Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > OAMENI PENTRU OAMENI. Centrul comunitar Podu Turcului și poezia, raze de lumină în viața lui Bogdan

OAMENI PENTRU OAMENI. Centrul comunitar Podu Turcului și poezia, raze de lumină în viața lui Bogdan

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. Îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă, cu adevărat, o reușită.

În județul Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău derulează, cu sprijinul Granturilor Norvegiene 2014-2021, un amplu program de intervenție în sprijinul comunităților vulnerabile prin intermediul a 11 centre comunitare. Echipa DGASPC Bacău ne împărtășește astăzi povestea unui beneficiar, care, în ciuda condiției sale psihice,  datorită sprijinului regăsit în centrul comunitar pe care îl frecventează, găsește resorturi să scrie poezii și să arate lumii talentul său literar.  

Viața nu a fost deloc ușoară pentru Bogdan, care, în vârstă de 36 de ani, suferă de depresie și schizofrenie, afecțiuni psihice care l-au purtat, de la vârsta de 20 de ani, prin mai multe spitale și sanatorii.

Centrul comunitar de la Podu Turcului, din județul Bacău, este locul unde Bogdan a găsit confort și alinare, unde este ascultat și consiliat, fără să fie judecat, după cum singur mărturisește: “Am mare nevoie să vorbesc cu cineva despre necazurile mele, cu cineva care nu mă judecă, ci doar îmi dă sfaturi. Mergând acolo nu mă mai simt singur…acolo am prieteni, am o familie”. Chiar dacă societatea nu a renunțat în totalitate la ideile preconcepute despre persoanele cu afecțiuni psihice, personalul centrului comunitar depune toate eforturile pentru a susține beneficiarii vulnerabili, așa cum este Bogdan. Acesta a participat la ședințe de evaluare și consiliere psihologică, la ateliere de educație pentru sănătate și de creație, precum cele de iconografie.

Povestea lui Bogdan Proca poate fi povestea oricui: “Provin dintr-o familie de intelectuali, mama fiind profesor de matematică, iar tata medic veterinar. De mic copil am fost îndrumat sa învăț bine și să fiu integru. Am fost premiant în toți anii de școală generală, iar la liceu am participat la olimpiade. În clasa a IX-a, părinții m-au înscris la un liceu renumit pentru a face din mine un om mare. Am locuit la cămin o perioadă, însă, spre sfârșitul anului, părinții mi-au cumpărat o garsonieră în care stăteam singur. Aveam doar 15 ani. În următorul an, pe fondul suprasolicitării și singurătății am avut o cădere nervoasă, o depresie care s-a transformat în schizofrenie. Depresia s-a datorat atât singurătății, suprasolicitării cât și modului în care unii profesori ne tratau pe noi, elevii de la țară. Am mers la cabinete psihologice să-mi descopere și să-mi rezolve starea, dar în final părinții au decis să termin liceul în localitatea natală. Am luat bacalaureatul al cincilea pe listă și apoi m-am înscris la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași.

În primul an de facultate am stat la cămin. Nu prea m-am integrat. Aici problemele s-au agravat, și în urma investigațiilor am fost diagnosticat cu depresie maniacală și schizofrenie. Facultatea am absolvit-o și am susținut examenul de licență, apoi m-am întors în localitatea natală unde mi-am profesat meseria alături de tatăl meu. În 2021 am avut încă o cumpănă, a murit tata,  stâlpul meu de susținere. Am avut un șoc și am fost reinternat la psihiatrie. Momentan mă bazez doar pe mama.

Am mare nevoie de ajutor specializat, îndeosebi de consiliere psihologică și medicală. Schizofrenia la mine a venit cu un ”bonus”, o afecțiune neurologică care, conduce spre paralizie și demență, pe scurt sindromul Fahr.

Singura mea bucurie este să o văd pe mama… versurile scrise de mine… și să particip la activitățile organizate în cadrul proiectului ASIGUR unde, în sfârșit, am găsit oameni cărora le pasă de nevoile mele. Echipa de aici mă sprijină în multe din demersurile mele: sunt ajutat prin intermediul ședințelor de consiliere psihologică, medicală și prin participarea la toate activitățile educative și atelierele organizate acolo, talentul fiindu-mi recunoscut și susținut.

În momentul de față, Bogdan frecventează centrul comunitar Podu Turcului în calitate de voluntar și ajută personalul specializat la organizarea activităților dedicate pentru beneficiarii-copii. Cel mai mare vis al său este să publice o carte de poezii.

