Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Curs de comunicare interculturală pentru 12 cadre didactice din Târnăveni care predau unor copii de etnie romă

Curs de comunicare interculturală pentru 12 cadre didactice din Târnăveni care predau unor copii de etnie romă

În județul Mureș, cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021, Fundația Buckner oferă servicii educaționale, sociale, de sănătate, dar și consiliere juridică și psihologică unui număr de 1.300 de copii și adulți de etnie romă, din localitățile Târnăveni, Zagăr și Viișoara.

Componenta educațională a proiectului a debutat cu un curs de formare adresat cadrelor didactice din orașul Târnăveni care predau unor copii de etnie romă proveniți din comunități defavorizate.

Premiza de la care am pornit în organizarea cursului a fost necesitatea identificării de modalități de adresare, comunicare și consiliere a elevilor, dar și a familiilor acestora, în vederea reducerii ratei de abandon școlar în rândul elevilor de etnie romă și în scopul oferirii acestora de oportunități reale de finalizare cu succes a studiilor, pentru un viitor mai sigur. Cei aflați în „prima linie” sunt cadrele didactice, fiind situații când acestea nu reușesc să comunice eficient cu copiii și tinerii romi”, au subliniat importanța acestui demers reprezentanții proiectului.

Susținut de domnul Rudy Moca, personalitate romă complexă, cu o carieră impresionantă în lumea filmului și a televiziunii, cursul de comunicare a abordat teme precum comunicarea asertivă, managementul conflictelor, etica și estetica comunicării și educația prin cultură. Expunerea temelor în termeni simpli, clari și cu referire la cultura și specificul etniei rome s-a dovedit a fi foarte eficientă, cadrele didactice participante arătându-se interesate de a iniția dezbateri pe aceste teme și la orele de dirigenție, cu proprii elevi. Este notabil faptul că unii dintre profesorii care au participat la curs și-au exprimat dorința de a se implica și în calitate de voluntari în proiect, în activitățile educaționale adresate copiilor de etnie romă.

Am avut șansa să dezbatem problema eficientizării comunicării dintre cadrele didactice, elevi și părinți, acest ,,triunghi de aur al comunicării”. Cadrele didactice au fost extrem de interesate vizavi de tehnici, modalități, abilități, exerciții și practici de comunicare cu adolescenții și copiii care provin din medii vulnerabile, în special cu cei de etnie romă, ținând cont de condiția materială, diferențele de educație și de gen, de convingeri religioase, de abilități ale elevului, de percepție, asumare și redare a cunoștințelor și instruirii școlare”, a declarat, la finalul cursului, domnul Rudy Moca.

Profesorii care au participat la curs au apreciat atât temele abordate, cât și dimensiunea practică a cursului, fiind pregătiți să aplice cele învățate în activitatea lor de zi cu zi, de la clasă. 

În opinia doamnei Mirela Rânceanu, profesor la Liceul Tehnologic Târnăveni, cursul a fost „foarte bine prezentat și structurat, cu argumente realiste și convingătoare. Temele abordate și-au găsit aplicabilitate în practică. Au fost prezentate cazuri concrete și soluții privind conflictele pe care le putem folosi în activitatea cu elevii romi. Domnul Rudy Moca a fost foarte implicat, atent la problemele pe care le-am ridicat, foarte deschis în a ne ajuta să înțelegem mult mai bine comunitatea romă”.

Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială prin Programul Dezvoltare locală, proiectul „Educând prezentul, pregătim viitorul” este derulat de Fundația Buckner, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târnăveni și cu Primăria Comunei Zagăr. Proiectul se desfășoară în perioada martie 2022 – octombrie 2023 și beneficiază de o finanțare de 891.928 de euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.

Pentru a afla mai multe detalii despre proiect, vă invităm să accesați pagina web a acestuia.