Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Pilonii care susțin buna conviețuire într-o comunitate multietnică trebuie întăriți în permanență

Pilonii care susțin buna conviețuire într-o comunitate multietnică trebuie întăriți în permanență

Autoritățile locale din Pecica, al doilea oraș ca număr de locuitori din județul Arad, derulează un program social complex, prin care își propun să vină în întâmpinarea nevoilor de sprijin ale membrilor comunității de romi din oraș. Programul include măsuri sociale, educaționale, de ocupare, de sănătate și de valorizare a culturii și tradițiilor rome.

Finanțată de Granturile SEE prin Programul Dezvoltare locală, inițiativa pune accent pe promovarea cunoașterii culturii rome la nivel local și pe asigurarea respectării drepturilor acestei comunități, în spiritul bunei-conviețuiri a tuturor locuitorilor orașului, o comunitate multietnică în care populația română majoritară (57%) trăiește în armonie cu cele de etnie maghiară (26%) și romă (8%), dar și cu membri celorlalte etnii, mai slab reprezentate la nivel local – sârbi, slovaci, germani și ucrainieni.

Primele demersuri întreprinse în cadrul proiectului, cu sprijinul experților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, au fost dedicate dezvoltării personale și creșterii stimei de sine în rândul reprezentanților comunității de romi. Sesiunile organizate în primele luni ale proiectului au vizat cunoașterea și afirmarea drepturilor și responsabilităților membrilor comunității în societate, îmbunătățirea abilităților de comunicare asertivă, de exprimare a opiniilor în diverse situații, accesarea resurselor comunității. Complementar, beneficiarii au participat la sesiuni de consiliere și informare cu privire la importanța gestionării resurselor personale și a unei vieți de familie armonioase, de dezvoltare a abilităților parentale și de gestionare a situațiilor de criză.  În paralel, 15 copii din comunitate au fost înscriși la cursuri de muzică, unde învață să cânte la diverse instrumente muzicale cu tradiție la nivel local, cum sunt acordeonul și vioara.

Am fost la două întâlniri, în care ni s-au oferit foarte multe informații utile, atât despre proiect, cât și despre anumite drepturi, sfaturi și idei cu privire la viața de zi cu zi. Consider foarte bun acest proiect, sunt mama a 4 copii, iar cel mare, care are 9 ani, participă la ore de muzică, unde învață să cânte la instrumente. Cu siguranță, mie și copiilor mei ne va fi de folos acest proiect”, spune Marina, una dintre beneficiarele proiectului.

Pentru combaterea comportamentelor discriminatorii care se pot manifesta la nivel local, la adresa persoanelor de etnie romă, inițiatorii proiectului derulează, în această perioadă, o campanie de conștientizare a populației majoritare cu privire la fenomenul discriminării romilor, de combatere a atitudinilor anti-rome, a stereotipurilor și hărțuirii. În acest sens, sunt organizate întâlniri cu cadre didactice, specialiști în lucrul cu romii, angajatori și alți actori relevanți care activează pe pieța muncii din localitate, membri ai comunității și reprezentanți ai romilor, pentru a elabora un ghid anti-discriminare. Acesta va deveni un instrument util pentru categoriile de persoane care lucrează cu persoane de etnie romă: cadre didactice, reprezentanți ai autorităților, angajatori etc.

O caracteristică importantă a populației orașului Pecica și a satelor aparținătoare îl reprezintă caracterul multietnic. Buna-conviețuire interetnică este bazată pe respectul reciproc dat de cunoașterea modului de viață, a tradițiilor, a elementelor de cultură și a civilizației specifice, a notelor distinctive ale diferitelor colectivități, considerând că fiecare persoană reprezintă un factor important în dezvoltarea comunității din care face parte”, explică doamna Erika Molnar, consilier în cadrul Serviciului Management de Proiect al Primăriei Orașului Pecica.

În următoarea perioadă, inițiatorii au în vedere organizarea de activități care să pună accent pe cultura, tradițiile, obiceiurile și modul de viață, inclusiv ocupațiile tradiționale ale comunității rome din localitate, prin organizarea unei expoziții de ocupații și meserii tradiționale, port și obiceiuri, a unui festival cultural și realizarea unui material documentar despre viața comunității rome din Pecica.

Proiectul ”Creșterea incluziunii și abilitării romilor în orașul Pecica” beneficiază de o finanțare de 980.643 de Euro, oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE, fiind implementat în perioada februarie 2022 – decembrie 2023 , de Orașul Pecica, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica. Proiectul și-a propus să contribuie la incluziunea socială a 1906 persoanelor vulnerabile din localitate, din care 1.335 sunt persoane de etnie romă, prin măsuri integrate de asistență socială, sănătate, educație și de anti-discriminare.

Află aici mai multe detalii despre proiect