Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Intervenții de urgență pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, finanțate prin Programul Dezvoltare locală

Intervenții de urgență pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, finanțate prin Programul Dezvoltare locală

Ca răspuns la criza umanitară generată de invazia Rusiei în Ucraina, în urma căreia, conform organizațiilor internaționale, în perioada februarie – iunie 2022 aproximativ 14 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele căutând siguranță, protecție și asistență în țările vecine, Programul Dezvoltare locală anunță finanțarea a două inițiative bilaterale care își propun să ofere asistență unui număr de peste 6.000 de refugiați din Ucraina. Sprijinul oferit prin intermediul acestor inițiative este concentrat în două dintre cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei României cu Ucraina, la Sighetul Marmației (județul Maramureș) și Siret (județul Suceava), dar și în diverse locații din municipiile Iași și Suceava, acolo unde numărul refugiaților ucraineni și nevoile acestora reclamă intervenții urgente.

Inițiativa bilaterală „PROTECT, SUPORT, EMPOWER HUMAN TRAFFICKING VICTIMS IN ROMANIA – PSEV”, derulată de Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC și care beneficiază de un grant de 160.000 de euro, acordă sprijin unui număr de peste 3.700 de refugiați, majoritatea femei singure, copii și vârstnici, expuși riscului de a deveni victime ale traficului de persoane. În acest sens, o echipă formată din ofițeri specializați în domeniul traficului de persoane, psihologi, asistenți sociali și translatori supraveghează activitatea de la Vama Sighetu-Marmației și susține seminare pe teme specifice traficului de persoane (recunoașterea profilului unui potențial traficant, recunoașterea profilului unei potențiale victime etc.) pentru cei care activează în puncte vamale din județele Galați, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș și Satu Mare și care interacționează cu refugiații.

În plus, refugiații cu risc de a deveni victime ale traficului de persoane pot apela la serviciile unui call-center (SANTINELA ASSOC), formând numărul de telefon 021 9998, în următoarea perioadă urmând a avea la dispoziție și o platformă web nou-creată, prin intermediul căreia vor putea alerta autoritățile române prin simpla apăsare a unui „buton de urgențe”.

La rândul său, inițiativa bilaterală ”Intervenții integrate de urgență pentru refugiații din Ucraina, în județele Iași și Suceava”, derulată de Federația Filantropia și care beneficiază de o finanțare în valoare de cca. 170.000 de euro, va acorda asistență unui număr de 2.225 de refugiați din Ucraina. Prin intermediul acesteia vor fi acoperite nevoile urgente de hrană ale ucrainenilor care tranzitează Vama Siret, cu ajutorul unui food-truck ce urmează a fi achiziționat din grant. Refugiații vor putea primi, în acest fel, o masă caldă, alături de apă și ceai, pentru bebeluși urmând a fi pus la dispoziție inclusiv lapte praf. Iar pentru cei care vor rămâne, cel puțin temporar, în România, și în special pentru copii, inițiatorii vor organiza vizite la diverse obiective culturale locale, demers care urmărește să facă mai ușoară acomodarea acestora într-o țară străină și să contribuie la depășirea traumelor cauzate de conflictul armat la care au fost martori.

Mai multe informații despre inițiativele bilaterale finanțate prin Programul Dezvoltare locală sunt disponibile pe pagina web dedicată Programului.