
Jurnaliști, în vizită la proiecte finanțate de Fondul Român de Dezvoltare Socială în județele Neamț și Bacău
Joi, 5 octombrie 2022, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) a organizat, pentru un grup de jurnaliști din județele Bacău, Iași și Neamț, o vizită în teren, la două proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare locală: “Pedagogie experențială”, derulat de Fundația Juvenala în județul Neamț și “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună” derulat de Crucea Roșie – Filiala Bacău, în județul Bacău.
La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor entități mass-media regionale și locale, precum TVR Iași, 24 Iași, Deșteptarea, Euro TV Bacău sau Liga Scriitorilor Români/ Radio TV Unirea. Aceștia au participat, pe parcursul zilei, la un atelier de dezvoltare personală și la o activitate interactivă pe străzile orașului Piatra Neamț (denumită “City Bound”), ambele adresate copiilor implicați în proiectul Fundației Juvenala, respectiv la un atelier de acordare de prim-ajutor, dedicat mamelor de etnie romă și copiilor acestora, beneficiari ai proiectului Crucii Roșii – Filiala Bacău.
Prima oprire a echipei de jurnaliști a fost în Piatra Neamț, la Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu”. Aici Fundația Juvenala derulează un program de educație incluzivă, adresat unui număr de 630 de elevi aflați în risc de abandon școlar și cu cerințe educaționale speciale, pentru combaterea abandonului și a absenteismului.
Jurnaliștii prezenți au avut șansa să cunoască “nemijlocit” metodele interactive și incluzive de lucru cu tinerii beneficiari. Reprezentanții mass-media au asistat la atelierul ”Al treilea spațiu al cetățeniei active”, o activitate unde elevii au dezbătut teme actuale și de interes pentru ei, precum relația cu banii și metode de economisire la îndemâna tinerilor, pericolele delicvenței juvenile și provocările cu care se confruntă refugiații din Ucraina aflați pe teritoriul României.
“Împreună facem în așa fel încât copiii să fie mult mai atenți la școală și mult mai puțin atenți la “fluturii” dimprejurul școlii, ca ei să devină, de fapt, cetățeni ai României noastre”, a subliniat importanța acestui demers domnul Cătălin Nemțanu, coordonatorul proiectului “Pedagogie experențială”.
”City Bound” a fost o altă activitate pe care jurnaliștii au avut ocazia să o cunoască îndeaproape. Derulată pe străzile orașului, activitatea a inclus o serie de provocări, tinerii învățând să se bucure din fiecare experiență avută, să nu le fie teamă de necunoscut și să aprecieze munca în echipă.
“Am învățat că echipa este foarte importantă, este important să colaborăm” și “Mă ajută foarte mult proiectul ăsta în viața de zi cu zi, mai ales prin activitățile pe care ni le oferă” sunt două dintre răspunsurile oferite de tinerii care au participat la aceste activități, atunci când jurnaliștii i-au întrebat ce aduce nou proiectul în viața lor.
De la Piatra Neamț, jurnaliștii s-au deplasat în județul Bacău, în satul Buda din comuna Blăgești, acolo unde Filiala Bacău a Crucii Roșii derulează un program amplu pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate și de incluziune socială a peste 1.300 de persoane, majoritatea de etnie romă.
Aici, reprezentanții mass media au participat la un atelier de prim-ajutor, susținut de o echipă a Crucii Roșii formată dintr-un asistent medical și din instructori de prim-ajutor. Denumită sugestiv “Mama și copilul”, activitatea a fost dedicată exclusiv femeilor, care, alături de copii, au învățat tehnici de acordare de ajutor de urgență în cazuri de sufocare, fracturi, infarct sau accident, tehnici care pot fi practicate de orice persoană, fără a fi necesară o pregătire medicală.
“Am venit pentru acest curs, care mi se pare foarte important. Este a doua oară când particip. Viața omului este foarte importantă și vreau să știu cum să reacționez în caz că mă întâlnesc cu situații care îmi pot pune mie sau celor dragi viața în pericol”, a declarat una dintre mamele participante la atelierul de prim-ajutor.
“A ști să acorzi primul ajutor de bază poate face uneori diferența între viață și moarte, cu atât mai mult în comunitățile vulnerabile. Tocmai de aceea, echipa Crucii Roșii Bacău susține lunar cursuri și demonstrații dedicate persoanelor de etnie romă din aceste comunități. Ne bucurăm să constatăm că femeile rome participă alături de copii. Mă bucur că avem tineri care vin să facă voluntariat, și acele puncte pentru prezență și seriozitate pe care le putem da, le vor fi de folos pentru viitor. Majoritatea vor să urmeze o carieră în medicină”, a declarat cu această ocazie domnul Dan-Marcel Babliuc, directorul Crucii Roșii Bacău.
Alături de cursurile de prim ajutor, echipele Crucei Roșii furnizează la Blăgești și consultații medicale gratuite la domiciliu, iar beneficiarii proiectului primesc alimente, produse de igienă, ghiozdane și rechizite pentru elevi și kit-uri de igienă orală.
Deoarece comunitățile vulnerabile au nevoie constantă de servicii medicale, Crucea Roșie Bacău va înființa și trei puncte de prim ajutor de bază, dotate corespunzător, în locuințele a trei familii, unul în satul Buda-cătun Șipote, al doilea în satul Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cel de-al treilea în cartierul Șupan din orașul Comănești. Familiile de “salvatori comunitari” vor fi instruite în cadrul unui curs intensiv de prim ajutor de bază și vor avea rolul de a rezolva urgențe minore din comunitate și de a preveni agravarea situației, în cazul unor urgențe majore.
Organizată de FRDS din dorința de a face cunoscut impactul proiectelor finanțate de Programul Dezvoltare locală în rândul publicului larg, prin intermediul mass-media, vizita a permis jurnaliștilor să se familiarizeze cu realitatea din teren și cu nevoile cu care se confruntă comunitățile vulnerabile și, mai important, cu soluțiile identificate și cu instrumentele utilizate de inițiatorii proiectelor finanțate prin Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021 pentru a răspunde acestor nevoi. Jurnaliștii de la TVR Iași, Deșteptarea, 24Iași, Ziarul de Bacău și Euro Tv Bacău au descris în materialele realizate ulterior experiența lor din acea zi. Problematica vizată de fiecare dintre cele două proiecte, respectiv combaterea abandonului școlar și creșterea incluziunii romilor, va face obiectul și altor emisiuni TV, pregătite de TVR Iași și de News Moldova.