Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Bucurii în prag de Sărbători pentru beneficiarii proiectelor finanțate de Programul Dezvoltare locală

Bucurii în prag de Sărbători pentru beneficiarii proiectelor finanțate de Programul Dezvoltare locală

În așteptarea lui Moș Crăciun, de la mic la mare, copii și părinți, beneficiari ai proiectelor finanțate de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 prin intermediul Programului Dezvoltare locală, au fost entuziasmați să ia parte la diverse activități ce au creat o atmosferă plină de căldură, bucurie și speranță.

În județul Neamț, elevii de la Școala Gimnazială din comuna Tămășeni, beneficiarii ai proiectului „CESI – Calitate prin Educație Școlară Incluzivă”, implementat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, au realizat împreună o mulțime de lucruri interesante : au făcut podoabe pentru brad, au creat prima lor Cărticică de Crăciun, au ornat un brăduț al faptelor bune și au cântat colinde în jurul lui. În același spirit al Crăciunului, beneficiarii Școlii Profesionale Adjudeni din aceeași comună, în cadrul activităților de educație remedială, au organizat o acțiune de voluntariat „Dăruiește de Craciun”. Au aflat, astfel, ce înseamnă bucuria de a împărți cu ceilalți, de a face un cadou.

În județul Bacău, micii beneficiari ai Centrului Comunitar din comuna Berești-Bistrița au pregătit ornamente de Crăciun. Atelierul de creație a fost o ocazie perfectă pentru copii să își folosească imaginația și mânuțele reușind să realizeze decorațiuni minunate. Activitățile au fost organizate în cadrul proiectului ”ASIGUR Bacău și Vrancea (Aria-de-Servicii-Integrate-Guvernate-local-cu-Respect Bacău și Vrancea)”, implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.

În același județ, centrele de zi ale Fundației Yana din localitățile Nicolae Bălcescu, Mărgineni și Mărăști, au găzduit, ca în fiecare an, activități care aduc împreună comunitatea: copii, părinți, educatori, colaboratori, voluntari. Cei mici s-au bucurat când și-au văzut părinții intrând în pielea personajelor din ieslea Betlehemului. Adulții, la început timizi, s-au entuziasmat atunci când au văzut cât de bine le vine rolul. Au cântat împreună colinde, în așteptarea lui Moș Crăciun. Acesta nu a întârziat să apară, aducând bucurie și cadouri copiilor.

Mai departe, mergem în județul Giurgiu, unde beneficiarii proiectului *Servicii integrate pentru grupuri vulnerabile – o punte pentru dezvoltarea comunităților locale”, implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, copii în situații de vulnerabilitate din comunitățile Florești, Letca Veche, Letca Nouă, Stănești, Găiseni Căscioarele și Dumbrava, au participat la ateliere cu tematica sărbătorilor de iarnă. Cum s-au desfășurat atelierele, ne-au împărtășit reprezentanții Asociației Four Change, partener de proiect, responsabilă de derularea activităților cu cei mici: “Am povestit despre semnificația Crăciunului, le-am împărtășit copiilor informații despre diferite sărbători de iarnă din alte țări, punând accent pe diversitate și acceptare. Am aflat că una dintre activitățile lor preferate este cea de Secret Santa, pe care noi am adaptat-o. I-am invitat să realizeze cadouri, punând la treaba creativitatea și folosindu-se de diferite materiale.  Astfel, la final, am avut cadouri foarte frumoase, pe care copiii și le-au oferit reciproc. Asta în timp ce au fost invitați să exprime cel puțin un lucru pozitiv despre persoana aleasă ca destinatar al darului”.

În județul Arad, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, partener al proiectului de incluziunea romilor VIP-PLUS „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile”, implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, a organizat, la final de an, o serbare a părinților copiilor din comunitățile defavorizate, beneficiari a 3 centre de zi din localitățile Ineu, Pâncota și Hășmaș. A fost un bun prilej de socializare, dar și de evaluare a progreselor pe care le-au făcut copiii în cei 2 ani de derulare a inițiativei.