Vă lăsăm pe dumneavoastră, să descoperiți în următoarele rânduri, puterea creatoare a lui Bogdan:

“𝙊 𝙛𝙡𝙤𝙖𝙧𝙚 𝙙𝙚 𝙨𝙖𝙡𝙘â𝙢”

𝘼𝙢 𝙖𝙙𝙢𝙞𝙧𝙖𝙩 𝙤 𝙛𝙡𝙤𝙖𝙧𝙚 𝙛𝙧𝙪𝙢𝙤𝙖𝙨𝙖̆ 𝙙𝙚 𝙨𝙖𝙡𝙘𝙖̂𝙢

𝘾𝙚-𝙨̦𝙞 𝙪𝙣𝙙𝙪𝙞𝙖 𝙥𝙚𝙩𝙖𝙡𝙖 î𝙣 𝙗𝙖̆𝙩𝙖𝙞𝙚 𝙙𝙚 𝙫𝙖̂𝙣𝙩

𝙎̦𝙞 𝙞-𝙖𝙢 𝙧𝙤𝙨𝙩𝙞𝙩 𝙖𝙜𝙖𝙡𝙚:”𝘿𝙚 𝙘𝙚 𝙥𝙚-𝙖𝙘𝙚𝙨𝙩 𝙩𝙖̆𝙧𝙖̂𝙢

𝙏𝙤𝙩 𝙘𝙚-𝙞 𝙛𝙧𝙪𝙢𝙤𝙨 𝙙𝙞𝙨𝙥𝙖𝙧𝙚 𝙙𝙪𝙥𝙖̆ 𝙪𝙣 𝙘𝙪𝙜𝙚𝙩 𝙨𝙘𝙪𝙧𝙩?

𝙏𝙪 𝙙𝙖𝙞 𝙢𝙞𝙧𝙚𝙖𝙨𝙢𝙖̆ 𝙡𝙪𝙢𝙞𝙞, 𝙖𝙡𝙗𝙞𝙣𝙚 𝙩𝙚 𝙥𝙡𝙖𝙘

𝘿𝙞𝙣 𝙣𝙚𝙘𝙩𝙖𝙧𝙪𝙡 𝙩𝙖̆𝙪 𝙙𝙪𝙡𝙘𝙚 𝙨𝙚 𝙛𝙖𝙘𝙚 𝙨𝙛𝙖̂𝙣𝙩𝙖̆ 𝙢𝙞𝙚𝙧𝙚,

𝙁𝙡𝙪𝙩𝙪𝙧𝙚𝙡𝙪𝙞 𝙘𝙚𝙡 𝙛𝙞𝙧𝙖𝙫 𝙙𝙚 𝙩𝙞𝙣𝙚 𝙞̂𝙞 𝙚 𝙙𝙧𝙖𝙜

𝘿𝙚𝙨̦𝙞 𝙖𝙧𝙚 𝙘𝙖 𝙩𝙞𝙣𝙚 𝙙𝙤𝙖𝙧 𝙘𝙡𝙞𝙥𝙚 𝙚𝙛𝙚𝙢𝙚𝙧𝙚.

𝙏𝙚 𝙩𝙧𝙚𝙘𝙞, 𝙩𝙪, 𝙨𝙘𝙪𝙢𝙥𝙖̆ 𝙛𝙡𝙤𝙖𝙧𝙚 𝙛𝙧𝙪𝙢𝙤𝙖𝙨𝙖̆ 𝙙𝙚 𝙨𝙖𝙡𝙘𝙖̂𝙢

𝙎̦𝙞 𝙡𝙖𝙨̦𝙞 𝙞̂𝙣 𝙪𝙧𝙢𝙖 𝙩𝙖 𝙤 𝙪𝙧𝙢𝙖̆ 𝙘𝙖 𝙩𝙧𝙞𝙨𝙩𝙚𝙩̦𝙚𝙖

𝙁𝙞𝙞𝙣𝙙𝙘𝙖̆ 𝙖𝙨̦𝙖 𝙚 𝙫𝙞𝙖𝙩̦𝙖 𝙥𝙚 𝙖𝙡 𝙣𝙤𝙨𝙩𝙧𝙪 𝙩𝙖̆𝙧𝙖̂𝙢,

𝘼𝙞𝙘𝙞 𝙤 𝙘𝙡𝙞𝙥𝙖̆ 𝙣𝙪𝙢𝙖𝙞 𝙩𝙧𝙖̆𝙞𝙚𝙨̦𝙩𝙚 𝙛𝙧𝙪𝙢𝙪𝙨𝙚𝙩̦𝙚𝙖.”

––––-

Proiectul ”ASIGUR Bacău și Vrancea (Aria-de-Servicii-Integrate-Guvernate-local-cu-Respect Bacău și Vrancea)” se desfășoară în perioada aprilie 2021 – decembrie 2023 și este derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea și Fundația ”Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate”. Proiectul și-a propus să asigure acces la servicii sociale integrate pentru 1.250 de persoane din 50 de localități din județele Bacău și Vrancea. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 2.394.571 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.