Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Programe educaționale personalizate pentru copii și părinți romi din Medgidia și Gălbinași

Programe educaționale personalizate pentru copii și părinți romi din Medgidia și Gălbinași

Din luna aprilie 2022, membrii comunităților marginalizate de romi din localitățile Medgidia (județul Constanța) și Gălbinași (județul Călărași) beneficiază de programe educaționale personalizate, furnizate de Fundația Health Action Overseas România (HAO), cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021. Demersul este parte a proiectului “Servicii integrate pentru incluziunea romilor”, care și-a propus să îmbunățească accesul la servicii integrate de asistență socială, educație, sănătate și ocupare pentru cel puțin 800 dintre membrii acestor comunități.

În această perioada, inițiatorii proiectului derulează activități educaționale pentru 152 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani, activități care includ zilnic și o masă caldă.

La Medgidia, pentru copiii școlari din comunitatea Barăci, în funcție de vârstă și nevoi, specialiștii intervin pe baza unui plan de consiliere și recuperare întocmit în urma evaluării psihologice realizate inițial. Lucrând sub îndrumarea a doi profesori, în grupe de maximum 12 copii, elevii recuperează, zi de zi, ceea ce au pierdut, din punct de vedere educațional, în ultimii ani, în special pe perioada pandemiei. 

În ceea ce-i privește pe preșcolari, în urma evaluărilor inițiale au fost identificați 10 copii cu nevoi speciale, care beneficiază de sesiuni psihoterapeutice menite să ajute la ameliorarea comportamentelor necooperante, la dezvoltarea abilităţilor sociale, asigurarea echilibrului emoţional, creşterea autocontrolului, întărirea încrederii în sine și dobândirea achiziţiilor preşcolare. Copiii depistați cu tulburări de limbaj beneficiază de sesiuni de stimulare a limbajului și de logopedie.

La Gălbinași, cadrele didactice și-au propus să îmbunătățească rezultatele școlare ale copiilor, la două dintre disciplinele de bază – matematică și limba română – și să faciliteze adaptarea la clasă a acestora. Activitatea desfășurată și-a arătat deja roadele, cei 10 copii care au finalizat clasa a VIII-a la sfârșitul lunii iunie continuându-și studiile, 9 dintre aceștia fiind admiși la licee din București.

“În cadrul sesiunilor educative am introdus și noțiuni de dezvoltare personală, igienă corporală și reguli de comportament social. Totodată, copiii au fost învățați să se orienteze în spațiu și timp, să aibă o rutină personală și să respecte un program zilnic. Pentru noi, a fost o mare provocare, întrucât adulții care îi îngrijesc fie nu au ceasuri, fie nu știu să le folosească”, precizează Oana Paraschiv, coordonator al activităților educative furnizate de Asociația Curcubeul Cunoașterii, partener de proiect.

Complementar, 71 de părinți beneficiază de consiliere parentală și psihosocială, pentru dobândirea sau consolidarea unor abilităţi necesare unei mai bune înțelegeri a copiilor, pentru abordarea corectă a anumitor situaţii problematice, urmărind evitarea conflictelor şi a situațiilor tensionate în familie.

“Nevoile de bază ale copilului, influența stilului parental asupra comportamentului copilului, importanța existenței unei rutine zilnice, modalități de rezolvare a problemelor în familie, creșterea autocontrolului, dezvoltarea interesului social sunt doar câteva dintre subiectele abordate de către specialiștii noștri în cadrul sesiunilor de consiliere parentală desfășurate până acum. Acestea au fost completate de sesiuni de consiliere socială a familiilor, având ca scop principal cunoașterea și conștientizarea propriilor valori și tradiții și integrarea acestora într-o viață socială funcțională”, spun reprezentanții promotorului de proiect.

La nivel de proiect, 300 de copii de etnie romă din cele două localități vor beneficia gratuit de servicii de educație remedială, în timp ce 250 de adulți vor participa la sesiuni de consiliere parentală și socială.

––––––

Proiectul „Servicii integrate pentru incluziunea romilor” se desfășoară în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 și este implementat de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii, Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași, județul Călărași. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 822.018 euro, oferită de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia: https://www.proiect-sir.ro/