Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Tabăra de dezvoltare personală, o experiență unică pentru 100 de elevi din județul Suceava

Tabăra de dezvoltare personală, o experiență unică pentru 100 de elevi din județul Suceava

Este foarte frumos în tabără, m-am simțit bine și vreau să mai repet această  experiență” și “Este frumos în tabără și mi-aș dori, dacă aș mai avea această ocazie, să mai vin încă o dată”, sunt gândurile a doi dintre cei 100 de elevi din județul Suceava care au participat, la finalul lunii ianuarie 2023, la o tabără de dezvoltare personală în stațiunea Durău din Masivul Ceahlău, județul Neamț. Organizată de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, în cadrul proiectului „CESI – Calitate prin Educație Școlară Incluzivă”, tabăra a reprezentat o experiență unică pentru cei mai mulți dintre participanți.

Pe parcursul celor 5 zile petrecute în tabără, copiii – elevi ai celor 8 școli din județul Suceava implicate în proiect – au învățat tehnici de supraviețuire în pădure, au realizat activități practice de construire a cuiburilor pentru păsărele și a adăposturilor pentru animale, de pregătire a focului și au parcurs trasee montane. Personalul taberei i-a supravegheat cu atenție, îndrumându-i și încurajându-i să se cațere, să se deplaseze peste obstacole de înălțimi diferite sau să coboare cu tiroliana. Astfel, micii exploratori au reușit să își depășească neîncrederea în forțele proprii.

Permanent au fost ajutați să facă singuri activități adecvate vârstei, dar atât de captivante și frumoase, încât își amintesc cu drag de zilele pline de aventură de care au avut parte doar ei, copiii participanți la proiectul CESI”, rezumă experiența doamna profesoară Zenaida Ieremie, de la Școala Gimnazială Bosanci.

Împărțiți în grupe de vârstă, participanții au luat de asemenea parte, pe rând, la ateliere din diferite domenii: teatru, film, desen, dans, jurnalism, arte vizuale, jocuri, sport. Sub îndrumarea profesorilor însoțitori, pornind de la senzații și emoții, și-au dezvoltat capacitatea de a se exprima, imaginația și îndemânarea în activități de creație și dezvoltare personală.

“Fiecare copil din grupul participant este unic, o constelație de caracteristici individuale, dar cu identități sociale diferite. Dar, activitățile la care au participat în tabără au respectat principiul educației pentru diversitate, scopul acestora fiind dezvoltarea încrederii în sine și a abilităților personale. A fost o experiență de neuitat atât pentru noi profesorii, cât și pentru elevi. Toate activitățile au fost foarte distractive și ne-au demonstrat atât copiilor, cât și nouă adulților cât este de importantă interacțiunea și prin alte metode creative și educative decât cele pe care le practicăm la școală”, spune domnul profesor Marius Morozan, de la Școala Gimnazială Bosanci.

“Tabăra a fost o ocazie unică pentru copii. Activitățile au fost diverse și atractive, astfel încât nu a fost timp să se instaleze plictiseala. Personalul i-a primit pe elevi cu căldură și empatie, aceștia rămânând doar cu amintiri plăcute despre timpul petrecut în tabără”, este de părere și doamnaprofesoară Andreea Ștefania Robu, de la Școala ”Iraclie Porumbescu” din Frătăuții Noi.

În perioada următoare se are în vedere organizarea unor astfel de tabere și pentru elevii care învață în școlile colaboratoare din județul Brașov.

–––––––––––––––––

Proiectul “CESI – Calitate prin Educație Școlară Incluzivă” se desfășoară în perioada decembrie 2020 – martie 2023 și este implementat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov. Proiectul asigură acces la servicii educaționale de calitate pentru peste 700 de copii în risc de părăsire timpurie a școlii sau cu cerințe educaționale speciale, din 14 școli din județele Suceava și Brașov. Valoarea grantului alocat proiectului este de 859.554 de euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.                                                 

Află mai multe informații despre proiect