Campanii de promovare a sănătății în 5 comunități de romi din Oltenia
Starea precară de sănătate și lipsa accesului la servicii medicale adecvate nevoilor sunt probleme cu care se confruntă majoritatea membrilor comunităților de romi din mediul rural, peste tot în România. Pentru a schimba această stare de fapt, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021, Asociația Umanitară Romanița a demarat o serie de campanii de informare, conștientizare și promovare a importanței sănătății și a unui stil de viață sănătos, a regulilor elementare de igienă, a planning-ului familial și educației sexuale, în 5 comunități rurale din Oltenia: Vaideeni (județul Vâlcea), Polovragi (județul Gorj), Vânjuleț (județul Mehedinți), Voineasa (județul Olt) și Catane (județul Dolj).
Inițiativa a fost primită cu interes de membrii comunităților vizate.
“Campania este binevenită pentru membrii comunității noastre. Oamenii au fost informați despre diferite boli cu care se pot confrunta, cum trebuie să își păstreze sănătatea și ce trebuie să facă atunci când sunt bolnavi. Aceste informații sunt importante pentru noi”, spune Pătru Nicolae, membru al Grupului de Inițiativă Locală Catane. “Mă bucur că cineva se interesează și de problemele noastre, ale celor cu dificultăți și mai ales ale femeilor. Mi-a plăcut campania, pentru că subiectele au fost prezentate pe înțelesul nostru”, declară, la rândul său, doamna Florentina Gîrlașu, membră a aceluiași grup de inițiativă.
În cadrul campaniei, participanții primesc informații inclusiv prin intermediul unor pliante și broșuri scrise pe înțelesul tuturor, indiferent de nivelul de educație.
“Sunt impresionată de participarea și interesul arătat de membrii comunităților față de informațiile prezentate. Prin intermediul acestor campanii va crește gradul de informare și de educare al persoanelor rome din grupul țintă, cu privire la cele mai răspândite afecțiuni, precum și determinarea acestora de a apela la medicul de familie sau la o unitate medicală, atunci când este cazul” este de părere doamna Elena Bufu, coodonatoarea proiectului.
Demarate în luna septembrie a acestui an, campaniile și-au propus ca, până la sfârșitul lunii februarie 2023, informațiile transmise să ajungă la peste 500 de persoane de etnie romă, din cele 5 comunități.
Proiectul inițiat de Asociația Umanitară Romanița este unul complex, care și-a propus să abordeze problemele cu care se confruntă comunitățile de romi într-o manieră integrată. Pe lângă campaniile de promovare a sănătății, prin proiect au fost formați 75 de mediatori sociali, selectați din rândul specialiștilor și voluntarilor din domeniile educației, sănătății, ocupării, serviciilor sociale, administrației publice și sectorului ONG, care lucrează cu persoane de etnie romă, în timp ce 133 de elevi din ciclul primar și gimnazial, care frecventează cursurile școlilor din Vaideeni, Catane și Voineasa și se află în situații de risc de abandon școlar, beneficiază de un program de tip „școala după școală”.
Proiectul „IncluziROMOltenia – Incluziunea Socială și abilitarea romilor din Oltenia” se desfășoară în perioada iulie 2021 – februarie 2023 și este implementat de Asociația Umanitară Romanița, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Luca Solomon” Vaideeni, Școala Gimnazială Catane – Dolj, Asociația „Speranța Pentru Valea Verde” – Polovragi, Școala Gimnazială Mărgăritești – Olt, Asociația Regională pentru Dezvoltarea Antreprenorială Oltenia (ARDA Oltenia) și Asociația Eurom Social Construct. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 639.410 de euro, oferită de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Află mai multe amănunte despre “IncluziROMOltenia” accesând pagina web a proiectului.