Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Portret de voluntar: Maria, mentorul copiilor de la Centrul de zi “Sfântul Ioan Calabria”

Portret de voluntar: Maria, mentorul copiilor de la Centrul de zi “Sfântul Ioan Calabria”

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică, ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă, cu adevărat, o șansă.

Astăzi, echipa Fundației YANA – You Are Not Alone ne împărtășește povestea Mariei, o tânără care, la cei 17 ani ai săi,  este un voluntar extrem de implicat în activitățile Centrului de zi “Sfântul Ioan Calabria” din comuna Răcăciuni, județul Bacău, acolo unde se derulează mai multe activități pentru copiii aflați în situații de risc beneficiari ai proiectului ”Formăm Viitorul!”.

Maria este un model de urmat pentru alți tineri. Avea doar 10 ani atunci când, întorcându-se în țară cu familia, după mulți ani petrecuți în străinătate, a fost primită la Centrul de zi „Sfântul Ioan Calabria”, pentru a se putea acomoda mai ușor. Sociabilă, cu simțul umorului și cu o înclinație deosebită spre lectură, Maria s-a integrat rapid și a început să obțină rezultate foarte bune la învățătură.

În același timp, acasă ea trecea printr-o perioadă foarte grea. Tatăl s-a îmbolnăvit grav și, după o perioadă de suferință, a murit, familia confruntându-se cu o situație extrem de dificilă.

Cu sprijinul echipei centrului de zi, Maria a reușit să treacă cu bine peste greutățile inerente și să se dezvolte frumos. Optimismul și reziliența sa sunt hrănite de implicarea în activitățile extrașcolare din liceul ei, unde e și lidera clubului de lectură, și în cele de voluntariat, pe care le face în Centrul de zi „Sfântul Ioan Calabria”.

Formarea prin voluntariat a Mariei a început din clasa a IX-a, într-un ritm intensiv. Deși ajunge la centru după ore lungi de școală și navetă, Maria e prezentă între copii și face orice e nevoie: ajută la teme, îi animă în activitățile recreative, pe terenul de fotbal sau în sala de jocuri, oferă ajutor cu răbdare și dedicare, cu atenție și multă grijă.

În vacanțele de vară, când activitatea centrului se extinde și în satele vecine, pe parcursul școlilor de vară Maria dedică două sau chiar trei săptămâni din timpul său pentru a conduce activitățile cu grupurile de copii.

Pentru copiii din centrul de zi, Maria e mentorul care îi încurajează și care e dovada vie că se poate trece cu bine prin situații grele, cu multă muncă, cu generozitate, cu eleganță.

Îmbinând pasiunea pentru lectură cu tehnologia și rețelele sociale, Maria a devenit între timp un ”boockstagramer”, adică un influencer care face recenzii despre cărți pe Instagram, având un număr considerabil de persoane care îi urmăresc activitatea. Este apreciată de colegii săi de liceu, fiind apreciată de către cei din clasele mai mici ca un model demn de urmat.

–––––-

Proiectul ”Formăm Viitorul!” se desfășoară în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2023, este derulat de Fundația YANA, în parteneriat cu Asociația FAVOR și Fundația Sf. Ioan Calabria Răcăciuni, și se adresează unui număr de 945 de copii și tineri din comunele Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Filipeni și Mărgineni (Bacău) și din Municipiul Roman (Neamț), aflați în risc de abandon școlar. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 1.365.854 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală” derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. 

Te invităm să descoperi mai multe despre proiectul “Formăm Viitorul!” accesând pagina web a proiectului.