un centru de consiliere pentru victime va fi înființat, iar spații adecvate pentru anchetele judiciare destinate minorilor vor fi amenajate în cadrul Inspectoratului de Poliție a județului Dolj și în Centrul de Detenție Minori Craiova.
Implementat de Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, Centrul de Detenție Craiova și Moreno Huset AS (Norvegia), proiectul ”Pas cu pas cresc demn!”, se derulează în perioada decembrie 2021-iulie 2023. Proiectul beneficiază de o finanțare de 1.848.440 de euro, prin intermediul unui grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltare locală, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).
Află aici mai multe despre proiectul Asociației Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune