Liceenii spun NU discriminării și violenței de gen!
Cum se pot implica tinerii în combaterea violenței de gen și a discriminării? La această întrebare își propune să dea un răspuns Asociația Transcena, în cadrul campaniei de informare „Când înțeleg, pot să aleg – nu continuăm violența de gen”. Lansată în luna septembrie, campania se adresează elevilor de liceu, pe care își propune să îi facă atenți la comportamentele discriminatorii și la violența de gen. Demersul este parte a proiectului “VioGen – RoJust – acțiune strategică în scopul implementării efective a standardelor Consiliului Europei privind drepturile omului”, implementat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), în parteneriat cu Asociația Transcena, Asociația Anais, Centrul FILIA și Asociația GRADO, cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021.
Mesajele campaniei vor ajunge la elevi de liceu cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, prin intermediul unor sesiuni de dezbatere organizate față în față și online, în 80 de licee din județele Giurgiu, Botoșani, Călărași, Maramureș, Brașov, Constanța, Bacău, Prahova și din Municipiul București.
“Este o campanie de informare privind discriminarea și violența de gen, cu un caracter pronunțat de sensibilizare și, implicit, de educație. Ne-am propus să ne întâlnim cu 2.000 de elevi până la sfârșitul campaniei, adică până la finalul acestui an școlar. Este mai mult decât îmbucurător faptul că tinerii sunt foarte interesați de legislație și de aspecte practice: cum pot recunoaște discriminarea și ce pot întreprinde pentru a o preveni și combate”, a descris obiectivele campaniei doamna Mihaela Săsărman, președintele Asociației Transcena, în cadrul evenimentului de lansare a acesteia, desfășurat online, miercuri, 21 septembrie 2022.
Temele campaniei au fost extrase din propunerile unui grup de 130 de tineri care au răspuns la un chestionar on-line. Printre altele, tinerii au fost întrebați și ce mesaj legat de violența de gen vor să le transmită adulților. „Ascultați tinerii! Nu suntem copii. Suntem așteptați să alegem cariera noastră pe viață, deci avem capacitatea mentală ca să gândim și să decidem cum vrem să fie lumea” a fost unul dintre răspunsurile date de tineri.
Spațiul virtual central al campaniei va fi o platformă web nou-creată, accesibilă la adresa: https://viogen.transcena.ro/. Tinerii vor găsi aici resurse privitoare la legislația națională și internațională în domeniu și studii și cercetări despre discriminare și violență de gen, articole despre cum să recunoști discriminarea și violența de gen, ce căi există ca să te opui sau să rezolvi o situație, informații despre istoria luptei pentru drepturile femeilor și despre felul în care s-au dezvoltat de-a lungul timpului relațiile de cuplu, cum au modificat ele istoria și cum au construit societatea.
În același timp, pe contul de YouTube al Asociației Transcena vor fi disponibile șase clipuri video realizate pe temele tratate de campanie, filme cu scenarii realizate de elevi de la licee din Giurgiu și București și jucate de o parte dintre ei. Primul se numește Bad Romance și a fost deja publicat (https://www.youtube.com/watch?v=XRrO8iEqiz4). Celelalte vor fi lansate lunar, până la finalul campaniei.
Informații la zi despre campanie vor fi disponibile, pe tot parcursul acesteia, pe Transcena.ro și pe conturile de Facebook, YouTube, Instragram și TikTok ale asociației. Iar materialele campaniei, inclusiv calendarul dezabaterilor organizate online și față în față în licee, pe parcursul anului școlar 2022-2023, sunt disponibile pe platforma Viogen.
Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, prin Programul Dezvoltare locală, proiectul “VioGen – RoJust” – acțiune strategică în scopul implementării efective a standardelor Consiliului Europei privind drepturile omului” se desfășoară în perioada martie 2022 – octombrie 2023 și beneficiază de o finanțare în valoare de 731.755 de euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul și-a propus să contribuie la consolidarea capacitații autorităților române în ceea ce privește executarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, precum și a recomandărilor de țară emise de către Consiliului Europei în domeniul abuzului, violenței domestice și violenței de gen.
Pentru a afla mai multe detalii despre proiect, sunteți invitați să accesați pagina web a acestuia.