Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > O echipă a Armatei Salvării din Norvegia, în vizită la Iași, pentru a marca 15 ani de parteneriat local în sprijinul persoanele defavorizate

O echipă a Armatei Salvării din Norvegia, în vizită la Iași, pentru a marca 15 ani de parteneriat local în sprijinul persoanele defavorizate

Luni, 24 octombrie 2022, Asociația Misiunea Creștină Armata Salvării din România și Direcția de Asistență Socială (DAS) Iași au marcat cei 15 ani de colaborare printr-un eveniment în care au trecut în revistă cele mai importante proiecte sociale derulate în parteneriat, în folosul comunității ieșene. La eveniment au participat și reprezentanți ai Armatei Salvării Norvegia, interesați de modul în care fondurile norvegiene contribuie la creșterea calității vieții persoanelor defavorizate din Iași.

“S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare” este unul dintre cele mai importante proiecte realizate, împreună, de Armata Salvării și de autoritățile locale din Iași. Demersul își propune să contribuie la incluziunea școlară a copiilor defavorizați din oraș.

Proiectul S.M.A.R.T., sprijinit financiar de Granturile Norvegiene prin intermediul Programului Dezvoltare locală, vizează localitățile Iași, Ploiești și București. Avem servicii multifuncționale anti-sărăcie și transformare. În fiecare dintre cele trei orașe discutăm despre servicii sociale complexe. Aici, în Iași, avem un program afterschool pentru copii care provin din medii defavorizate, între 25-30% dintre beneficiari fiind de etnie romă. În Iași, de la începutul proiectului nostru și până în prezent, avem 150 beneficiari direcți, copii și părinți ai acestora. Scopul acestor servicii este de a ajuta copiii să rămână în școală și de a facilita accesul acestora în școală”, a declarat, reprezentanților mass-media prezenți la eveniment, domnul Ionel Sandu, director al Armatei Salvării România.

Membrii delegației norvegiene au fost interesați să afle mai multe detalii despre modul în care sunt derulate proiectele la finanțarea cărora cetățenii norvegieni contribuie în mod direct. În acest sens, oaspeții străini au vizitat Centrul de zi SMART al Armatei Salvării, care funcționează într-un spațiu pus la dispoziție de către DAS Iași.

În cadrul Centrului, copiii aflați în situații de risc de abandon școlar sau familial primesc o masă caldă zilnic. Ghiozdanul cu rechizite și articolele de încălțăminte și îmbrăcăminte puse la dispoziția lor la începutul fiecărui an școlar, contribuie, de asemenea, la creșterea participării școlare a beneficiarilor centrului. Activitățile zilnice de educație remedială, dezvoltare personală și socializare sunt desfășurate de o echipă formată din 5 profesioniști. Săptămânal, părinții copiilor  participă la activități de grup, de consiliere sau de asistență socială. Sunt identificate locuri de muncă, dar și oportunități sociale sau comunitare, pârghii prin care se urmărește creșterea nivelului de implicare și responsabilizare parentală în creșterea și educația copiilor.

Calitatea serviciilor de care beneficiază copiii în centrul de zi a fost apreciată de invitații norvegieni.

Sunt pentru prima dată în Iași și sunt plăcut impresionat să văd ce oraș mare și frumos aveți. Sunt foarte încântat de colaborarea dintre Armata Salvării și oficialitățile din Iași. Eu sunt de la Departamentul de Dezvoltare Internațională din Norvegia și sarcina mea este să sprijin dezvoltarea proiectelor. O mare parte dintre proiectele noastre sunt susținute prin granturile norvegiene. Sunt foarte fericit să avem aici, în Iași, un asemenea proiect. Scopul vizitei noastre nu a fost doar să vedem ce oraș frumos aveți, ci să vedem și proiectele care se desfășoară și colaborarea dintre Armata Salvării și autoritățile din Iași”, a mărturisit Wouter van Gooswillingen, maior în Armata Salvării.

Proiectul “S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Antisărăcie pentru Reintegrare și Transformare” se desfășoară în perioada decembrie 2019 – iunie 2023 și este implementat de Asociația Misiunea Creștină Armata Salvării din România, în parteneriat cu Salvation Army Norway. Proiectul contribuie la reducerea sărăciei și a excluziunii sociale în rândul a peste 2.200 de persoane aflate în situații dificile, oameni ai străzii și copii aflați în risc de abandon școlar, din București, Ploiești și Iași, prin crearea unui model comunitar multiregional de intervenție prin intermediul căruia sunt furnizate servicii educaționale, medicale și sociale. Valoarea grantului alocat proiectului este de 1.371.000 euro, fiind asigurat de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Mai multe informații despre proiect puteți afla accesând website-ul acestuia.