Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > OAMENI PENTRU OAMENI. „Alexandra ar vrea să mute munții pietricică cu pietricică, dacă ar mai avea timp”

OAMENI PENTRU OAMENI. „Alexandra ar vrea să mute munții pietricică cu pietricică, dacă ar mai avea timp”

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. Îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă, cu adevărat, o reușită.

În județul Covasna, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna derulează, cu sprijinul Granturilor Norvegiene 2014-2021, proiectul “Vino la școală! Schimbă-ți destinul!”, un program de educație incluzivă adresat elevilor în risc de abandon școlar sau cu cerințe educaționale speciale. Echipa ISJ Covasna ne împărtășește astăzi povestea unui beneficiar, care, deși se află în luptă cu o boală nedreaptă, continuă să spere în fiecare zi, insuflând în cei din jurul său sentimente profunde de camaraderie, solidaritate, empatie și mai ales, curaj.

Elevă în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” din orașul Întorsura Buzăului, Alexandra a fost diagnosticată încă înainte de începerea proiectului Vino la școală! Schimbă-ți destinul!” cu o boală gravă, din cauza căreia a trecut printr-o operație costisitoare și dureroasă. Nu am ezitat să o introducem în proiect pentru că îi cunoșteam situația și pentru că știam că provine dintr-o familie foarte modestă, cu 4 frați. Din cauza spitalizărilor multiple, mama ei a renunțat la locul de muncă, veniturile lor fiind insuficiente pentru un trai decent.

Ne-am gândit ca Alexandra să facă parte din proiect pentru că avea și are nevoie de o alimentație corespunzătoare, de haine și de activități care să o distragă de la suferința sa. Mai mult decât atât, Alexandra nu a participat doar la activități educaționale și recreative, ci și de consiliere psihologică, deoarece era foarte speriată de ce s-ar fi putut întâmpla dacă tratamentul cu citostatice nu ar fi fost eficient.

Rezultatele nu au întârziat să apară. Datorită activităților din proiect la care a participat, Alexandra a reușit să recupereze mare parte din materia pe care o pierduse din cauza afecțiunii sale, profesorii de la clasă de limba și literatura română și matematică colaborând permanent cu experții din proiect, astfel încât în activitățile de după-masă să se aprofundeze competențele de la orele de curs.

La mijloc de noiembrie, copiii din proiect, inclusiv Alexandra, au vizitat o expoziție a unui sculptor local. Atunci Alexandra ne-a spus foarte tristă că dacă ar mai avea timp, ar vrea și ea să modeleze lemnul. Abia atunci a recunoscut că după toate simptomele, boala ei a recidivat și că este foarte speriată.

Cum Alexandra este programată la analize amănunțite abia în ianuarie 2023, am folosit luna decembrie pentru a strânge fonduri pentru a o ajuta. Toată lumea s-a mobilizat. Cu mic, cu mare, colegii Alexandrei din activitățile proiectului au făcut o scurtă drumeție în Dumbravă, de unde au strâns produse naturale, ca scaieți, conuri de brad, măceșe. Apoi, împreună cu profesorii lor, aceștia au creat ornamente de Crăciun și dulciuri.  Produsele au fost vândute în cadrul Târgului de Crăciun, organizat pe 21 decembrie, fiind apreciate foarte mult.

Elevii au reușit să adune suma de 458 de lei pe care au înmânat-o doamnei diriginte a Alexandrei. Urmează ca după vacanța de iarnă, diriginta să-i achiziționeze Alexandrei îmbrăcăminte pentru a fi pregătită, măcar din acest punct de vedere, pentru spitalizarea de la finele lunii ianuarie. Sperăm din tot sufletul ca Alexandra să se facă bine, să fie alături de noi în cadrul activităților proiectului, să meargă la liceu, în fine, să aibă o viață normală. Oricum ea este un exemplu pentru ceilalți copii din proiect prin voința ei, dar și prin faptul că ei, ceilalți, au conștientizat faptul că timpul, atât cât au, trebuie valorificat. Alexandra ar vrea să mute munții pietricică cu pietricică, dacă ar mai avea timp.

Material realizat de doamna Ioana Raluca Nițu, expert local grup țintă, Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului.

–––––––––

Proiectul „VINO la ȘCOALĂ! Schimbă-ți destinul!”, care beneficiază de o finanțare în valoare de 1.462.032 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, se desfășoară în perioada noiembrie 2020 – noiembrie 2023 și este implementat de Inspectoratul Școlar Județean Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, Universitatea Transilvania din Brașov și Newschool din Norvegia. Proiectul asigură acces la un pachet de servicii de educație incluzivă pentru 700 de elevi din ciclurile primar și gimnazial, la risc de abandon școlar, din 12  școli din județele Covasna, Harghita și Vrancea.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia, https://vinolascoala.educv.ro/